Pomoc Dodanie drugiego dysku (SSD) do NAS jako systemowego bez utraty danych z pierwszego (starego)

klfklf

Passing Basics
Beginner
17 Luty 2012
19
2
3
QNAP
TS-x53Be
Ethernet
1 GbE
Witam!

W NAS mam zamontowany 1 dysk 6 TB Seagate Iron Wolf, z którego startuje system i na którym mam ok. 3 TB danych (zdjęcia, filmy).
Problem jest w tym, że dysk ciągle wydaje głośne (jak dla mnie) dźwięki - nawet jak NAS nie jest używany - i to mi przeszkadza.
Chcę dołożyć dysk SSD 250 GB jako systemowy, a 6 TB zostawić jako drugi na dane.

Teraz pytanie - czy jest możliwość ze starego dysku 6 TB usunąć tylko system, ale pozostawić 3 TB danych? Czy jednak muszę te dane przenieść chwilowo na dysk zewnętrzny i wtedy wyczyścić cały dysk 6 TB i włożyć go jako drugi do NAS i dane 3 TB przywrócić z dysku zewnętrznego?

Po tej operacji - jak mniemam, SDD będzie niesłyszalny, a drugi dysk z danymi powinien pracować i hałasować tylko wtedy, kiedy będzie używany przeze mnie:)

Pytanie dodatkowe - jak sprawdzi się "zwykły" SSD w roli dysku systemowego? :)

Pozdrawiam.

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. hotswap
  2. https://forum.qnap.net.pl/threads/dodanie-drugiego-dysku-ssd-do-nas-jako-systemowego-bez-utraty-danych-z-pierwszego-starego.27332/
  3. kopia danych NAS na dysku usb