Czy w Transmission oprócz limitów pobierania i wysyłania w menu konfiguracyjnym są gdzieś w innym miejscu systemu ustawiane limity pobierania? Pytam bo zauważyłem, że mimo tego, że w Transsmision nie mam ustawionych żadnych limitów to ewidentnie transfer pobierania mam w jakiś sposób przycięty do 5mbps. Mam spore łączę, ale niestety nie jest w stanie się rozpędzić do więcej niż to 50MB - na Transsmision z kompa idzie naprawdę sporo więcej.
Zakładam że masz na myśli 5 mbps.ale niestety nie jest w stanie się rozpędzić do więcej niż to 50MB
Nie ma nigdzie indziej limitu, sam się nad tym głowiłem (sprawdzałem firewalle, pliki CONF etc). Sprawdź czy czasem nie masz włączonego domyślnego limitu per torrent.
Nie ma limitu na poszczególnych torrentach i widać to właśnie jak idzie jeden torrent koło 5mbps i wtedy dokładam drugiego to od razu ten pierwszy spada proporcjonalnie do tego jak rozpędza się ten drugi. To samo miałem z rtorrent++ tam też maks szło 5 mbps czyli to ograniczenie jest nie w samym kliencie tylko gdzieś systemowo.
- 5 Kwiecień 2008
- 10 185
- 4 693
- 405
- Odznaki
- 205
- QNAP
- TS-x77
- Ethernet
- 1 GbE
Gwarantuje system nie ma ograniczenia. Zweryfikuj sieć.też maks szło 5 mbps czyli to ograniczenie jest nie w samym kliencie tylko gdzieś systemowo.
Moyrez, pisałeś że na komputerze szło pełną parą, to wyłacz komputer przydziel qnap-owi ip z komputera i zobacz jak się będzie zachowywać pobieranie. 
To jestem właśnie po testach i... po podłączeniu mac'a pod ten sam port w routerze z tym samym ip i odpaleniu 3 torrentów pod transsmision sumaryczny download idzie ponad 20 mbps a na qnap'ie po chwili obcinany jest do 5mbps. Wniosek taki, że transfer musi być przycinany na qnapie. Jakiś czas temu widziałem jakiś post na innym forum związany limitami na bodajże protokołach sieciowych, ale nie mogę tego ponownie znaleźć.
- 5 Kwiecień 2008
- 10 185
- 4 693
- 405
- Odznaki
- 205
- QNAP
- TS-x77
- Ethernet
- 1 GbE
Wnosisz tezę, że Twój operator throttlinguje Ci przepustowość - całkiem możliwe. Włącz szyfrowanie i zjedź portami DATA w dół.
Ja nie mówiłem tu o operatorze a qnapie
Jak idzie na macu na tych samych portach to dlaczego nie idzie na qnap'ie na tych samych ustawieniach? O tych limitach to ja widziałem na innym forum qnapowym.
- 5 Kwiecień 2008
- 10 185
- 4 693
- 405
- Odznaki
- 205
- QNAP
- TS-x77
- Ethernet
- 1 GbE
To akurat nie jest dobra lektura.O tych limitach to ja widziałem na innym forum qnapowym.
A połączenia są szyfrowane? CPU nie jest obciążony? Jaka jest prędkość serwera po LAN'ie?Jak idzie na macu na tych samych portach to dlaczego nie idzie na qnap'ie na tych samych ustawieniach?
Ja na ARM'ach wyciągałem w torrentach po 20 mb/s.
W systemie nie ma niczego co by throttlowało jakikolwiek protokół.Ja nie mówiłem tu o operatorze a qnapie![]()
- 5 Kwiecień 2008
- 10 185
- 4 693
- 405
- Odznaki
- 205
- QNAP
- TS-x77
- Ethernet
- 1 GbE
To nie jest możliwe. rtorrent używa MMAP. Tym się różni od Transmission, że gdyby mógł zapchać całą pamięć kernela i obciążyć procesor na 100% aby uzyskać jeden gigabit to zrobiłby to bez pytania Ciebie czy system o zgodę.
mmap to wywołanie systemowe nakazujące systemowi operacyjnemu odwzorowanie danej części wybranego pliku w przestrzeni adresowej procesu. Operacja ta powoduje, że do obszaru pliku można odnosić się jak do zwykłej tablicy bajtów w pamięci, eliminując potrzebę korzystania z dodatkowych wywołań systemowych typu read lub write. Z tego powodu często używa się tej operacji do przyspieszenia działania na dużych plikach.
C:
void *mmap(void *start, size_t length, int prot, int flags, int fd, off_t offset);
Widzisz jakbyś zrobił test tak jak mówiłem, a nie na odwrót, to już dawno byś o tym wiedział .... 
Mały update, okazało się, że po drobnym zabiegu na switchu - przełączałem tam jedynie wtyczki, wszystko zaczęło pięknie działać i idzie nawet 25 Mbps. Szczerze to nie za bardzo wiem dlaczego się tak stało bo switch na wszystkich portach ma 1Gb więc teoretycznie nie powinno to nic zmienić a jednak teoria teoria a praktyka swoje 
- 5 Kwiecień 2008
- 10 185
- 4 693
- 405
- Odznaki
- 205
- QNAP
- TS-x77
- Ethernet
- 1 GbE
Słabiutko...i idzie nawet 25 Mbps
Tyle to ja wyciągałem na TS-109 Pro 6 lat temu...