sskoczek

4 Wrzesień 2019
2
1
15
Odznaki
7
QNAP
TS-409U
Ethernet
100 Mbps
Poz.
0

Witam wszystkich. Jestem bardzo raczkującym, nie mniej jednak z pomocą forum udało mi się prawie wszystko skonfigurować i uruchomić. Prawie, ponieważ pozostała ostatnia kwestia, a mianowicie zmapowanie dysku sieciowego. O ile będąc w sieci lokalnej wszystko udało się bez problemu, o tyle będąc poza NATem nie mogę sobie poradzić. Nie mam stałego IP w sieci, gdzie ulokowany jest QNAP. QNAP ulokowany jest w szkole gdzie internet dochodzi do niego przechodząc przez niezliczoną liczbę routerów i switchy. Gdybym musiał przekierowywać wszystkie porty na każdym urządzeniu sieciowym to wątpię czy udałoby mi się odgadnąć gdzie każde z tych urządzeń jest pochowane (taki bałagan).

Czy jest możliwość aby bez stałego IP osiągnąć mój cel czyli zmapować dysk sieciowy poza siecią lokalną?
Jakie są na to metody?

Z góry wielkie dzięki za każdą wskazówkę.
Miłego dnia - Szymon

Wersja oprogramowania Firmware: 4.4.1.1064
Model serwera: QNAP TS-351

Jeśli uaktywnisz te usługi na zewnątrz to spodziewaj się ataków. Musisz to zrobić za pośrednictwem tunelu VPN.
Jest zalecane dla bezpieczeństwa (użycie vpna), możesz wystawić gołe porty, ale wszelkie pretensje potem możesz kierować do siebie.

tutaj nie chodzi o dostawcę VPN-a tylko zrobienie tunelu Klient-Serwer, którego tworzysz na Qnapie, najlepiej sprawuje się OpenVPN
upload_2019-10-9_19-23-7.webp

:s doczytałem, ze nie masz publicznego IP i tutaj zaczynają się schody :'(pozostaje Ci myqnapcloud.

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. https://forum.qnap.net.pl/threads/mapowanie-dysku-poza-sieci%C4%85-lokaln%C4%85.26159/
  2. mapowanie dysku po vpn