How-To Natywny Debian Squeeze z X Window, OpenMediaVault oraz Ajenti dla platformy x86

Dyskusja w 'Oh'Linux? Software hacking' rozpoczęta przez użytkownika Silas Mariusz, 1 Wrzesień 2013.

Ładowanie...
  1. nowykto
    Offline

    nowykto Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    26 Styczeń 2013
    Wiadomości:
    22
    Local Time:
    18:32
    Oceny:
    +2 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69 Pro
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x69 Pro 100 Mbps
    A może jest coś nie tak w spakowanym tym pliku. Nie mam innych komputerów z Linuxem, ale na Windowsie programem 7-zip krzyczy że plik jest uszkodzony...
     
  2. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 042
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    18:32
    Oceny:
    +1 113 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Pobieram go na sowim kompie z Win7, przeliczę checksumę i rozpakuję go.
    ETA 15 minut pobierania.
     
  3. nowykto
    Offline

    nowykto Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    26 Styczeń 2013
    Wiadomości:
    22
    Local Time:
    18:32
    Oceny:
    +2 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69 Pro
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x69 Pro 100 Mbps
  4. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 553
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    18:32
    Oceny:
    +1 462 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    7zip nie używam bo to jakiś open source i w dodatku za darmo. Za to mam pirackiego WinRAR'a :)
    ... którym przetestowałem pobrany plik.

    Plik pobierałem pirackim downloaderem IDM oraz przeglądarką IE.

    Rezultat?
    squeeze-test.

    SFV
    Kod (Text):
    1. squeeze.tar.gz 95648B7B
    MD5
    Kod (Text):
    1. cf1523e67f14d43b3e36e3f330339058 *squeeze.tar.gz
    SHA
    Kod (Text):
    1. b83689a76e3c62c06b7b3845221da67efa30c4e8 *squeeze.tar.gz
     

    Załączone pliki:

    • squeeze.tar.md5
      Rozmiar pliku:
      50 bytes
      Wyświetleń:
      5
      md5_sum:
      2ccb42d64768aa5738cae74ee3e66d59
    • squeeze.tar.sfv
      Rozmiar pliku:
      94 bytes
      Wyświetleń:
      1
      md5_sum:
      a85820a4f2cd63a91518e21f8ff46f65
    • squeeze.tar.sfv
      Rozmiar pliku:
      94 bytes
      Wyświetleń:
      1
      md5_sum:
      a85820a4f2cd63a91518e21f8ff46f65
  5. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 042
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    18:32
    Oceny:
    +1 113 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    7Zipem:
    CRC: 95648B7B
    MD5: CF1523E67F14D43B3E36E3F330339058

    apuu.sh_5neOq.
     
  6. kaktus
    Offline

    kaktus μC Circuitmaker Q's Editor

    Dołączył:
    14 Luty 2011
    Wiadomości:
    933
    Miejscowość:
    opolskie
    Local Time:
    18:32
    Oceny:
    +225 / 9 / -3
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-219P+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-219P+ 1 GbE
    nowykto sprawny masz ram w tym kompie?
     
    • Lizak Lizak x 1
  7. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 042
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    18:32
    Oceny:
    +1 113 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    słuszna uwaga katus.
    Przemęcz kompa Gold Memory czy tam Memtestem.
     
  8. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 553
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    18:32
    Oceny:
    +1 462 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Spotkałem się kiedyś z podobną sytuacją z tym, że pamięci RAM miałem dobrą. Okazało się, że duża paczka, którą ściągałem była uszkodzona tylko na moim łączu internetowym. Ale już na zdalnym pulpicie w biurze pobierałem dobry plik. Ciekawe prawda?
     
  9. kaktus
    Offline

    kaktus μC Circuitmaker Q's Editor

    Dołączył:
    14 Luty 2011
    Wiadomości:
    933
    Miejscowość:
    opolskie
    Local Time:
    18:32
    Oceny:
    +225 / 9 / -3
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-219P+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-219P+ 1 GbE
    To się nazywa inwigilacja.
     
  10. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 042
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    18:32
    Oceny:
    +1 113 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    ehh ta TPsa :D
     
  11. nowykto
    Offline

    nowykto Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    26 Styczeń 2013
    Wiadomości:
    22
    Local Time:
    18:32
    Oceny:
    +2 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69 Pro
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x69 Pro 100 Mbps
    A tak w tym temacie ale z innej strony:
    1. czy nie można systemu graficznego zainstalować na istniejącą wersję Linuxa na Qnap. Wyczytałem, że to jakiś zmodyfikowany Ubuntu,
    2. czy można na Qnap TS-269 pro odpalić np. bootowalne z usb Ubuntu - Try Ubuntu before you install it | Ubuntu? Mam takie pytania bo słabo wyznaję się na Linuxie. Na zwykłych PC, sobie radzę - w BIOS ustawiam sobie gdzie ma szukać przy bootowaniu systemu i działa. Czy na Qnap mamy coś takiego jak BIOS gdzie ustawiamy takie rzeczy?
     
