Help phpMyAdmin i problem z połączeniem

Maateuszz

Passing Basics
Beginner
May 25, 2021
26
1
3
39
QNAP
TS-x53D
Ethernet
100 Mbps
Hej,
po zainstalowaniu phpMyAdmina i próbie zalogowania się do apki przez standardowego usera i hasło (root/admin) mam poniższy błąd:
(mysqli_real_connect(): (HY000/2002): Connection refused)
1650460738634.png

Oczywiście próbowałem edytować w config.inc.php i zamienić localhost na 127.0.0.1 i 192.168.1.10 ale mam cały czas błąd jak powyżej po restarcie usługi.
Wersja phpMyAdmin zainstalowana z AppCenter to 4.9.10.0, docelowo chcę postawić WordPressa dla testów.

Możecie coś poradzić proszę? ;)

Z poziomu samej aplikacji PhpMyAdmin i dostępnych opcji w AppCenter nie ma opcji włączenia tcp/ip.
W ControlPanelu zamiast "SQL server" i opcji włączenia tcp/ip na porcie jest natomiast MariaDB, którą trzeba zainstalować.
Próbowałem w ControlPanel/Applications/WebServer zmienić php.ini i dopisać port 3306 do ustawień serwera MySQL (mysql.default_port = 3306) - był niezdefiniowany.
Jutro jeszcze pokombinuję.

Udało mi się połączyć do bazy, ale nie do MySQL tylko to MariaDB,
wyedytowałem plik config.inc.php i dodałem na końcu:
port: $cfg['Servers'][$i]['port'] = '3306';
socket: $cfg['Servers'][$i]['socket'] = '/var/run/mariadb10.sock';

Z poziomu ControlPanela i MariaDB zmieniłem port 3307 na 3306 (jak dla MySQL) i aktywowałem TCP IP networking, co ciekawe w SystemStatus TCP/IP Networking jest cały czas disabled :)

Z poziomu AppCenter zainstalowałem WordPress'a i wszystko śmiga ładnie, strona stoi, ale z jakiej bazy on korzysta...?
Po podłączeniu się do MariaDB nie widzę bazy wordpress....hmm, jest zależny od ContainerStation (WP nie wstaje gdy CS jest wyłączony i ustawienia TCP/IP enabled czy disabled nie mają nic do tego),
ale jak namierzyć bazę, która została utworzona automatycznie podczas instalacji WordPress'a?

Users search this thread by keywords

1. phpMyAdmin
  2. wordpress
  3. HY000/2002
  4. mariadb 10
  5. zmieniłem port
  6. localhost
  7. phpmyadmin hasło
  8. wordpress port mariaDB