Obraz dysku

Dyskusja w 'Hydepark i związane z forum' rozpoczęta przez użytkownika jaroslawk, 10 Czerwiec 2009.

Ładowanie...
  1. jaroslawk
    Offline

    jaroslawk Staff Contributor

    Dołączył:
    1 Październik 2008
    Wiadomości:
    275
    Miejscowość:
    Konin
    Local Time:
    14:56
    Oceny:
    +25 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-509 Pro 1 GbE
    Witam,
    Mam skonfigurowaną jedną stacje na Linux’e. Muszę zainstalować to na 214 takich samych komputerach. Jak zrobić kopie dysku (obraz dysku) i wrzucić to na pozostałe komputery. Chciałbym zrobić bootowalną płytę na której będzie obraz i konfigurować z niej pozostałe komputery. Jakiego programu użyć aby zrobić taka płytę, najlepiej aby proces odtwarzania obrazu odbył się automatycznie.
    Pozdrawiam
    Jarek
     
  2. jarlath
    Offline

    jarlath Moderator Contributor

    Dołączył:
    12 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    246
    Miejscowość:
    Poland, Gliwice
    Local Time:
    13:56
    Oceny:
    +14 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    Kiedyś ktoś chwalił mi się, że coś takiego robił przy pomocy Linux Cloning System http://www.trickytools.com/php/clonesys.php. Osobiście nie testowałem... Jaką distro chcesz klonować? z tego co się orientuję to np. Fedora ma jakiegoś automata i można instalować bez dotykania klawiatury..
     
  3. jaroslawk
    Offline

    jaroslawk Staff Contributor

    Dołączył:
    1 Październik 2008
    Wiadomości:
    275
    Miejscowość:
    Konin
    Local Time:
    14:56
    Oceny:
    +25 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-509 Pro 1 GbE
    Dystrybucja to SUSE 11.1 + kilka niezbędnych programów.
    Właśnie pobieram G4L. Podobno jest to odpowiednik Norton Ghost’a firmy Symantec.
     
  4. carolinus
    Offline

    carolinus System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    2 Październik 2008
    Wiadomości:
    139
    Miejscowość:
    warszawa i okolice
    Local Time:
    13:56
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro II
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro II 100 Mbps
    na 214 stacji?? wszystkie takie same?

    jeśli tak to clonezilla - wersja SE powinna pomóc
     
  5. jaroslawk
    Offline

    jaroslawk Staff Contributor

    Dołączył:
    1 Październik 2008
    Wiadomości:
    275
    Miejscowość:
    Konin
    Local Time:
    14:56
    Oceny:
    +25 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-509 Pro 1 GbE
    Właśnie zrobiłem obrazy programem G4L i Clonezilla. Jak teraz to nagrać na płytę i zescalić z płytą G4L lub Clonezilla aby po włożeniu płyty do urządzenia proces rozpoczął się automatycznie lub po wydaniu jakiegoś polecenia.
     
  6. jaroslawk
    Offline

    jaroslawk Staff Contributor

    Dołączył:
    1 Październik 2008
    Wiadomości:
    275
    Miejscowość:
    Konin
    Local Time:
    14:56
    Oceny:
    +25 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-509 Pro 1 GbE
    Witam,
    Z opanowaniem G4L już sobie poradziłem.
    Proszę o informacje jak teraz zrobić obraz dysku i go skompresować.
    Wszystko to robię po uruchomieniu komputer z płyty G4Lz płyty.
    Dysk do obrazu to sda, obraz.img jest to drugi dysk, na którym jest zapisywany obraz

    Robienie kopii
    Kod (Text):
    1. dd if=/dev/sda of=/mnt/hdd/obraz.img
    lub z kompresją
    Kod (Text):
    1. dd if=/dev/sda | gzip >  /mnt/hdd/obraz.img.gz
    Przywracanie obrazu
    Kod (Text):
    1. dd if=/mnt/hdd/obraz.img of=/dev/sda
    Przywracanie skompresowanego obrazu
    Kod (Text):
    1. gzip –dcv /mnt/hdd/obraz.img.gz | dd of=/dev/sda
    Znalazłem tez informację, aby po przywróceniu z kopii obrazu wykonać polecenia
    Kod (Text):
    1.  
    2. fsck –V –t ext3 /dev/sdaX
    3. e2fsck –v –f –y /dev/sdaX
    4.  
    I nadal nic.
    Może mi ktoś powiedzieć, co robię źle. Przywrócony obraz na dysk nie działa.
     
  7. jarlath
    Offline

    jarlath Moderator Contributor

    Dołączył:
    12 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    246
    Miejscowość:
    Poland, Gliwice
    Local Time:
    13:56
    Oceny:
    +14 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    Może problem jest w braku poprawnego MBR:
    Kod (Text):
    1. dd if=/dev/sda of=mbr bs=512 count=1
    , a następnie na dysku docelowym
    Kod (Text):
    1. dd if=mbr of=/dev/sda bs=512 count=1
    .

    Ewentualnie program rozruchowy:
    Kod (Text):
    1. dd if=/dev/sda of=start bs=446 count=1
    ,następnie na dysku docelowym
    Kod (Text):
    1. dd if=start of=/dev/sda bs=446 count=1
     
  8. jaroslawk
    Offline

    jaroslawk Staff Contributor

    Dołączył:
    1 Październik 2008
    Wiadomości:
    275
    Miejscowość:
    Konin
    Local Time:
    14:56
    Oceny:
    +25 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-509 Pro 1 GbE
    Zrobiłem obraz i działa. Problemem jest tylko czas klonowania dysku. Dysk 80 GB odzyskuje się w czasie ok. 70 – 80 minut. Podobną czynność tylko ręcznie przy pomocy partimage i kopiowania 3 partycji, przeinstalowania gruba wykonuje w czasie 23minut.
    Dziękuję wszystkim za pomoc. Wolę pomęczyć się ręcznie (chociaż płyta i tak się przyda).
     
  9. carolinus
    Offline

    carolinus System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    2 Październik 2008
    Wiadomości:
    139
    Miejscowość:
    warszawa i okolice
    Local Time:
    13:56
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro II
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro II 100 Mbps
    Hej,

    nigdy nie używałem wersji clonezilla se (drbl) - choć z pełnym sukcesem używałem zwykłej.

    - nawet jeśli na SE miałoby to trwać kilka godzin (powiedzmy ze 2-3 godziny przygotowanie i konfiguracja serwera) i ze 2-3 godziny 'sianie' obrazem na kilka...naście..dziesiąt... (w zależności od możliwości sieci) stacji roboczych to chyba warto?

    tzn. po przygotowaniu obrazu i skonfigurowaniu serwera clonezilla jest w stanie przegrywać obraz dysku na wiele stanowisk jednocześnie - jeśli jedna stacja zajmuje około półgodziny innymi metodami (szybszymi dla pojedynczego obrazu) to jeśli będziesz w stanie zainstalować na - powiedzmy 20 stanowiskach w ciągu 6 godzin to i tak trochę zyskujesz - kolejne 20 stanowisk pójdzie szybciej (odpada czas na konfigurację serwera clonezilla )

    c.
     

Poleć tę stronę