luk-poz1

29 Styczeń 2021
3
3
10
Odznaki
6
QNAP
null
Ethernet
null
Poz.
0

Witam serdecznie,
Muszę zakupić NAS do firmy (i domu). Nie wiem niestety jaki model będzie dla mnie odpowiedni. Nie chcę kupić najprostrzego ale najbardziej rozbuowany też nie jest mi potrzebny.

Z nasem planuję robić/podłączyć:

- kopie zapasowe (3komp)
- kilka kamer (4-6 w dobrej rozdz.)
- telefony - 3
- ogólnie archiwum
- może inteligentny dom (jak dożyję planowanego remontu)

Nie wiem czy uda się za pomocą nasa stworzyć wirtualne pliki excel obsługiwane przez klika osób z różnych miejsc (moi podwykonawcy, wspólnicy), ale takie rozwiązanie mnie najbardziej interesuje.

Wybrałem (z katalogu)

TS-251D lub TS-251+

kit wie czym to się różni - i ile ramu tam kupić. Proszę o pomoc bo w sklepie sprzedawca mówi że każdy jest dobry:)

prędzej 251D niż 251+
po prostu nowsze

zakładam że wirtualne pliki excel to plik współdzielony między kilku użyszkodników

Tak, tylko żeby ten plik był na NASie i był edytowalny przez kilka osób.

Tyle że mały problem w tym że qnap tylko wspiera oryginalny ms excel nie wps, libre czy inne które działają tak samo.

jeśli oczekujesz rozwiązania "podłączam i działa" to żaden NAS tego nie ma.

bardziej oczekuję podpowiedzi co do zakupu konkretnego modelu żeby nie kupić czegoś co jest modelem przestarzałym/nieudaną konstrukcją/złym wyborem.

SiewcaRyżu - doskonale zdaję sobie z tego sprawę ale jeżeli chciałbym mieć funkcję której nie ma i być nie może w nowo kupionym sprzęcie to zakup - porażka.
Ja znam się na innych rzeczach, są osoby które znają się na konfiguracji nasów - pewnie Ty do nich należysz. Najpierw szukam NASa - potem osoby która go "zainstaluje" do moich celów.
Działam na zasadzie Jestem fachowcem - szukam fachowca:)

Ja niedawno kupiłem 251D z 16GB RAM, przy podobnych wymaganiach jak ty masz, poza kamerami bo nie używam.
Jestem całkowicie zadowolony.
Żaden ze mnie fachowiec, ale jak masz pytania to wal śmiało. :)

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. excel