How-To Natywny Debian Squeeze z X Window, OpenMediaVault oraz Ajenti dla platformy x86

Dyskusja w 'Oh'Linux? Software hacking' rozpoczęta przez użytkownika Silas Mariusz, 1 Wrzesień 2013.

Ładowanie...
  1. nowykto
    Offline

    nowykto Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    26 Styczeń 2013
    Wiadomości:
    22
    Local Time:
    18:33
    Oceny:
    +2 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69 Pro
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x69 Pro 100 Mbps
    Jak całkowicie odinstalować, wyczyścić wszystko co było tutaj zainstalowane - Debian + OpenMediaVault + Ajenti?
     
  2. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 043
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    18:33
    Oceny:
    +1 113 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    zastopować Debiana
    reset QNAP
    skasować paczkę QPKg
    skasować udział Debpool

    Przed kasowaniem sprawdź czy nie masz tam danych które chcesz zachować.

    w zasadzie jest to odwrócenie instrukcji instalacji.
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  3. whitemax
    Offline

    whitemax System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    23 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    191
    Miejscowość:
    Praga, Warszawa, Poland
    Local Time:
    18:33
    Oceny:
    +53 / 1 / -2
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Hello, to znowu ja:p
    czy ten debian potrafi normalnie korzystać z zasobów sprzętowych serwera? chodzi mi o porty USB etc.
    Właśnie padło mi raspberry pi i zastanawiam się czy nie kopać bitcoinów na qnapie. Wiem że w środowisku qnapa był problem z kopaniem, brakowało jakichś sterowników. Ale w tym debianie być może by się udało ;)
     
  4. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 553
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    18:33
    Oceny:
    +1 462 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Tak. Ten debian to nic innego jak chroot z odpowiednim loaderem.
    Jest przydatny właśnie na potrzeby uruchamiania własnych aplikacji lub korzystania z repo debiana.
    How-To - Polacy nie gęsi i swojego QNAP-a z pulpitem mają!

    %-}
    Tyś oszalał.
     
  5. whitemax
    Offline

    whitemax System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    23 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    191
    Miejscowość:
    Praga, Warszawa, Poland
    Local Time:
    18:33
    Oceny:
    +53 / 1 / -2
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Ale dlaczego zaraz oszalał, mam eruptery, zarabiają w tej chwili jakieś 2 zł dziennie, więc czemu nie ;)
    A co zrobić z tym


    Kod (Bash):
    1. perl: warning: Setting locale failed.
    2. perl: warning: Please check that your locale settings:
    3. LANGUAGE = (unset),
    4. LC_ALL = "pl_PL.UTF-8",
    5. LC_CTYPE = "pl_PL.UTF-8",
    6. LANG = "en_US.UTF-8"
    Jak się łączę z maca, to mam taki komunikat przy instalacji/czy kompilacji. Cos mu się miesza ;)
     
  6. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 553
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    18:33
    Oceny:
    +1 462 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Nie wiem nie mam Maca :p
    A tak serio to, w którym momencie masz ten komunikat?
     
  7. whitemax
    Offline

    whitemax System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    23 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    191
    Miejscowość:
    Praga, Warszawa, Poland
    Local Time:
    18:33
    Oceny:
    +53 / 1 / -2
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Np przy instalacji paczek przez apt-get install, albo przy kompilacji czegokolwiek, co chwilę to wywala.

    Gorzej że zaktualizowałem niby tego debiana i nie mogę skompilować bgfminera, potrzebuję bibliotekę uthash-dev 1.9.4+, a naszym debianku mamy
    1.8-3.
     
  8. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 553
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    18:33
    Oceny:
    +1 462 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Twój problem to źle skonfigurowane locale.
    Kod (Bash):
    1. dpkg-reconfigure locales
    Ale nie do Wheezy?

    Ręcznie sobie skompiluj.
     
  9. whitemax
    Offline

    whitemax System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    23 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    191
    Miejscowość:
    Praga, Warszawa, Poland
    Local Time:
    18:33
    Oceny:
    +53 / 1 / -2
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Żebym to ja był taki dobry to bym nie płakał ;)

    Nadal mam Squeeze, a da się do Weezy?

