Rozwiązany Konfiguracja : NAS / Router / P

Dyskusja w 'Podstawowe ustawienia systemowe' rozpoczęta przez użytkownika insersuppr, 17 Styczeń 2018.

Ładowanie...
  1. insersuppr
    Offline

    insersuppr Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    17 Styczeń 2018
    Wiadomości:
    6
    Local Time:
    18:31
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    802.11b
    TS-x51 802.11b
    Witam wszystkich,

    potrzebuję pomocy w konfiguracji :

    Mam dość wolny router który oferuje LAN 100Mb
    aby usprawnić przesyłanie plików między PC a NAS em chciałem utworzyć ponisze połącznie

    NAS - router : tak aby mieć dostęp do plików przez śieć wifi z różnych urządzeń
    PC - router : aby mieć dostęp do internetu na PC
    NAS - PC: tak aby wykorzystać miedzy tymi dwoma urządzeniami połączecznie 1Gb LAN

    W NAS mam dwa gniazda LAN, w PC mam dwie karty ( gniazdo na płycie + karta sieciowa na PCI X)

    niestety nie wiem jak ustawić całość aby PC łączył się z NAS bezpośrednio a nie przez router.

    Znalazłem opcję Virtual Switch, ale nie wiem zabardzo co z nią zrobić.
    Poustawiełem ręcznie dla każdej karty adresy IP, ale nie jest to wystarczające, w zakresie innych ustawień ( DNS, Maski ...) moja wiedza jest już niewystarczająca.

    z góry dziękuję za pomoc.
    pozdrawiam

    I>

    Wersja oprogramowania Firmware: 4.3.4.0435
    Model serwera: QNAP TS-251
    --- Połączono posty, 17 Styczeń 2018, Data oryginalnego postu: 17 Styczeń 2018 ---
    Aktualizacja;

    Dla portu Rj45 w nas ustawienia pozostawiłem niezmienione
    dlq portu nr 2 utworzyłem virtual switch jako DHCP , i teraz mam bezpośrednie połącznie z PC, pytanie czy to dobre roziwiązanie, czy nie? jaka jest różnica w tym wypadku między DHCP i NAT, proszę o uwagi.

    pozdrawiam

    I.
     
  2. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 728
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    18:31
    Oceny:
    +1 081 / 29 / -12
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    zbędna rzeźba - postaw switcha gigabitowego 4 porty, połącz go z potrzebnymi urządzeniami i zapomnij.
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  3. insersuppr
    Offline

    insersuppr Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    17 Styczeń 2018
    Wiadomości:
    6
    Local Time:
    18:31
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    802.11b
    TS-x51 802.11b
    Dzięki za odpowiedź, jednak ustawiony układ działa sprawnie. Nie wiem tylko czy jest to rozwiazanie które niesie za sobą jakieś ograniczenia lub niebezpieczeństwa.
    Nie planuje podłaczanie nowych urządzeń do tego układu, ( inne łącza się z routerem przez WIFI).

    pozdrawiam
    I
     
  4. Paweł Tołoczko
    Offline

    Paweł Tołoczko Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    8 Listopad 2013
    Wiadomości:
    882
    Miejscowość:
    Cork
    Local Time:
    17:31
    Oceny:
    +263 / 3 / -2
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x70
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 1 GbE
    Jeśli miałbym bawić się
    przy połączeniu PC<>NAS (jednym portem) nie obciążasz sieci przy dużych transferach - ba - tu ja bym się pokusił o włączenie jumbo frames 9kb - jeżeli przerzucasz duże pliki i często, przy małych (plikach) średnia korzyść pakiety ~1480 wychodzą bardziej korzystnie [pamiętaj o odpowiednim zmapowaniu napędów, żeby nie było, że pomimo podłączenia bezpośredniego to i tak ruch leci przez switch (dlaczego nie router - bo router zapycha się i nie jest stworzony do pracy jako switch - po to są switch'e, oczywiście są droższe routery, które znakomicie sprawdzają się jako switch, ale zakładam, że masz zwyklaka z hipermarketu/dostawcy internetu
    dla pozostałego małego ruchu
    PC <> switch
    NAS <> switch
    Router<>switch
    wifi<>router
    Czy bym zastosował agregację portów NAS <> switch, PC <> switch - nie wiem, może - ale potrzeba odpowiedniego switch'a i ... potrzeby przerzucania dużych plików.
    TU (na forum) jeden z użytkowników opisywał taką konfigurację >> @whitemax@whitemax chyba w tym temacie
    Rozwiązany - Ustawienia Trunking Group
     
