Udzielamy pomocy "plugged drive failed to work" w logu

Dyskusja w 'Macierz oraz woluminy dyskowe' rozpoczęta przez użytkownika borygo, 7 Sierpień 2018.

Ładowanie...
Tagi:
  1. borygo
    Offline

    borygo Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    8 Grudzień 2013
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    13:48
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-112
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-112 100 Mbps
    Witam
    W logach otrzymuję co jakiś czas błąd "Plugged drive failed to work". Log wygląda tak:

    Kod (Text):
    1.  
    2. Typ   Data   Godzina   Użytkownicy   Źródło IP   Nazwa komputera   Zawartość  
    3. Błąd   2018/08/06   12:58:01   System   127.0.0.1   localhost   Plugged drive failed to work.  
    4. Informacja   2018/08/05   03:02:05   System   127.0.0.1   localhost   [Disk S.M.A.R.T.] HDD 1 Rapid Test result: Completed without error(s).  
    5. Informacja   2018/08/05   03:00:02   System   127.0.0.1   localhost   [Disk S.M.A.R.T.] HDD 1 Rapid Test started.  
    6.  
    SMART dysku jest czysty i nic w nim nie ma niepokojącego, a tu jak widać dodatkowo test dysku był zrobiony ledwie kilka godzin wcześniej. Co oznacza ten komunikat i czym jest spowodowany. Wyskakiwał mi już kilka razy i zawsze bez żadnej przyczyny. Komunikat pojawia się nieregularnie i bez żadnej przyczyny.
    Wersja oprogramowania Firmware: 4.3.3.0628 (2018/07/25)
    Model serwera: QNAP TS-112
     
  2. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 693
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    13:48
    Oceny:
    +1 485 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Wyłącz serwer. Wyciągnij dysk i przeczyść styki na złączu sata. Włóż dysk energicznie ponownie.
     
  3. borygo
    Offline

    borygo Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    8 Grudzień 2013
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    13:48
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-112
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-112 100 Mbps
    Myślisz, że taki zabieg pomoże? Dysk siedzi tam od dłuższego czasu i nikt nim nie macha. Jest przykręcony jak należy. Zrobię to i zobaczymy czy to coś pomoże.
    --- Połączono posty, 6 Listopad 2018, Data oryginalnego postu: 7 Sierpień 2018 ---
    Powrócę do tematu, gdyż nic nie dało to co zrobiłem i problem nadal występuje.

    Kod (Text):
    1.  
    2. Typ   Data   Godzina   Użytkownicy   Źródło IP   Nazwa komputera   Zawartość  
    3. Błąd   2018/11/06   13:45:01   System   127.0.0.1   localhost   Plugged drive failed to work.  
    4. Informacja   2018/11/04   03:02:06   System   127.0.0.1   localhost   [Disk S.M.A.R.T.] HDD 1 Rapid Test result: Completed without error(s).  
    5. Informacja   2018/11/04   03:00:05   System   127.0.0.1   localhost   [Disk S.M.A.R.T.] HDD 1 Rapid Test started.  
    6.  
    Zastanawiające jest to, że błąd pojawia się jakiś czas po tym, gdy automatycznie robi się test dysku.
     
  4. Spooky
    Online

    Spooky Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    11 Lipiec 2018
    Wiadomości:
    35
    Local Time:
    13:48
    Oceny:
    +16 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x53A 100 Mbps
    Jakiego dysku (firma i model) używasz?
     
  5. borygo
    Offline

    borygo Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    8 Grudzień 2013
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    13:48
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-112
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-112 100 Mbps
    Model to WDC WD20EFRX-68EUZN0 producent Western Digital.
     
  6. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 269
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    13:48
    Oceny:
    +1 146 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
  7. borygo
    Offline

    borygo Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    8 Grudzień 2013
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    13:48
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-112
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-112 100 Mbps
    Nie podłączałem tego dysku do PC. On siedzi w Qnapie od samego początku. Na świeżo następny błąd się właśnie pojawił. Tym razem nie pojawił się jakiś czas po teście dysku (jak w poprzednich). Jedyne co zrobiłem po pojawieniu się poprzedniego błędu to zaktualizowałem oprogramowanie Qnapa.
    Kod (Text):
    1.  
    2. Typ   Data   Godzina   Użytkownicy   Źródło IP   Nazwa komputera   Zawartość
    3. Błąd   2018/11/07   14:14:35   System   127.0.0.1   localhost   Plugged drive failed to work.
    4.  
    Smart dysku podawany przez Qnap jest poprawny. Test dysku krótki mam uruchomiony w harmonogramie raz na tydzień. Błąd nie pojawia się regularnie po każdym sprawdzaniu, ale korelacja kilkukrotna tych zdarzeń sugeruje, że problemem może być oprogramowanie Qnapa, lub coś w nim się dzieje, ale nie wiadomo co.

    as6.ifotos.pl_img_smart_qwhxapx.

    *poprawiłem obrazek
     
  8. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 269
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    13:48
    Oceny:
    +1 146 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    To jak z testem w PC ? ...
     
  9. borygo
    Offline

    borygo Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    8 Grudzień 2013
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    13:48
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-112
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-112 100 Mbps
    Nie mam możliwości go wykonać w najbliższym czasie. Ale po smarcie widać, że nic mu nie dolega.