Yozz

Passing Basics
Beginner
29 Maj 2018
5
1
25
Odznaki
9
QNAP
TS-x53A
Ethernet
null
Poz.
1

Witam...

Po zakupie i pierwszym uruchomieniu, aktualizacji, wstępnie skonfigurowałem QNAP-a TS-253A 4.3.4 Build 0597 jednak już widzę iż pewne ustawienia nie są takie jak bym chciał i nie mogę sobie z nimi poradzić. Wcześniej pracowałem chwile na QNAP HS-210 ale nie konfigurowałem go od początku, a jedynie przekonfigurowałem parę opcji zatem proszę o pomoc.

Na QNAP-ie mam utworzone 2 woluminy (nie wiem czy to prawidłowe podejście dla moich celów... )

A. DataVol1: przeznaczenie na pliki wewnętrzne wymiany danych z różnymi prawami dostępu po sieci lokalnej w grupie roboczej XYZ
B. DataVol2: z przeznaczeniem na FTP dla klientów z zewnątrz
​

Mam również utworzonych 5 użytkowników (admin, spr, ksg, dtp, ftp)

Dostęp póki co poprzez Qfinder Pro i z ustawienia ip na DHCP.

Problemy i pytania:

1. W jaki sposób ustawić na wolumenie A, aby w sieci Windows (oraz 1 MAC) dostęp do konkretnych zasobów miały konkretne grupy osób a pozostałe katalogi były niedostępne? Iść drogą katalogów współdzielonych? jeśli tak to moge prosić o wskazówki? albo jakiś link do tutoriala? Aktualnie nie wiem dlaczego ale w sieci mam możliwość wejscia do QNAPA i dalej Home, Homes, Public, Web - bez podawania loginu i hasła...

Użytkownicy / foldery / uprawnienia do utworzenia np:

admin - dostep do wszystkiego
ksg - do katalogu SPRZEDAŻ i FINANSE
spr - do katalogu SPRZEDAŻ
dtp - PDF, cały FTP, TECHNICZNY
ftp - tylko swój podkatalog w FTP​

2. Jak ustawić na wolumenie B, ftp-a by zalogowany użytkownik widział tylko swój folder i jego zawartość, a do innych nie miał dostępu? czy muszę za każdym razem tworzyć nowego użytkownika? czy można to jakoś zautomatyzować dla nowych klientów by było mniej uciążliwe?
​

Dziękuję za wszelką pomoc, wskazówki etc.
Przepraszam za ew. dłuższy brak odpowiedzi.

Wersja oprogramowania Firmware: 4.3.4 Build 0597

Model serwera: QNAP TS-253A

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. użytkownik bez hasła
  2. brak dostępu do /home