M

miczel

Guest
Cześć,

Mam po starym PC dysk WD Red Pro 4TB (NAS Hard Drive), na którym mam domowe archiwum, głównie zdjęcia i filmy. PC do tej pory pełnił rolę NAS, włączałem i dodawałam nowe materiały, co jakiś czas kopia na zewnętrzny dysk.
Potrzebuje teraz prawdziwego NAS, ze względu na brak miejsca.
Z tego co już się zorientowałem to potrzebuje RAID1 na dwóch dyskach i kopia lustrzana danych.
Do tego chciałabym robić co jakiś czas pełną kopię na zewnętrzny dysk ale to chyba standard w każdym urządzeniu.

Problem jest w wyborze urządzenia, bo nie potrzebuje czegoś wypasionego, celem jest przechowywanie danych, dostęp z PC po sieci WiFi, nie będzie streamingu danych do TV, nie będzie automatycznych kopii z telefonów, itp.
Potrzebuje się podłączyć, dodać nowe dane, coś pobrać i tyle.

Patrząc na to, że mam już jeden dysk WD Red Pro 4TB z danymi to dokupię drugi taki sam dysk. I teraz pytanie czy będę w stanie użyć tego dysku z danymi w NAS bez powiedzmy utraty danych, formatów tego dysku, itp? Nie wiem jak wygląda konfiguracja nowego serwera NAS z dyskami.
Najlepiej konfiguracja NAS z nowo zakupionym dyskiem, potem dokładka obecnego dysku z danymi i niech się dzieje kopia z dysku na dysk. Czy tak się da?

Polećcie proszę coś wystarczającego na moje potrzeby.

Dzięki.

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. dysk
  2. poczatek
  3. USB wifi
  4. TVS-472XT-I5