  12. kaktus
    Offline

    kaktus μC Circuitmaker Q's Editor

    Dołączył:
    14 Luty 2011
    Wiadomości:
    933
    Miejscowość:
    opolskie
    Local Time:
    18:32
    Oceny:
    +225 / 9 / -3
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-219P+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-219P+ 1 GbE
    ad 1. w natywnym debianie możesz spróbować uruchomić środowisko graficzne i łączyć się zdalnie by zarządzać pulpitem. Zdaje się gdzieś w tym temacie wstępnie była o tym mowa.
     
  13. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 553
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    18:32
    Oceny:
    +1 462 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Podłącz kiedyś monitor i uruchom serwer.

    Można. np. Debiana i z nim X'y.

    Albo poeksperymentować z serwerem X'ów w natywnym Debianie i uruchomić je na wyjście monitorowe.
     
  14. nowykto
    Offline

    nowykto Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    26 Styczeń 2013
    Wiadomości:
    22
    Local Time:
    18:32
    Oceny:
    +2 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69 Pro
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x69 Pro 100 Mbps
    Udało się!!! Postawiłem Debiana. Ale było potu ze ściągnięciem tego pliku i rozpakowaniem... Faktycznie po ściągnięciu miałem inne sumy kontrolne md5, dopiero ściąganie w innej lokalizacji pomogło.

    A teraz:
    - mogę się dostać do Debiana po SSH
    - działa Ajenti

    Ale:
    1. nie działa OpenMediaVault, informacja "Forbidden - You don't have permission to access / on this server." kiedy wpisuję http://192.168.1.142:18080/
    2. i najważniejsze nie działa RDP. Na początku w ogóle nie mógł znaleźć Debiana. Potem jak na laika zacząłem coś wpisywać w konsoli, i dopiero kiedy wywołałem samą komendę xrdp, windowsowy rdp otrzymał zgłoszenie od Debiana. Tak jakby xrdp automatycznie nie wstawał razem z Debianem? Ale po wpisaniu root i hasła mam tylko komunikat w oknie connection log: "connecting to sesman ip 127.0.0.1 port 3350" i nic się nie dzieje. VNC klient windowsowy też w ogóle nie widzi Debiana.
     
  15. kaktus
    Offline

    kaktus μC Circuitmaker Q's Editor

    Dołączył:
    14 Luty 2011
    Wiadomości:
    933
    Miejscowość:
    opolskie
    Local Time:
    18:32
    Oceny:
    +225 / 9 / -3
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-219P+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-219P+ 1 GbE
    takiemu to dobrze :p

    Jak już masz to ajenti to pchaj się i musisz resztę pewno dokonfigurować / pouruchamiać ...
     
  16. nowykto
    Offline

    nowykto Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    26 Styczeń 2013
    Wiadomości:
    22
    Local Time:
    18:32
    Oceny:
    +2 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69 Pro
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x69 Pro 100 Mbps
    łatwo powiedzieć pouruchamiać :) całe życie na windowsie. Przez SSH to ledwo umiem coś przekopiować i teraz nawet rozpakować :) Jakbym się dostał do X`ów Debiana i miałbym myszkę w ręku byłoby łatwiej.
     
  17. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 553
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    18:32
    Oceny:
    +1 462 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Ale nie wkleiłeś loga z uruchomienia usług wiec nie wiadomo dlaczego.
    Zaloguj się do SSH Debiana i zrób
    Kod (Bash):
    1. service xrdp restart
    2. # lub
    3. /etc/init.d/xrdp restart
    Notka: Na podstawie problemu, który udało się znaleźć wspólnie z @ppspps'em najprawdopodobniej zaawansowane uprawnienia folderów w QNAP'ie nie mogą być włączone, aby natywny Debian funkcjonował poprawnie.
     
    Last edited: 26 Listopad 2013
  18. nowykto
    Offline

    nowykto Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    26 Styczeń 2013
    Wiadomości:
    22
    Local Time:
    18:32
    Oceny:
    +2 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69 Pro
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x69 Pro 100 Mbps
    RDP działa!!
    PS. chyba chciałeś napisać "nie mogą być włączone"
    --- Połączono posty, 26 Listopad 2013, Data oryginalnego postu: 26 Listopad 2013 ---
    Czyli ten Debian nie jest tak całkiem niezależnie z boku uruchomionym systemem, skoro polega na uprawnieniach "drugiego" systemu?
    Np. po zalogowaniu się do RDP nie mogę zarządzać fizycznymi dyskami, np. montować partycje w trybie graficznym? Narzędzie "Disk Utility" nie wyświetla żadnych dysków, tak jakby ich nie widziało.
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  19. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 042
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    18:32
    Oceny:
    +1 113 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    wiesz - działa on bazując na Linuxie z QTSem jako GUI, czy chcesz czy nie - jest on zależny od tego Linuxa pod spodem :)
     
  20. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 553
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    18:32
    Oceny:
    +1 462 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Ponieważ jest niezależny.