Jaki nas 32TB - OSX Rsync

maki1000

Entry Technician
Q Associate
31 Styczeń 2019
30
2
8
40
QNAP
null
Ethernet
1 GbE
Witam kolegów,

Jestem nowy w temacie ale potrzebuje nasa pod swoje zastosowania. Ostatnie kilka dni spędziłem nad zgłębianiem tematu ale nie do końca jestem w stanie wszystko zrozumieć.

Komputer z systemem OSX Mojave.
Dyski wewnątrz komputera 8TB (Raid 0) + 8TB (HDD) w sumie 16TB tyle mniej więcej będzie danych do końca roku.
3 x SSD ( na jednym z nich jest system, reszta to programy itp) - dyski SSD są kopiowane na bierząco na dysk zewnętrzny przez Time Machine

NAS - kopia zapasowa powyższych 16TB - nie może to być kopią Time Machine ponieważ z tego co czytałem nie da się potem udostępniać katalogów oraz plików w tej kopi. Podobno najlepszym rozwiązaniem będzie dla mnie Rsynch - kopia przyrostowa do której będę miał dostęp i będę mógł udostępniać wybrane foldery np przez qfile w telefonie.

Kolejnym zadaniem NAS-a ma być trzymanie dodatkowych około 10-14TB danych (filmów do montażu) które montażysta będzie mógł sobie ode mnie pobrać w każdej chwili. Dane te będą skopiowane jeszcze na innym komputerze także NAS nie musi robić kopi tych danych.

Proszę o podpowiedź jaki qnap wybrać i czy Rsynch faktycznie da się zautomatyzować na systemie Mojave.

Aby zobaczyć tę odpowiedź, musisz się zalogować lub zarejestrować.

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. Lacp