jaroslawk

Staff
Contributor
1 Październik 2008
275
24
135
Odznaki
49
Konin
QNAP
TS-509 Pro
Ethernet
1 GbE
Poz.
2

Witam,
Mam skonfigurowaną jedną stacje na Linux’e. Muszę zainstalować to na 214 takich samych komputerach. Jak zrobić kopie dysku (obraz dysku) i wrzucić to na pozostałe komputery. Chciałbym zrobić bootowalną płytę na której będzie obraz i konfigurować z niej pozostałe komputery. Jakiego programu użyć aby zrobić taka płytę, najlepiej aby proces odtwarzania obrazu odbył się automatycznie.
Pozdrawiam
Jarek

Dystrybucja to SUSE 11.1 + kilka niezbędnych programów.
Właśnie pobieram G4L. Podobno jest to odpowiednik Norton Ghost’a firmy Symantec.

Właśnie zrobiłem obrazy programem G4L i Clonezilla. Jak teraz to nagrać na płytę i zescalić z płytą G4L lub Clonezilla aby po włożeniu płyty do urządzenia proces rozpoczął się automatycznie lub po wydaniu jakiegoś polecenia.

Witam,
Z opanowaniem G4L już sobie poradziłem.
Proszę o informacje jak teraz zrobić obraz dysku i go skompresować.
Wszystko to robię po uruchomieniu komputer z płyty G4Lz płyty.
Dysk do obrazu to sda, obraz.img jest to drugi dysk, na którym jest zapisywany obraz

Robienie kopii
Kod:
dd if=/dev/sda of=/mnt/hdd/obraz.img
lub z kompresją
Kod:
dd if=/dev/sda | gzip >  /mnt/hdd/obraz.img.gz
Przywracanie obrazu
Kod:
dd if=/mnt/hdd/obraz.img of=/dev/sda
Przywracanie skompresowanego obrazu
Kod:
gzip –dcv /mnt/hdd/obraz.img.gz | dd of=/dev/sda

Znalazłem tez informację, aby po przywróceniu z kopii obrazu wykonać polecenia
Kod:
fsck –V –t ext3 /dev/sdaX
e2fsck –v –f –y /dev/sdaX
I nadal nic.
Może mi ktoś powiedzieć, co robię źle. Przywrócony obraz na dysk nie działa.

Może problem jest w braku poprawnego MBR:
Kod:
dd if=/dev/sda of=mbr bs=512 count=1
, a następnie na dysku docelowym
Kod:
dd if=mbr of=/dev/sda bs=512 count=1
.

Ewentualnie program rozruchowy:
Kod:
dd if=/dev/sda of=start bs=446 count=1
,następnie na dysku docelowym
Kod:
dd if=start of=/dev/sda bs=446 count=1

Zrobiłem obraz i działa. Problemem jest tylko czas klonowania dysku. Dysk 80 GB odzyskuje się w czasie ok. 70 – 80 minut. Podobną czynność tylko ręcznie przy pomocy partimage i kopiowania 3 partycji, przeinstalowania gruba wykonuje w czasie 23minut.
Dziękuję wszystkim za pomoc. Wolę pomęczyć się ręcznie (chociaż płyta i tak się przyda).

Hej,

nigdy nie używałem wersji clonezilla se (drbl) - choć z pełnym sukcesem używałem zwykłej.

- nawet jeśli na SE miałoby to trwać kilka godzin (powiedzmy ze 2-3 godziny przygotowanie i konfiguracja serwera) i ze 2-3 godziny 'sianie' obrazem na kilka...naście..dziesiąt... (w zależności od możliwości sieci) stacji roboczych to chyba warto?

tzn. po przygotowaniu obrazu i skonfigurowaniu serwera clonezilla jest w stanie przegrywać obraz dysku na wiele stanowisk jednocześnie - jeśli jedna stacja zajmuje około półgodziny innymi metodami (szybszymi dla pojedynczego obrazu) to jeśli będziesz w stanie zainstalować na - powiedzmy 20 stanowiskach w ciągu 6 godzin to i tak trochę zyskujesz - kolejne 20 stanowisk pójdzie szybciej (odpada czas na konfigurację serwera clonezilla )

c.