Pomoc Dyski różnych producentów w jednym serwerze NAS ...

AnhelM0sS

Passing Basics
Beginner
4 Styczeń 2013
6
1
3
QNAP
TVS-x82T
Ethernet
1 GbE
Czy mogę w serwerze NAS mając założoną macierz RAID zastosować dyski o takiej samej pojemności, ale od różnych producentów ??
Na przykład:
dyski WD razem, jednoczenie, z dyskami S

Z jednej strony, to zalecane by używać jednej serii. Ale z drugiej, czytałem opinie (niepotwierdzone) że w przypadku awarii konkretnego modelu, fakap może dotyczyć kilku dysków na raz jeśli są identyczne i używane tak samo długo. Zaznaczam, nie wiem ile w tym prawdy.

• Lubię to
Reakcje: Kong
Niestety Z BIEGIEM CZASU dyski, które użyłem w serwerze PRZESTANĄ BYĆ PRODUKOWANE (chyba już tak się, NIESTETY, dzieje).
Tak, jak wyżej napisałem dyski pracują w trybie RAID (w moim przypadku "5").
Zastanawiałem się, czy jest możliwość wymiany dysków pracujących w trybie RAID5, ale etapowo:
Najpierw DYSK PIERWSZY, a potem DRUGI, i NASTĘPNY. Aż do ostatniego.
Ale chyba zabawa POPRZEZ DEGRADACJĘ MACIERZY też nie jest WŁAŚCiWA.
A do tego dochodzi "DELIKATNY" wzrost cen DYSKÓW.
Hmm ....

Zastanawiałem się, czy jest możliwość wymiany dysków pracujących w trybie RAID5, ale etapowo:
Najpierw DYSK PIERWSZY, a potem DRUGI, i NASTĘPNY. Aż do ostatniego.
Ale chyba zabawa POPRZEZ DEGRADACJĘ MACIERZY też nie jest WŁAŚCiWA.
Tak to wygląda normalnie , wyrywasz dyska, wsadzasz nowy i szczekasz aż skończy sie odbudowa i tak powtarzasz póki nie wymienisz wszystkich dysków w RAID.

Ale z drugiej, czytałem opinie (niepotwierdzone) że w przypadku awarii konkretnego modelu, fakap może dotyczyć kilku dysków na raz jeśli są identyczne i używane tak samo długo.
prawo serii i prawo Murphiego ;)

• Lubię to
Reakcje: Kong
W segmencie obsługi firm MŚP jest ten sam dylemat gdzie ja stosuje zawsze jedno rozwiązanie. Macierze z wieloma dyskami wymieniam zawsze całe. Nawet jeżeli mam macierz i dysk zapasowy który przeleżał w szufladzie kilka lat. Argumenty zawsze takie same: nowy sprzęt/gwarancja, statystyczny spokój na kolejne 5+ lat i operacyjna ciągłość. W domu też nie mieszam tylko robie oddzielne woluminy + operacyjny backup.

Tak to wygląda normalnie , wyrywasz dyska, wsadzasz nowy i szczekasz aż skończy sie odbudowa i tak powtarzasz póki nie wymienisz wszystkich dysków w RAID.
Jeśli przy macierzy RAID5 wymienię jeden dysk na większy to pojemność tego większego będzie "zredukowana" do pozostałych dysków?
Jeśli będę kolejno wymieniał dyski (czekając za każdym razem na odbudowę) na większe to w końcowym efekcie otrzymam większą pojemność macierz?

Jeśli przy macierzy RAID5 wymienię jeden dysk na większy to pojemność tego większego będzie "zredukowana" do pozostałych dysków?
Tak - nie będziesz w stanie wykorzystać dodatkowej przestrzeni.

Jeśli będę kolejno wymieniał dyski (czekając za każdym razem na odbudowę) na większe to w końcowym efekcie otrzymam większą pojemność macierz?
Nie. Wymiana dysków zachowa istniejący rozmiar.

Dostępna pamięć macierzy RAID5 to ilość dyskow x pamięć najmniejszego z nich minus pamięć najmniejszego z nich. Jeśli masz 9 dyskow 16Tb i jeden 10Tb, to całkowita dostępna pamięć to 90Tb (9x10Tb). Jeśli wymienisz dysk 10Tb na 16Tb i odbudujesz macierz to dostępna pamięć zwiększy się do 144Tb (9x16Tb).

Sam się nie zmieni. Po odbudowie powstaje dostępna przestrzeń niewykorzystana przez maciez RAID. Po prostu ją rozszerzamy później o dostępna pamięć. Przechodziłem to u siebie przechodząc z samych 10Tb na same 16Tb. Po wymianie ostatniego dysku na większy i odbudowie macierzy mogłem zwiększyć pulę. Nie napisałem że samo się zmieni, tylko że dostępna pamięć się powiększy.