Odpowiednie produkty
Scenariusz
Używałem mojego NAS do strumieniowania multimediów bez problemów. Ostatnio zacząłem używać go jako miejsca docelowego kopii zapasowej Time Machine dla mojego MacBooka przez Wi-Fi i zauważyłem, że prędkość transferu kopii zapasowej spada do około 10 Mbps.
Analiza
Rozwiązanie
Dalsze czytanie
Scenariusz
Używałem mojego NAS do strumieniowania multimediów bez problemów. Ostatnio zacząłem używać go jako miejsca docelowego kopii zapasowej Time Machine dla mojego MacBooka przez Wi-Fi i zauważyłem, że prędkość transferu kopii zapasowej spada do około 10 Mbps.
Analiza
- Połączenie sieciowe: Prędkości Wi-Fi są zazwyczaj wolniejsze i mniej stabilne niż przewodowy Ethernet, zwłaszcza w przypadku dużych transferów, takich jak początkowe kopie zapasowe Time Machine.
- Rozmiar początkowej kopii zapasowej: Pierwsza kopia zapasowa Time Machine jest często duża, więc jej ukończenie przez połączenie przewodowe może zająć sporo czasu.
Rozwiązanie
- Połącz się za pomocą Ethernetu:
- Podłącz swojego MacBooka bezpośrednio do sieci za pomocą kabla Ethernet (w razie potrzeby mogą pomóc adaptery USB lub Thunderbolt).
- Uruchom ponownie kopię zapasową Time Machine i zaobserwuj poprawę prędkości.
- Jeśli kopia zapasowa działa znacznie szybciej, prędkość Wi-Fi jest czynnikiem ograniczającym.
- Po zakończeniu początkowej kopii zapasowej, przyrostowe kopie zapasowe przez Wi-Fi powinny być znacznie szybsze.
- Jeśli prędkości pozostają niskie:
- Sprawdź swój NAS pod kątem aktualizacji oprogramowania układowego i upewnij się, że zarówno NAS, jak i Twój Mac są aktualne.
- Uruchom ponownie swój NAS i router, aby odświeżyć połączenia sieciowe.
Dalsze czytanie
Ostatnio edytowane: