How-To Natywny Debian Squeeze z X Window, OpenMediaVault oraz Ajenti dla platformy x86

Dyskusja w 'Oh'Linux? Software hacking' rozpoczęta przez użytkownika Silas Mariusz, 1 Wrzesień 2013.

Ładowanie...
  1. ShOcK
    Offline

    ShOcK Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    19 Luty 2013
    Wiadomości:
    62
    Local Time:
    18:52
    Oceny:
    +16 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x59 Pro+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro+ 1 GbE
    Nie rozumiem , pewnie to będzie HDB_DATA/Dysk2 tak jak rozumiem..
     
  2. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 635
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    18:52
    Oceny:
    +1 478 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    :oklaski:
    Kod (Bash):
    1. mkdir -p $DEB_BASE/share/Dysk2
    2. mount -o bind /share/HDB_DATA/Dysk2 $DEB_BASE/share/Dysk2
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  3. ShOcK
    Offline

    ShOcK Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    19 Luty 2013
    Wiadomości:
    62
    Local Time:
    18:52
    Oceny:
    +16 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x59 Pro+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro+ 1 GbE
    Działa , super dzięki wielkie opracowałem wcześniej podobną ścieżkę to mi nie poszło ale teraz jest ok:oklaski:
    --- Połączono posty, 9 Wrzesień 2013, Data oryginalnego postu: 9 Wrzesień 2013 ---
    Jeszcze bym tylko spytał gdzie znajduje się plik żeby edytować co się odpala razem z debianem bo programy typu ircd-hybrid są mi zbędne :>
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  4. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 635
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    18:52
    Oceny:
    +1 478 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Dokładnie przeczytaj opis.
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  5. pps
    Offline

    pps Moderator Contributor

    Dołączył:
    21 Listopad 2008
    Wiadomości:
    61
    Local Time:
    17:52
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
  6. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 635
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    18:52
    Oceny:
    +1 478 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Uh fakt zły link. Już wszystko poprawiam....
     
  7. pps
    Offline

    pps Moderator Contributor

    Dołączył:
    21 Listopad 2008
    Wiadomości:
    61
    Local Time:
    17:52
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    I jak postępy?
     
  8. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 635
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    18:52
    Oceny:
    +1 478 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Przywróciłem stary serwer z repozytorium http://pool.qnapclub.pl - szukaj natywnego ;) (jeśli nie możesz się dostać to wyczyść cache dns'ów)
     
  9. pps
    Offline

    pps Moderator Contributor

    Dołączył:
    21 Listopad 2008
    Wiadomości:
    61
    Local Time:
    17:52
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    Nic z tego.
    Kiedy sobie klikam, to albo brak (404), albo permission denied (403).
    I w roocie nie ma katalogu sites.
    Wrrr...
     
  10. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 167
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    18:52
    Oceny:
    +1 132 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    tez próbowałem, cały czas 404 bądź 403 ;/
     
  11. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 635
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    18:52
    Oceny:
    +1 478 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
  12. pps
    Offline

    pps Moderator Contributor

    Dołączył:
    21 Listopad 2008
    Wiadomości:
    61
    Local Time:
    17:52
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    Dzięki.
    Zacząłem procedurę instalacji (step by step wg instrukcji). Końcowa faza wykazuje jednak pewne niepokojące fakty:
    Kod (Text):
    1. ##--> Debian Native Environment Services Control Program ....... <--##
    2. ----------------------------------------------------------------------
    3.       $ /env.init                      / Silas Mariusz silas@qnap.com
    4. ---------------------------------------/------------------------------
    5. ---- start services:BEG
    6. ----------------------------------------------------------------------
    7. executing: clean-run-services -- executing: screen-cleanup -- executing: dbus -- Starting system message bus: dbus.
    8. executing: smartmontools -- executing: hostname.sh -- executing: ifupdown -- Setting up networking....
    9. executing: bind9 -- Starting domain name service...: bind9 failed!
    10. executing: stunnel4 -- SSL tunnels disabled, see /etc/default/stunnel4
    11. executing: snmpd -- Starting network management services: snmpd.
    12. executing: ssh -- Starting OpenBSD Secure Shell server: sshd.
    13. executing: apache2 -- Starting web server: apache2apache2: Could not reliably determine the server's fully qualified domain name, using 192.168.1.2 for ServerName
    14. .
    15. executing: proftpd -- Starting ftp server: proftpd.
    16. executing: openmediavault -- Cleaning up...done.
    17. executing: openmediavault-beep -- executing: collectd -- Starting statistics collection and monitoring daemon: collectd.
    18. executing: postfix -- Starting Postfix Mail Transport Agent: postfix.
    19. executing: rsync -- rsync daemon not enabled in /etc/default/rsync, not starting... ... (warning).
    20. executing: x11-common -- executing: xrdp -- Starting Remote Desktop Protocol server : xrdpstart-stop-daemon: unable to start /usr/sbin/xrdp (Permission denied)
    21. executing: transmission-daemon -- Starting bittorrent daemon: transmission-daemon.
    22. executing: munin-node -- Starting Munin-Node: done.
    23. executing: ntp -- Starting NTP server: ntpd.
    24. executing: bitlbee -- Starting BitlBee IRC/IM gateway: bitlbee.
    25. executing: ircd-hybrid -- Starting Hybrid 7 IRC Server: ircd-hybridstart-stop-daemon: unable to start /usr/sbin/ircd-hybrid (Permission denied)
    26. executing: lm-sensors -- Setting sensors limits.
    27. executing: ajenti -- Starting Ajenti:
    28. started.
    29. ----------------------------------------------------------------------
    30. ---- start services:END
    31. ----------------------------------------------------------------------
    Zwracam uwagę na błędy "Permission denied".
    Zacząłem sobie trochę grzebać i z ręki wpiąłem się w chroot'a:
    Kod (Text):
    1. [/] # chroot /share/debpool/squeeze
    2. [\w] # pwd
    3. /
    4. [\w] # ls
    5. bin  boot  build.tmp  dev  env.init  etc  export  home  lib  media  mnt  opt  proc  root  sbin  selinux  share  srv  sys  tmp  usr  var
    6. [\w] # whoami
    7. root
    8. [\w] # su root
    9.  
    10. PLVL=1
    11. Cannot find /proc/version - is /proc mounted?
    12.  
    13. /proc is empty (not mounted ?)
    14.  
    15. >>> Aliases
    16. alias           chmod           alias           cpr
    17. alias           df              alias           df1
    18. alias           diff            alias           dsiz
    19. alias           du              alias           env
    20. alias           h               alias           inice
    21. alias           j               alias           la
    22. alias           lc              alias           lk
    23. alias           llh             alias           lll
    24. alias           lr              alias           lt
    25. alias           lu              alias           lx
    26. alias           mann            alias           n
    27. alias           p               alias           path
    28. alias           php             alias           pp
    29. alias           ps1             alias           ps2
    30. alias           resetw          alias           subash
    31. alias           top             alias           tree
    32. alias           updatedb        alias           who
    33. alias           wtf
    34.  
    35. 10/02   Aristotle dies of indigestion, 322 BC
    36. 10/02   Mohandas K. Gandhi born at Porbandar, Kathiawad, India, 1869
    37. 10/02   First robotics-based CAM, 1939
    38. 10/02   Beat Gaetzi <beat@FreeBSD.org> born in Zurich, Switzerland, 1980
    39. 10/02   Thurgood Marshall sworn as the first black Supreme Court Justice, 1967
    40. 10/02   Anniversary of Guinean Independence in Guinea
    41. Cannot find /proc/version - is /proc mounted?
    42.  
    43. [2:0:29][root@NAS-PPS:not a tty][/]
    44. #
    45. # ps
    46. Cannot find /proc/version - is /proc mounted?
    47. Cannot find /proc/version - is /proc mounted?
    48. Cannot find /proc/version - is /proc mounted?
    49.  
    50. [2:0:30][root@NAS-PPS:not a tty][/]
    51. #
    Brzydko to wygląda...

    Na co teraz skierować uwagę?
     