    A co tu za pornografię się uskutecznia na tym linuchu. fuj! ;)

    Kod (Text):
    1.  
    2.                           .LJL.                                
    3.                          J7LJLJL                              
    4.                         7LJ    LJL                            
    5.                        7L|--.---LJL                            
    6.                        L7\--'--'7LJ  :F_P:                    
    7.                         JL\ -- /J7L                            
    8.               .--.     JLJL`--' 7L--.                          
    9.            __/    \    /JLJ          |                        
    10.           /  \ .   \  /     .        |                        
    11.           \WW'\|    |(,    | ,   ||  |                        
    12.          /\ \ /|    `.\ _/_\    / /  |                        
    13.         /\ \ / \     \ |    `--'./   /                        
    14.       ./\ _.'  `\     \/        /|  |                          
    15.      / \ /      \    /        / |  |                          
    16.     / \  |       \   |'       |  \  |                          
    17. __/__ _ L___....-------'     |  `| |                          
    18. |     /|/                     |   | |                          
    19. |____| ||                    /    | \___                      
    20.         \     \-------------'     `-----\                      
    21.          \   _'\                                              
    22.           \-'   \                                              
    23.            \.-'  \      I TITLE THIS ONE "F ME BOOTS" BECAUSE  
    24.             \ .-' |      *F ME* I SURE WOULD LIKE TO FINALLY HAVE
    25.              `\.-'|       SEX WITH A WOMAN SOMETIME IN MY LIFE
    26.                \-' \_      BEFORE I DIE AND SINCE ALL THE REAL ONES
    27.                 \-' /\      KEEP SAYING NO I'M PRETTY SURE AN ASCII
    28.                  |  |\      WOMAN CAN'T SAY ANYTHING AT ALL SO HERE
    29.                  |  | \/      I AM DRAWING ASCII ART WOMEN AND THEN
    30.                 /  / \         BEATING OFF TO THEM AND THEN POSTING
    31.                 \/' ./          THEM FOR EVERYONE TO SEE      
    32.                  \_/             JIZZ STAINS AND ALL
    33.  

    EDIT:
    Musiałem ręcznie zainstalować i skompilować jeszcze ze 2 biblioteki i udało się skompilować, ale czegoś jeszcze mu brakuje i nie abla...
    Kod (Text):
    1. bfgminer: error while loading shared libraries: libjansson.so.4: cannot open shared object file: No such file or directory
    Ale jeszcze nad tym popracuję ;)

    No i poszło, musiałem jeszcze podlinkować biblioteki
    Kod (Bash):
    1. ln -s /usr/local/lib/libjansson.so.4 /usr/lib/libjansson.so.4
     
    • Wygrany! Wygrany! x 1
  10. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 553
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    18:33
    Oceny:
    +1 462 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Jeśli nie zrobiłeś dist-upgrade a tylko update repo to wszystko okay.
    Wheezy jest skompilowany pod inny target, który ma jakieś tam problemy z ... chyba gpg*, ale nie pamiętam już dobrze.
    Nie pamiętam również czy dotyczyło to tylko x86(_64) czy ARM'ów również.

    Hello! Po mnie nie spodziewaj się cnotliwości :Hello:

    BTW: Chciałem nawiązać trochę do BBS'ów:
    awww.nightfallcrew.com_wp_content_uploads_2009_03_hptelnet_300x219.
     
  11. whitemax
    Offline

    whitemax System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    23 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    191
    Miejscowość:
    Praga, Warszawa, Poland
    Local Time:
    18:33
    Oceny:
    +53 / 1 / -2
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    O dziwo, zrobiłem dist-upgrade, ale nadal mam
    Kod (Bash):
    1. Distributor ID:    Debian
    2. Description:    Debian GNU/Linux 6.0.10 (squeeze)
    3. Release:    6.0.10
    4. Codename:    squeeze
     
  12. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 553
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    18:33
    Oceny:
    +1 462 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Najwidoczniej nie dodałeś repo wheezy'iego do pliku /etc/apt/sources.list. Możesz dodać i używać repo z squeeze oraz z wheezy jednocześnie. I spróbować zainstalować potrzebną Ci paczkę.

    Kod (Text):
    1. deb http://http.debian.net/debian wheezy main
    2. deb-src http://http.debian.net/debian wheezy main
    3.  
    4. deb http://http.debian.net/debian wheezy-updates main
    5. deb-src http://http.debian.net/debian wheezy-updates main
    6.  
    7. deb http://security.debian.org/ wheezy/updates main
    8. deb-src http://security.debian.org/ wheezy/updates main
    ah i oczywiście wykonaj:
    Kod (Bash):
    1. apt-get update
    lub
    Kod (Bash):
    1. aptitude update
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  13. whitemax
    Offline

    whitemax System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    23 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    191
    Miejscowość:
    Praga, Warszawa, Poland
    Local Time:
    18:33
    Oceny:
    +53 / 1 / -2
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    ok, udało mi się skompilować i program działa, ale teraz nie widze mojego urządzenia. Podpinam pod USB, przez zasilanego huba i powinno siedzieć pod ttyUSB, ale nima :O
     
  14. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 553
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    18:33
    Oceny:
    +1 462 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    List:
    Kod (Bash):
    1. lsusb
    Przypadkiem nie trzeba załadować mu jakiegoś mod'a do kernela?
     
