Przez kilka lat użytkowania mając pierwszy raz do czynienia z NAS-em dochodzę do wniosku, że na moje potrzeby byłoby dobrze skonfigurować go na nowo i myślę iż najlepiej zrobić to z poziomu czystej instalacji. Serwer będę przede wszystkim wykorzystywał jako centrum multimedialne jak i do przesyłania zdjęć ze smartfonu czy aparatów oraz jako chmurę żeby mieć dostęp do plików nie będąc w domu. Zapisałem sobie już Cloud Key. Trochę poczytałem o resetowaniu, ustawieniu nowego konta admina, ale warto podeprzeć się wiedzą doświadczonych użytkowników, W tym tygodniu zakupię dysk do zgrania plików i można rozpoczynać. Qnap TS 253B. Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki, które mogą się przyczynić do poprawnego ustawienia systemu i uniknięcia błędów co mogłoby skutkować ponownym resetem.
System Reset and Restore to Factory Default | QTS 5.0.x
Sekcja:
Restore factory default settings and format all volumes
Sekcja:
Restore factory default settings and format all volumes
Ostatnio edytowane przez moderatora:
To czytałem, ale w tym temacie bardziej interesuje mnie nowa konfiguracja jakie woluminy tworzyć na moje potrzeby ile na co miejsca przydzielać. Teraz mam wolumin uproszczony i takie ustawienia jak na fotkach. Zastanawiam się czy może nie robić resetu, a zgrać wszystko na drugi dysk tu zrobić porządki i wgrać wszystko na nowo.
Załączniki
moje uwagi:
1. czy możesz sobie pozwolić na utratę danych jeśli padnie ci dysk ? w przypadku RAID1 - masz chociaż tą durną kopie na drugim dysku.
2. Nie korzystaj z folderu Multimedia, zrób swój własny udział jak .. Media ?
3. Czy potrzebujesz migawek ? jak nie , wolumen prosty.
1. czy możesz sobie pozwolić na utratę danych jeśli padnie ci dysk ? w przypadku RAID1 - masz chociaż tą durną kopie na drugim dysku.
2. Nie korzystaj z folderu Multimedia, zrób swój własny udział jak .. Media ?
3. Czy potrzebujesz migawek ? jak nie , wolumen prosty.
Czym to jest podyktowane?2. Nie korzystaj z folderu Multimedia, zrób swój własny udział jak .. Media ?
Nie wątpię, ale krótko wytłumacz w czym to jest lepsze. Jak mam coś robić to dobrze jest znać z czy to się wiąże.doświadczeniem![]()
Mam nadzieję, że brak do tej pory odpowiedzi nie oznacza braku argumentów i doczekam się wypowiedzi o lepszości tego rozwiązania.
dużo udzielam sie na forum - muszę zostawić sobie troche sekretów 
a kompetencja to element pracy - a tutaj nikt mi za to nie płaci.
a kompetencja to element pracy - a tutaj nikt mi za to nie płaci.
Takie odpowiedzi do niczego nie prowadzą to zwykłe bicie piany. Ja na Twój temat już zdanie sobie wyrobiłem. Miłego wieczoru.