E

edekzfabrykikredek

Guest
Cześć. Po powitalnym poście uderzam od razu do działu, który mnie chwilowo najbardziej interesuje. Od ok 2 lat jestem biernym użytkownikiem TS-932PX-8G (5xhdd Red 4TB w Raid5, 2xssd Red 1TB w Raid1 na OS + 2xssd Red 1TB w Raid0 na "szybsze" manewry i eksperymenty). Znajomy pomógł mi to kiedyś uruchomić, serwer stoi, działa 24/7, interesuje mnie tylko rola fileserwera, nic ponadto nie ruszam.

Wpadłem na przedziwny pomysł, aby pozbierać z szuflad kolejne luźne (z różnym, jednak niewielkim przebiegiem) Redy 4TB i zamknąć w jednym większym budżetowym rozwiązaniu. Okazyjnie (chyba) odkupiłem właściwie nieużywanego chrupka TS-1635 od kogoś, kto się z nim raczej nie polubił i zastanawiam się jak możliwie sensownie na nim podziałać. Dołożyłem RAMu do 16GB. Poaktualizowałem QTSa i przymierzam się do dalszych kroków. Do dyspozycji na razie będzie kolejne 12xhdd 4TB Red + 4xssd 1TB EVO870.

Skłaniam się ku opcji na dwie macierze Raid5 po 6 hddków, chyba że jest lepsza koncepcja na kompromis utraty pojemności do ewentualnego bezpieczeństwa danych? SSDki pewnie przeznaczę tak samo jak w 932'ce na system i podręczny "szybszy" wolumin. Podobno opcja z ssd cache na użytek domowy nie ma większego sensu.

Aha, moja domowa sieć działa na 10Gbe, Qnapy połączone przez SFP+ do przełącznika USW Pro Aggregation.

Na co uważać? Wolumin statyczny to chyba najłatwiejsze rozwiązanie? Nie mam tu na razie danych, które chciałbym zabezpieczać migawkami, trochę zdjęć, nagrań i filmów, trochę śmieci do przejrzenia. Docelowo dyski będę wymieniał na większe. Wszelkie porady mile widziane.

Pozdrawiam serdecznie.
Ed.

Jeśli otrzymałeś poprawną odpowiedź na swoje pytanie, oznacz ją jako prawidłowe rozwiązanie za pomocą ikony znajdującej się obok wiadomości.