  15. whitemax
    Offline

    whitemax System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    23 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    191
    Miejscowość:
    Praga, Warszawa, Poland
    Local Time:
    18:33
    Oceny:
    +53 / 1 / -2
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    potrzebuje podobno cp210x, powinien być w standardzie, ale chyba go nima ;)

    Kod (Text):
    1. # modprobe cp210x
    2. FATAL: Could not load /lib/modules/3.4.6/modules.dep: No such file or directory
     
  16. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 553
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    18:33
    Oceny:
    +1 462 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    No to działaj :) lsmod, insmod, ...
     
  17. whitemax
    Offline

    whitemax System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    23 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    191
    Miejscowość:
    Praga, Warszawa, Poland
    Local Time:
    18:33
    Oceny:
    +53 / 1 / -2
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Znalazłem instalkę, jaki tu mamy kernel 2.6, czy 3.x.x?

    a OK 3.4.6 ;)
    --- Połączono posty, 18 Wrzesień 2014, Data oryginalnego postu: 18 Wrzesień 2014 ---
    Chyba dzisiaj się poddam, bo padam na twarz. Chce skompilowac ten driver i znowu mam

    Kod (Text):
    1. # make
    2. make -C /lib/modules/3.4.6/build M=/root/Linux_3.x.x_VCP_Driver_Source modules
    3. make: *** /lib/modules/3.4.6/build: No such file or directory.  Stop.
    4. make: *** [all] Error 2
    Ten nasz debian jakis pokrojony strasznie ;)

    A ok, nie mam żródel jądra. Już zaciągam :p

    Ale nie, zgłupiałem, niby jądro 3.4.6, ale w /lib/modules mamy dla 2.6.x. Dlatego się nie kompiluje. Więc o co kaman?
     
  18. mab83
    Offline

    mab83 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    2 Marzec 2014
    Wiadomości:
    30
    Local Time:
    18:33
    Oceny:
    +17 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Witam,

    mam pytanie odnośnie dysków i debiana, przerzuciłem dyski na nową platformę i teraz zamiast w /share mieć folder CACHEDEV1_DATA mam
    50014EE003829631_DATA/ 50014EE25E3378BF_DATA/.
    I teraz pytanie czy wpłynie to jakoś na działanie Debiana, bo na starym QNAP-ie miałem zainstalowane i na nowym też bym chciał :)

    Pozdrawiam
     
  19. testus
    Offline

    testus Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    7 Lipiec 2010
    Wiadomości:
    55
    Local Time:
    18:33
    Oceny:
    +13 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-809 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-809 Pro 1 GbE
    Panowie TS809. Po wykonaniu kroków jak w pierwszym poście, przestaje działać funkcja restartu z panelu administracyjnego Qnapa (Administracja systemu\Zasilanie\Restartuj).
    Qnap wydaje sygnał dźwiękowy restartu, uruchamia na wyświetlaczy napis "Reebooting System, Please Wait..." i pozostaje w zawieszeniu w tym stanie, jednocześnie nie restartując się.

    Po wyłączeniu Debiana w QPKG i przytrzymaniu sprzętowego zasilania żeby Qnapa wyłączyć, włączeniu ponownym, restart z panelu ADM działa. Czyli przestaje działa tylko na uruchomionym Debianie.
     
  20. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 553
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    18:33
    Oceny:
    +1 462 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    W Debianie pozostały uruchomione aplikacje, która blokują odmountowanie systemu plików.
    Usuń wszystkie niepotrzebne usługi/programy. Zostaw tylko:
    Kod (Bash):
    1. 'clean-run-services'
    2. 'screen-cleanup'
    3. 'tmux-cleanup'
    4. 'hostname.sh'
    5. 'ifupdown'
    Ew. jeśli uruchamiasz swoje aplikacje, upewnij się, że będą one zamykane podczas zamykania Debiana, czyli wywołany start/stop z /env.init.