  13. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 635
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    18:52
    Oceny:
    +1 478 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Coś skopałeś. Skoro robisz chroot to czy masz podmountowany /dev i /proc ?
    Kod (Bash):
    1. /etc/init.d/debian6.sh stop
    2. /etc/init.d/debian6.sh start
    3. chroot /deb/squeeze
     
  14. pps
    Offline

    pps Moderator Contributor

    Dołączył:
    21 Listopad 2008
    Wiadomości:
    61
    Local Time:
    17:52
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    Hmmm...
    Problem w tym, że "po drodze" nie dodawałem nic od siebie - tylko twoja instrukcja.
    Jest jednak minimalny progress, przynajmniej 'ps' działa, bo przy wcześniejszym
    Kod (Text):
    1. chroot /share/debpool/squeeze
    nie działał.
    Teraz jest tak:
    Kod (Text):
    1. [/] # chroot /deb/squeeze
    2. [\w] # ps
    3.   PID TTY          TIME CMD
    4. 22205 pts/6    00:00:00 sh
    5. 22219 pts/6    00:00:00 ps
    6. 24581 pts/6    00:00:00 sh
    7. 26023 pts/6    00:00:00 xrdp
    8. 30392 pts/6    00:00:45 java
    9. 30728 pts/6    00:00:26 dropbox
    10. 30742 pts/6    00:00:00 inotify_dropbox
    11. 30782 pts/6    00:00:00 inotifywait
    12. 30783 pts/6    00:00:00 inotify_dropbox
    13. [\w] # /etc/init.d/xrdp status
    14. Checking status of Remote Desktop Protocol server: xrdp apparently not running failed!
    15. Checking status of RDP Session Manager: sesman apparently not running failed!
    16. [\w] # /etc/init.d/xrdp start
    17. Starting Remote Desktop Protocol server : xrdpstart-stop-daemon: unable to start /usr/sbin/xrdp (Permission denied)
    18. [\w] # whoami
    19. root
    20. [\w] # cat /proc/version
    21. Linux version 3.4.6 (root@NasX86-12) (gcc version 4.1.3 20070929 (prerelease) (Ubuntu 4.1.2-16ubuntu2)) #1 SMP Fri Jul 26 03:17:46 CST 2013
    22. [\w] #
    23.  
     
  15. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 635
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    18:52
    Oceny:
    +1 478 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Mistrzu coś źle robisz. Mogę prosić o dostęp na pm?
     
  16. nowykto
    Offline

    nowykto Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    26 Styczeń 2013
    Wiadomości:
    22
    Local Time:
    18:52
    Oceny:
    +2 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69 Pro
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x69 Pro 100 Mbps
    U mnie na tym etapie gdzieś podczas rozpakowywania mam taki błąd:
    jechać dalej? Chyba nie, bo pewnie nie cały plik rozpakowany?
     
  17. kaktus
    Offline

    kaktus μC Circuitmaker Q's Editor

    Dołączył:
    14 Luty 2011
    Wiadomości:
    933
    Miejscowość:
    opolskie
    Local Time:
    18:52
    Oceny:
    +225 / 9 / -3
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-219P+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-219P+ 1 GbE
    Sprawdź wolne miejsce, gdy jest aż za nadto pobieraj, aż się rozpakuje poprawnie, po pobraniu sprawdź wielkość pliku, i porównaj z poprzednim ewentualnie może gdzieś podana jest wielkość oryginalna - pozaglądaj. Prosiłem kiedyś SysOp-a o jakąś sumę kontrolną, pewno nie ma z czym porównać bo jeszcze nie zdążył wygenerować.
     
  18. nowykto
    Offline

    nowykto Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    26 Styczeń 2013
    Wiadomości:
    22
    Local Time:
    18:52
    Oceny:
    +2 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69 Pro
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x69 Pro 100 Mbps
    Faktycznie coś jest nie tak. Za każdym razem zatrzymuje się w innym miejscu:
    A miejsca na dysku na pewno jest bardzo dużo. Pobierany plik (pobierałem kilkakrotnie na różnych komputerach), zawsze ma 1.342.954.178 B.
     
  19. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 167
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    18:52
    Oceny:
    +1 132 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Brak checksumy trochę boli no ale cóż zrobić.

    Pobierz i rozpakuj to archiwum na innym komputerze i wrzuć do QNAPa, tylko pamiętaj o ścieżkach.
     
  20. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 635
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    18:52
    Oceny:
    +1 478 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Sysop dla armel'owego Ci zrobił :)
    http://pool.qnapclub.pl/projects/packages/debian/native/armel/debiansqueezenwheezy.md5
    Kod (Text):
    1. b5e68bea58db550956155addaa14a969  debiansqueezenwheezy.tar.gz
    Darowanemu koniowi nie patrzy się w zęby :D
    ... dla intela nie ma :)
     
    • Piwo Piwo x 1