How-To Natywny Debian Squeeze (równoległy Debian z odrębnym SSH i rtorrent) dla platformy ARM

Dyskusja w 'Oh'Linux? Software hacking' rozpoczęta przez użytkownika Silas Mariusz, 20 Lipiec 2013.

Ładowanie...
  1. piotrekwrc
    Offline

    piotrekwrc Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    8 Maj 2013
    Wiadomości:
    38
    Miejscowość:
    Wągrowiec
    Local Time:
    03:07
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-212
    Synology:
    nie lubię :)
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-212 1 GbE
    Kolego, działa. Podeslij nalezy mi namiary na siebie, jakaś flaszka sie nalezy za pomoc :D co bede tu stawial piwo, przynajmniej moje zdrowie wypijesz :)
    P.S. A teraz w jaki sposób prawidłowo wyłączyć/zrestartować QNAPA, żeby później nie było cyrków takich jak teraz?
     
  2. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 441
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    03:07
    Oceny:
    +1 450 / 30 / -6
    Followers:
    24
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
  3. piotrekwrc
    Offline

    piotrekwrc Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    8 Maj 2013
    Wiadomości:
    38
    Miejscowość:
    Wągrowiec
    Local Time:
    03:07
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-212
    Synology:
    nie lubię :)
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-212 1 GbE
    "reboot", ale chodzi mi o calkowite wylaczenie/restart QTS. Bo czasami zdarza sie ze jak jade gdzies galej to go odlaczam od sieci :) No i ostatnio byly te burze, a ja tam listwom przepieciowym zbytnio nie ufam :D
     
  4. kaktus
    Offline

    kaktus μC Circuitmaker Q's Editor

    Dołączył:
    14 Luty 2011
    Wiadomości:
    933
    Miejscowość:
    opolskie
    Local Time:
    03:07
    Oceny:
    +225 / 9 / -3
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-219P+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-219P+ 1 GbE
    ma to jakiś rozmiar lub sumę kontrolną, aby można było sprawdzić "jakość" pobrania?
    --- Połączono posty, 3 Sierpień 2013, Data oryginalnego postu: 3 Sierpień 2013 ---
    w web panela -> Administracja -> Zasilanie i później klik w "ZAMKNIJ"

    lub przytrzymaj 4 sekundy wciśnięty guzik power.
    --- Połączono posty, 3 Sierpień 2013 ---
    Znam przypadki kiedy znajomy odłączył kabel z gniazda i położył na podłodze koło/poniżej (odległość do 40cm była) gniazda a "pieron" i tak przeskoczył i "sfajfczył" elektronikę, od której był ten kabel. Tak, że jak burza to najlepiej poodłączać co "cenne" i wynieść do piwnicy ;) albo olać wszystko, bo co ma się spalić to i tak się spali.
    Ja jak już coś wyłączam z sieci w obliczu burzy z "pieronami" to kabel nigdy nie zostaje w pobliżu gniazda zasilania.
    --- Połączono posty, 3 Sierpień 2013 ---
    A masz je uziemione porządnie?
    --- Połączono posty, 4 Sierpień 2013 ---


    Załącczenie obsługi usb w debianie
    wklejam aby było "pod ręką"

    od siebie mogę dodać że warto zaktualizować USB IDS dla lepszego rozpoznawania i obsługi podłączanych wynalazków
    Kod (Bash):
    1. update-usbisd
     
  5. AdamK
    Offline

    AdamK Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    20 Sierpień 2013
    Wiadomości:
    10
    Local Time:
    03:07
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-412
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-412 1 GbE
    Fajny ten debian, ale:
    1) jak pozbyć sie crapu startowego, i z PS1 i mieć normalne kolory?
    2) mimo niewielkiego obciążenia przymula przy starcie/zakańczaniu dowolnej komendy przez shella. Podejrzewam że jest to spowodowane tym że w logując się na normalne QNAPowy shell, komenda df ma pauzę z powodu braku czegoś na USB. Da się to wyeliminować?
     
  6. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 441
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    03:07
    Oceny:
    +1 450 / 30 / -6
    Followers:
    24
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Te krapowe kolorki były na zamówienie :p
    Zmodyfikuj plik /usr/local/etc/silas-bash-profile
    i skomentuj linie 73:
    Kod (Bash):
    1. # PS1="$sq_color\342\224\214\342\224\200\$([[ \$? != 0 ]] && echo \"[\[\033[01;37m\]\342\234\227$sq_color]\342\224\200\")[\[\033[01;37m\]\t$sq_color]\342\224\200[\[\033[01;37m\]\u@\h$sq_color]\n\342\224\224\342\224\200\342\224\200> \[\033[01;37m\]\W$sq_color $ \[\033[01;37m\]>>\\[\\033[0m\\] "
    Z tego co pamiętam jest tam zainstalowany command-not-found, który jest skryptem perlowym. W wyżej wymienionym pliku skomentuj również linie 99 lub usuń apt-get'em:
    Kod (Bash):
    1. apt-get remove command-not-found
     
    • Piwo Piwo x 1
  7. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 925
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    03:07
    Oceny:
    +1 103 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    pytanie za 100 punktów:
    Czy mogę w trakcie dzialania w/w Debiana, dokonywać zmian w /debpool - mam na myśli operacje przenoszenia i kopiowania plików? Czy wiążą się z tym jakieś smutne konsekwencje ??
     