  5. insersuppr
    Offline

    insersuppr Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    17 Styczeń 2018
    Wiadomości:
    6
    Local Time:
    18:31
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    802.11b
    TS-x51 802.11b
    Dzięki za opowiedź

    Nie mam wyłącznie dużych plików, raczej takie różnej wielkości. Zazwyczaj synchronizuję całe foldery przy wykorzystaniu softu na pc ( Free file sync) ten od Qnap jakoś strasznie wolno chodzi.
    Przy ustawieniu które mi się udało uruchomić PC-NAS udaje mi się uzyskać przy dużych plikach ok 900Mbps.
    Dostępn przez router nadal działa dość poprawnie dla wewnętrznego streamingu.
    Rozważałem wymianę routera ale to koszt kilkuset zł, o switchu przyznam szczerze nie pomyślałem.
    Agregacja portów to super pomysł ale chyba przy nieco większych zasobach.

    Jednak nadal nikt nie o dpowiedział mi co z zastosowanym rozwiązaniem DHCP. ( rozumiem że zewnętrzny switch to o wiele lepsze rozwiązanie) ale ciekaw jestem jakie są ograniczenia tego które udało mi się zastosować a wygląda że w miarę dobrze spełnia moje oczekiwania, niestety udało mi się ustawić całość trochę metodą prób i błędów, więc nie było to do końca świadome działanie).

    pozdrawiam
     
  6. Paweł Tołoczko
    Offline

    Paweł Tołoczko Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    8 Listopad 2013
    Wiadomości:
    882
    Miejscowość:
    Cork
    Local Time:
    17:31
    Oceny:
    +263 / 3 / -2
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x70
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 1 GbE
    Dla połączenia NAS <> PC - wystarczy na stałe wbić IP z tego samego zakresu i podsieci (stałe IP dla PC i dla NASa - DHCP jest zbędny
    Router 100Mbit jak sam zauważyłeś jest wolny .
    Przy sporym ruchu WiFi >> Router >> NAS oraz WiFi >> Router >> PC - ogniwo w postaci Routera zapcha się szczegolnie jak będzie jakiś stream z NASa do WiFi i równolegle ktoś będzie chciał używać zasobów NASa.
    Ogólnie rzecz biorąc to co masz nie jest złe pod warunkiem, że masz mało urządzeń WiFi, które komunikują się przez kabel z NASem.
    Poza Router/switch w 1Gb to proponowałbym w kable kat 6 zainwestować bo z 5e różnie bywa niby do 1Gb ... (ja mam pudło skrętki na strychu, które niby 5e ... a w rzeczywistości 5 i miedzi mało w drucie, bo skrętka na magnes reaguje ... ale tak to bywa z chińczykami).

    Potestuj to co masz - sprawdź kiedy się sieć zacznie dławić, kiedy Router nie daje rady. Wtedy pomyśl nad wymianą, upgrade urządzeń. Sieć działa zawsze tak szybko jak najwolniejsze urządzenie. Router jeśli 100Mbit to pewnie a/b/g stan dart czyli teoretyczne 54 Mbit /8 - 10% na pakiety kontrolne to max 6MB/s - przy streamie z NASa wideo na 2 urządzenia WiFi powinna Ci się zacząć dławić sieć. (Odpal na 2 komórkach film z NASa) i zobacz jak się buforuje - jakieś przewijanie na jednym i zobacz jak responduje odtwarzacz.
     

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.