Pomoc Dyski różnych producentów w jednym serwerze NAS ...

AnhelM0sS

Passing Basics
Beginner
4 Styczeń 2013
6
1
3
QNAP
TVS-x82T
Ethernet
1 GbE
Czy mogę w serwerze NAS mając założoną macierz RAID zastosować dyski o takiej samej pojemności, ale od różnych producentów ??
Na przykład:
dyski WD razem, jednoczenie, z dyskami S

Z jednej strony, to zalecane by używać jednej serii. Ale z drugiej, czytałem opinie (niepotwierdzone) że w przypadku awarii konkretnego modelu, fakap może dotyczyć kilku dysków na raz jeśli są identyczne i używane tak samo długo. Zaznaczam, nie wiem ile w tym prawdy.

• Lubię to
Reakcje: Kong
Niestety Z BIEGIEM CZASU dyski, które użyłem w serwerze PRZESTANĄ BYĆ PRODUKOWANE (chyba już tak się, NIESTETY, dzieje).
Tak, jak wyżej napisałem dyski pracują w trybie RAID (w moim przypadku "5").
Zastanawiałem się, czy jest możliwość wymiany dysków pracujących w trybie RAID5, ale etapowo:
Najpierw DYSK PIERWSZY, a potem DRUGI, i NASTĘPNY. Aż do ostatniego.
Ale chyba zabawa POPRZEZ DEGRADACJĘ MACIERZY też nie jest WŁAŚCiWA.
A do tego dochodzi "DELIKATNY" wzrost cen DYSKÓW.
Hmm ....

Zastanawiałem się, czy jest możliwość wymiany dysków pracujących w trybie RAID5, ale etapowo:
Najpierw DYSK PIERWSZY, a potem DRUGI, i NASTĘPNY. Aż do ostatniego.
Ale chyba zabawa POPRZEZ DEGRADACJĘ MACIERZY też nie jest WŁAŚCiWA.
Tak to wygląda normalnie , wyrywasz dyska, wsadzasz nowy i szczekasz aż skończy sie odbudowa i tak powtarzasz póki nie wymienisz wszystkich dysków w RAID.

Ale z drugiej, czytałem opinie (niepotwierdzone) że w przypadku awarii konkretnego modelu, fakap może dotyczyć kilku dysków na raz jeśli są identyczne i używane tak samo długo.
prawo serii i prawo Murphiego ;)

• Lubię to
Reakcje: Kong
W segmencie obsługi firm MŚP jest ten sam dylemat gdzie ja stosuje zawsze jedno rozwiązanie. Macierze z wieloma dyskami wymieniam zawsze całe. Nawet jeżeli mam macierz i dysk zapasowy który przeleżał w szufladzie kilka lat. Argumenty zawsze takie same: nowy sprzęt/gwarancja, statystyczny spokój na kolejne 5+ lat i operacyjna ciągłość. W domu też nie mieszam tylko robie oddzielne woluminy + operacyjny backup.