  8. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 441
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    03:07
    Oceny:
    +1 450 / 30 / -6
    Followers:
    24
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    To w zależności co chcesz robić. Jeśli chcesz dotykać pliki systemowe, to najwyżej wykopiesz działającą w nim aplikacje :)
     
  9. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 925
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    03:07
    Oceny:
    +1 103 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    w sumie nic strasznego - pobieram pliki z SFTP za pomocą filezilli a potem chcę je przerzucić do właściwego folderu na QNAPie - ale z tego co widzę lepiej jest podmontować niezbędny folder w Debku i pobierać tam od razu.
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  10. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 441
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    03:07
    Oceny:
    +1 450 / 30 / -6
    Followers:
    24
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    To prawda.
     
    • Ciasto Ciasto x 1
  11. AdamK
    Offline

    AdamK Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    20 Sierpień 2013
    Wiadomości:
    10
    Local Time:
    03:07
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-412
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-412 1 GbE
    command-not-found nie jest zainstalowane.

    Jeszcze bym chciał usunąć linię nad promptem i cały szajs na powitanie.
     
  12. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 441
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    03:07
    Oceny:
    +1 450 / 30 / -6
    Followers:
    24
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
  13. AdamK
    Offline

    AdamK Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    20 Sierpień 2013
    Wiadomości:
    10
    Local Time:
    03:07
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-412
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-412 1 GbE
    To wiem, ale tu jet to trochę namieszane i na razie mam problem z rozenaniem się ;)
     
  14. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 441
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    03:07
    Oceny:
    +1 450 / 30 / -6
    Followers:
    24
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Nic nie jest namieszane
    Kod (Bash):
    1. rm /etc/bash.bashrc
     
  15. AdamK
    Offline

    AdamK Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    20 Sierpień 2013
    Wiadomości:
    10
    Local Time:
    03:07
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-412
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-412 1 GbE
    Ok. No faktycznie :)

    Mam jeszcze problem z udziałami. Wsześniej w wątku pisałeś o /etc/init.d/debian6.sh - wyedytowałem, ale po restarcie NASa zmiany mi zginęły. W debianie w /share nie mam widocznych moich udziałów,.
     
  16. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 441
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    03:07
    Oceny:
    +1 450 / 30 / -6
    Followers:
    24
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    No to coś zepsułeś. Bo tylko ten plik przygotowuje środowisko aby odpalić usługi z chroot'a. Przede wszystkim w docelowych miejscach muszą istnieć katalogi pod które montowane są udziały.
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  17. AdamK
    Offline

    AdamK Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    20 Sierpień 2013
    Wiadomości:
    10
    Local Time:
    03:07
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-412
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-412 1 GbE
    Ok, już wiem. Niestety zdalna edycja plików po protokole fish w MC nie zawsze działa :/
     
  18. kaktus
    Offline

    kaktus μC Circuitmaker Q's Editor

    Dołączył:
    14 Luty 2011
    Wiadomości:
    933
    Miejscowość:
    opolskie
    Local Time:
    03:07
    Oceny:
    +225 / 9 / -3
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-219P+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-219P+ 1 GbE
    Napotkałem dziś na następującą przeszkodę
    Kod (Text):
    1. ssh_exchange_identification: Connection closed by remote host
    2.  
    podczas próby nawiązania połączenia z natywnym debianem.
    Posługując się znalezioną informacją, problemu nie udało mi się rozwiązać. Nie odnalazłem katalogu .SSH ze stosownym plikiem, sugestia druga była też nietrafiona.
    --- Połączono posty, 10 Wrzesień 2013, Data oryginalnego postu: 10 Wrzesień 2013 ---
    szukałem w środowisku Debiana
    --- Połączono posty, 10 Wrzesień 2013 ---
    a to pewno złe miejsce na poszukiwanie
     
  19. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 441
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    03:07
    Oceny:
    +1 450 / 30 / -6
    Followers:
    24
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Wydaje mi się, że to przez oprogramowanie 3.8.3. Musisz wrócić do 3.6.0 a najlepiej do 3.4.0.
     
    • Śmieszne Śmieszne x 1
  20. kaktus
    Offline

    kaktus μC Circuitmaker Q's Editor

    Dołączył:
    14 Luty 2011
    Wiadomości:
    933
    Miejscowość:
    opolskie
    Local Time:
    03:07
    Oceny:
    +225 / 9 / -3
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-219P+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-219P+ 1 GbE
    A ja się zastanawiam czty sprawcą tej dysfunkcji nie jest opcja którą niedawno uaktywniłem
    widok.

