How-To Natywny Debian Squeeze z X Window, OpenMediaVault oraz Ajenti dla platformy x86

Dyskusja w 'Oh'Linux? Software hacking' rozpoczęta przez użytkownika Silas Mariusz, 1 Wrzesień 2013.

Ładowanie...
  1. testus
    Offline

    testus Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    7 Lipiec 2010
    Wiadomości:
    55
    Local Time:
    18:04
    Oceny:
    +13 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-809 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-809 Pro 1 GbE
    Pomogło.

    Zostawiłem te:
    Kod (Bash):
    1. 'clean-run-services'
    2. 'screen-cleanup'
    3. 'tmux-cleanup'
    4. 'hostname.sh'
    5. 'ifupdown'
    6. 'xrdp'
    7. 'openmediavault'
    8. 'openmediavault-beep'
    Którą z pozostałych najbardziej podejrzewasz?
     
  2. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 632
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    18:04
    Oceny:
    +1 478 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Usuń mediavault - nie będzie pracował bez binda, apacha itp...
    A XRDP może wymagać dbus - ale jeśli działa bez to okay.
    Ah no i X'ów oczywiście, czyli: x11-common
     
  3. testus
    Offline

    testus Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    7 Lipiec 2010
    Wiadomości:
    55
    Local Time:
    18:04
    Oceny:
    +13 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-809 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-809 Pro 1 GbE
    Na tą chwilę mi wychodzi że bind blokuje.
    --- Połączono posty, 25 Luty 2015, Data oryginalnego postu: 25 Luty 2015 ---
    Bind na 100%.
    Trochę z innej beczki ale powiązany z Debian, czy da się podlinkować katalog kontrolowany przez system Qnap: /share/HDA_DATA/.qpkg/Asterisk/var/log/asterisk tak żeby był widziany w Debianie w /share/HDA_DATA/debpool/squeeze/etc i dalej już tak samo Asterisk/var/log/asterisk ?
     
  4. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 632
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    18:04
    Oceny:
    +1 478 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Da się. Przeczytaj cały temat rozmowy było o tym.
     
  5. testus
    Offline

    testus Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    7 Lipiec 2010
    Wiadomości:
    55
    Local Time:
    18:04
    Oceny:
    +13 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-809 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-809 Pro 1 GbE
    Hmm nie znalazłem :-( Co prawda mogę podlinkować katalog, ale jego zawartość jest niewidoczna w Debianie.
     
  6. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 632
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    18:04
    Oceny:
    +1 478 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
  7. testus
    Offline

    testus Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    7 Lipiec 2010
    Wiadomości:
    55
    Local Time:
    18:04
    Oceny:
    +13 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-809 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-809 Pro 1 GbE
    Dzięki, byłem już chyba wczoraj zmęczony i nie zauważyłem tego wpisu.
     
  8. yobo
    Offline

    yobo Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    10 Grudzień 2014
    Wiadomości:
    4
    Local Time:
    17:04
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69L
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x69L 100 Mbps
    Witam wszystkich

    Zainstalowałem debiana na TS-269L, dodatkowo doinstalowałem java i tu pojawił się mały problem.
    Program w java uruchamia się normalnie, ale wszystkie ustawienia które tworzą się podczas wykonywania programu, są zapisywane w katalogu root, a powinny być w katalogu w którym program jest wykonywany.
    Dodam ze ten sam program w windows i ubuntu dziala jak należy, ustawienia zapisywane są w katalogu programu.

    Czy ktos pomoże rozwiazac ten problem...
     
  9. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 161
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    18:04
    Oceny:
    +1 131 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    porównaj zawartość zmiennych PATH w obu systemach - pewnie są inne, albo jest jakaś subtelna różnica.

    tylko informacyjnie : ten Debian to tylko proof-of-concept, grunt że działa rtorrent na tym :D
     
  10. yobo
    Offline

    yobo Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    10 Grudzień 2014
    Wiadomości:
    4
    Local Time:
    17:04
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69L
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x69L 100 Mbps
    Niestety moja wiedza na temat linuxa jest znikoma. Dotychczas wystarczala szukajka, ale nie znalazlem podobnego problemu...
    Zalezy mi na tym, bo inaczej bede musial dostawic jakis serwer tylko dla tego programu...
     
  11. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 161
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    18:04
    Oceny:
    +1 131 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    pitu pitu - a program nazywa się ? coś mało danych dajesz a pomocy oczekujesz.
     
  12. yobo
    Offline

    yobo Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    10 Grudzień 2014
    Wiadomości:
    4
    Local Time:
    17:04
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69L
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x69L 100 Mbps
    Program nazywa sie roboempire

    AutoEmpire

    Pisalem z producentem, po kilkunastu meilach dostalem taka odpowiedz:

    Z załączonych zrzutów ekranu wynika, iż problem jest na styku Twojego systemu operacyjnego i Java. Nie wiedzieć czemu katalog startowy w Java ustawiony jest na /root, gdzie w innym systemach (w tym linux-owych) domyślnie jest to zawsze katalog, w którym uruchomiono aplikację Java. To jest przyczyna Twoich problemów na którą nie mamy wpływu.
     
  13. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 161
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    18:04
    Oceny:
    +1 131 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    hehe - prawda , bo w tym środowisku jest tylko user root, trzeba dopisać skrypt startujący tą aplikację żeby poprawiał zmienną JAVA_HOME na taką jaka powinna być i odpalał apkę . To jest 30 sekund pracy dla programistów tego bota :p

    coś na kształt How to set JAVA_HOME for OpenJDK?
    skoro płacisz to wymagaj
     
  14. yobo
    Offline

    yobo Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    10 Grudzień 2014
    Wiadomości:
    4
    Local Time:
    17:04
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69L
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x69L 100 Mbps
    Od strony producenta raczej nie otrzymam pomocy, twierdza ze program dziala w typowych dystrybucjach wiec umywaja rece...
    Zostaja mi niskie uklony do tego grona:)
     
  15. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 161
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    18:04
    Oceny:
    +1 131 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    czytaj PW ...
    upload_2015-8-18_22-35-26.
     
  16. zeusrulez
    Offline

    zeusrulez Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    6 Marzec 2016
    Wiadomości:
    45
    Miejscowość:
    Dublin
    Local Time:
    17:04
    Oceny:
    +15 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 1 GbE
  17. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 632
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    18:04
    Oceny:
    +1 478 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Panie a na jakim urządzeniu jeszcze tego używasz. Bo to dość stary temat. Nie lepiej użyć wirtualizacji lub containera?
     
  18. zeusrulez
    Offline

    zeusrulez Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    6 Marzec 2016
    Wiadomości:
    45
    Miejscowość:
    Dublin
    Local Time:
    17:04
    Oceny:
    +15 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 1 GbE
    Panie Mariusz na 269 pro, zadałem pytanie ponieważ dłubie sobie z ciekawości
     
  19. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 632
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    18:04
    Oceny:
    +1 478 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Dobrze jest zaktualizować profil, żeby wiedzieć na przyszłość. Bo pisze w nim x70. Nie mam już tak starego firmware'u na żadnym z urządzeń, zeby sprawdzić czy można odpalić późniejsze Debiany niż Wheezy.
     
  20. zeusrulez
    Offline

    zeusrulez Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    6 Marzec 2016
    Wiadomości:
    45
    Miejscowość:
    Dublin
    Local Time:
    17:04
    Oceny:
    +15 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 1 GbE
    Mariusz, bo mam jednego i drugiego
    Szkoda. Ale tak bardzo Ci dziękuję, że odpowiedziałeś.


    Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka