Obraz dysku

Dyskusja w 'Hydepark i związane z forum' rozpoczęta przez użytkownika jaroslawk, 10 Czerwiec 2009.

Ładowanie...
  1. jaroslawk
    Offline

    jaroslawk Staff Contributor

    Dołączył:
    1 Październik 2008
    Wiadomości:
    275
    Miejscowość:
    Konin
    Local Time:
    03:11
    Oceny:
    +25 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-509 Pro 1 GbE
    Witam,
    Mam skonfigurowaną jedną stacje na Linux’e. Muszę zainstalować to na 214 takich samych komputerach. Jak zrobić kopie dysku (obraz dysku) i wrzucić to na pozostałe komputery. Chciałbym zrobić bootowalną płytę na której będzie obraz i konfigurować z niej pozostałe komputery. Jakiego programu użyć aby zrobić taka płytę, najlepiej aby proces odtwarzania obrazu odbył się automatycznie.
    Pozdrawiam
    Jarek
     
  2. jarlath
    Offline

    jarlath Moderator Contributor

    Dołączył:
    12 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    246
    Miejscowość:
    Poland, Gliwice
    Local Time:
    02:11
    Oceny:
    +14 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    Kiedyś ktoś chwalił mi się, że coś takiego robił przy pomocy Linux Cloning System http://www.trickytools.com/php/clonesys.php. Osobiście nie testowałem... Jaką distro chcesz klonować? z tego co się orientuję to np. Fedora ma jakiegoś automata i można instalować bez dotykania klawiatury..
     
  3. jaroslawk
    Offline

    jaroslawk Staff Contributor

    Dołączył:
    1 Październik 2008
    Wiadomości:
    275
    Miejscowość:
    Konin
    Local Time:
    03:11
    Oceny:
    +25 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-509 Pro 1 GbE
    Dystrybucja to SUSE 11.1 + kilka niezbędnych programów.
    Właśnie pobieram G4L. Podobno jest to odpowiednik Norton Ghost’a firmy Symantec.
     
  4. carolinus
    Offline

    carolinus System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    2 Październik 2008
    Wiadomości:
    139
    Miejscowość:
    warszawa i okolice
    Local Time:
    02:11
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro II
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro II 100 Mbps
    na 214 stacji?? wszystkie takie same?

    jeśli tak to clonezilla - wersja SE powinna pomóc
     
  5. jaroslawk
    Offline

    jaroslawk Staff Contributor

    Dołączył:
    1 Październik 2008
    Wiadomości:
    275
    Miejscowość:
    Konin
    Local Time:
    03:11
    Oceny:
    +25 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-509 Pro 1 GbE
    Właśnie zrobiłem obrazy programem G4L i Clonezilla. Jak teraz to nagrać na płytę i zescalić z płytą G4L lub Clonezilla aby po włożeniu płyty do urządzenia proces rozpoczął się automatycznie lub po wydaniu jakiegoś polecenia.
     
  6. jaroslawk
    Offline

    jaroslawk Staff Contributor

    Dołączył:
    1 Październik 2008
    Wiadomości:
    275
    Miejscowość:
    Konin
    Local Time:
    03:11
    Oceny:
    +25 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-509 Pro 1 GbE
    Witam,
    Z opanowaniem G4L już sobie poradziłem.
    Proszę o informacje jak teraz zrobić obraz dysku i go skompresować.
    Wszystko to robię po uruchomieniu komputer z płyty G4Lz płyty.
    Dysk do obrazu to sda, obraz.img jest to drugi dysk, na którym jest zapisywany obraz

    Robienie kopii
    Kod (Text):
    1. dd if=/dev/sda of=/mnt/hdd/obraz.img
    lub z kompresją
    Kod (Text):
    1. dd if=/dev/sda | gzip >  /mnt/hdd/obraz.img.gz
    Przywracanie obrazu
    Kod (Text):
    1. dd if=/mnt/hdd/obraz.img of=/dev/sda
    Przywracanie skompresowanego obrazu
    Kod (Text):
    1. gzip –dcv /mnt/hdd/obraz.img.gz | dd of=/dev/sda
    Znalazłem tez informację, aby po przywróceniu z kopii obrazu wykonać polecenia
    Kod (Text):
    1.  
    2. fsck –V –t ext3 /dev/sdaX
    3. e2fsck –v –f –y /dev/sdaX
    4.  
    I nadal nic.
    Może mi ktoś powiedzieć, co robię źle. Przywrócony obraz na dysk nie działa.
     
  7. jarlath
    Offline

    jarlath Moderator Contributor

    Dołączył:
    12 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    246
    Miejscowość:
    Poland, Gliwice
    Local Time:
    02:11
    Oceny:
    +14 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    Może problem jest w braku poprawnego MBR:
    Kod (Text):
    1. dd if=/dev/sda of=mbr bs=512 count=1
    , a następnie na dysku docelowym
    Kod (Text):
    1. dd if=mbr of=/dev/sda bs=512 count=1
    .

    Ewentualnie program rozruchowy:
    Kod (Text):
    1. dd if=/dev/sda of=start bs=446 count=1
    ,następnie na dysku docelowym
    Kod (Text):
    1. dd if=start of=/dev/sda bs=446 count=1
     
  8. jaroslawk
    Offline

    jaroslawk Staff Contributor

    Dołączył:
    1 Październik 2008
    Wiadomości:
    275
    Miejscowość:
    Konin
    Local Time:
    03:11
    Oceny:
    +25 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-509 Pro 1 GbE
    Zrobiłem obraz i działa. Problemem jest tylko czas klonowania dysku. Dysk 80 GB odzyskuje się w czasie ok. 70 – 80 minut. Podobną czynność tylko ręcznie przy pomocy partimage i kopiowania 3 partycji, przeinstalowania gruba wykonuje w czasie 23minut.
    Dziękuję wszystkim za pomoc. Wolę pomęczyć się ręcznie (chociaż płyta i tak się przyda).
     
  9. carolinus
    Offline

    carolinus System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    2 Październik 2008
    Wiadomości:
    139
    Miejscowość:
    warszawa i okolice
    Local Time:
    02:11
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro II
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro II 100 Mbps
    Hej,

    nigdy nie używałem wersji clonezilla se (drbl) - choć z pełnym sukcesem używałem zwykłej.

    - nawet jeśli na SE miałoby to trwać kilka godzin (powiedzmy ze 2-3 godziny przygotowanie i konfiguracja serwera) i ze 2-3 godziny 'sianie' obrazem na kilka...naście..dziesiąt... (w zależności od możliwości sieci) stacji roboczych to chyba warto?

    tzn. po przygotowaniu obrazu i skonfigurowaniu serwera clonezilla jest w stanie przegrywać obraz dysku na wiele stanowisk jednocześnie - jeśli jedna stacja zajmuje około półgodziny innymi metodami (szybszymi dla pojedynczego obrazu) to jeśli będziesz w stanie zainstalować na - powiedzmy 20 stanowiskach w ciągu 6 godzin to i tak trochę zyskujesz - kolejne 20 stanowisk pójdzie szybciej (odpada czas na konfigurację serwera clonezilla )

    c.
     
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.