    W chwili obecnej mam takie prawa do katalogów
    Kod (Bash):
    1. [/share/HDA_DATA/debpool/squeeze] # ls -l
    2. drwxrwx---    2 admin    administ    4096 Aug 11 15:46 bin/
    3. drwxrwx---    2 admin    administ    4096 Aug 11 15:47 boot/
    4. drwxrwx---    2 admin    administ    4096 Apr  2 13:09 dev/
    5. drwxrwx---    2 admin    administ    4096 Mar 10  2013 env/
    6. -rwxrwx---    1 admin    administ    2972 Aug 15 19:53 env.init*
    7. drwxrwx---  107 admin    administ    4096 Sep  2 20:32 etc/
    8. drwxrwx---    2 admin    administ    4096 Mar  7  2013 home/
    9. lrwxrwxrwx    1 admin    administ      32 Sep  8 20:28 initrd.img -> boot/initrd.img-2.6.32-5-orion5x*
    10. drwxrwx---  10 admin    administ    4096 Aug 11 15:46 lib/
    11. drwxrwx---    2 admin    administ    4096 Mar 14  2011 media/
    12. drwxrwx---    4 admin    administ    4096 Mar 19  2011 mnt/
    13. drwxrwx---    2 admin    administ    4096 Mar 14  2011 opt/
    14. drwxrwx---    2 admin    administ    4096 Dec 14  2010 proc/
    15. drwxrwx---  27 admin    administ    4096 Sep  2 15:39 root/
    16. drwxrwx---    2 admin    administ    4096 Mar  7  2013 sbin/
    17. drwxrwx---    2 admin    administ    4096 Jul 21  2010 selinux/
    18. [/share/HDA_DATA/debpool/squeeze] # ls -l
    19. drwxrwxr--    2 admin    administ    4096 Aug 11 15:46 bin/
    20. drwxrwxr--    2 admin    administ    4096 Aug 11 15:47 boot/
    21. drwxrwxr--    2 admin    administ    4096 Apr  2 13:09 dev/
    22. drwxrwxr--    2 admin    administ    4096 Mar 10  2013 env/
    23. -rwxrwxr--    1 admin    administ    2972 Aug 15 19:53 env.init*
    24. drwxrwxr--  107 admin    administ    4096 Sep  2 20:32 etc/
    25. drwxrwxr--    2 admin    administ    4096 Mar  7  2013 home/
    26. lrwxrwxrwx    1 admin    administ      32 Sep  8 20:28 initrd.img -> boot/initrd.img-2.6.32-5-orion5x*
    27. drwxrwxr--  10 admin    administ    4096 Aug 11 15:46 lib/
    28. drwxrwxr--    2 admin    administ    4096 Mar 14  2011 media/
    29. drwxrwxr--    4 admin    administ    4096 Mar 19  2011 mnt/
    30. drwxrwxr--    2 admin    administ    4096 Mar 14  2011 opt/
    31. drwxrwxr--    2 admin    administ    4096 Dec 14  2010 proc/
    32. drwxrwxr--  27 admin    administ    4096 Sep  2 15:39 root/
    33. drwxrwxr--    2 admin    administ    4096 Mar  7  2013 sbin/
    34. drwxrwxr--    2 admin    administ    4096 Jul 21  2010 selinux/
    35. drwxrwxr--  21 admin    administ    4096 Mar 19  2011 share/
    36. drwxrwxr--    2 admin    administ    4096 Mar 14  2011 srv/
    37. drwxrwxr--    2 admin    administ    4096 Jan  1  2011 sys/
    38. drwxrwxr--    6 admin    administ    4096 Sep 11 18:21 tmp/
    39. -rwxrwxr--    1 admin    administ      851 Sep  2 15:37 usermin-setup.out*
    40. drwxrwxr--  10 admin    administ    4096 Mar 14  2011 usr/
    41. drwxrwxr--  18 admin    administ    4096 Sep  2 15:48 var/
    42. lrwxrwxrwx    1 admin    administ      29 Sep  8 20:32 vmlinuz -> boot/vmlinuz-2.6.32-5-orion5x*
    43. -rwxrwxr--    1 admin    administ    1028 Sep  2 15:37 webmin-setup.out*
    44. drwxrwxr--  23 admin    administ    4096 Apr  2 20:18 wheezy/
    45.  
    --- Połączono posty, 14 Wrzesień 2013, Data oryginalnego postu: 11 Wrzesień 2013 ---
    Tutaj jeszcze jeden dobry opis na podobną przypadłość.
    --- Połączono posty, 14 Wrzesień 2013 ---
    Pomogło usunięcie kluczy i wygenerowanie nowych.
     
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.