Udzielamy pomocy podmiana dysku systemowego

Discussion in 'Macierz oraz woluminy dyskowe' started by zgoneq, Dec 17, 2018.

Loading...
  1. zgoneq
    Offline

    zgoneq Systems Admin... Q's Expert

    Joined:
    Aug 16, 2015
    Messages:
    221
    Local Time:
    1:07 PM
    Ratings:
    +29 / 1 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    jak coś - to jestem gotów do połączenia
     
  2. pigers
    Online

    pigers "Debbie" - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,924
    Local Time:
    1:07 PM
    Ratings:
    +1,881 / 42 / -24
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    fajnie - czytaj PW :p
     
  3. whitemax
    Offline

    whitemax Systems Admin... Q's Expert

    Joined:
    Apr 23, 2014
    Messages:
    235
    Location:
    Praga, Warszawa, Poland
    Local Time:
    1:07 PM
    Ratings:
    +54 / 1 / -2
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Ej, i co, ogarnęli temat?
    Mój nowy ssd przykręcony do karty i chętnie bym ogarnął przeniesienie systemu w jakiś najmniej pracochłonny sposób :D )))
     
  4. pigers
    Online

    pigers "Debbie" - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,924
    Local Time:
    1:07 PM
    Ratings:
    +1,881 / 42 / -24
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    lipa
     
  5. zgoneq
    Offline

    zgoneq Systems Admin... Q's Expert

    Joined:
    Aug 16, 2015
    Messages:
    221
    Local Time:
    1:07 PM
    Ratings:
    +29 / 1 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    niestety, nie dało się powiększyć wolumenu.
    Instalacja na nowo.
     
    • Lizak Lizak x 1
  6. whitemax
    Offline

    whitemax Systems Admin... Q's Expert

    Joined:
    Apr 23, 2014
    Messages:
    235
    Location:
    Praga, Warszawa, Poland
    Local Time:
    1:07 PM
    Ratings:
    +54 / 1 / -2
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Bo ja mam kartę m2, więc dysków nie wyjmę. Mam plan żeby zainicjować nowy dysk na karcie, później włożyć na gorąco stary, skopiować wszystko jak leci na ten nowy np rsynciem i po restarcie zobaczyć czy wszystko działa :) )))
     
  7. zgoneq
    Offline

    zgoneq Systems Admin... Q's Expert

    Joined:
    Aug 16, 2015
    Messages:
    221
    Local Time:
    1:07 PM
    Ratings:
    +29 / 1 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    tak, to zadziała.
    Sam tak zrobiłem. Na nowym instalacja, włożony stary (przycisk odzyskaj*) kopia danych na nowy i odłączenie.
    *Uwaga
    Po kliknięciu odzyskaj qnap uaktywni (po sambie) udziały sieciowe takie jakie znajdzie na odzyskiwanym dysku
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  8. whitemax
    Offline

    whitemax Systems Admin... Q's Expert

    Joined:
    Apr 23, 2014
    Messages:
    235
    Location:
    Praga, Warszawa, Poland
    Local Time:
    1:07 PM
    Ratings:
    +54 / 1 / -2
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Super, o to mi chodzi. Napiszę czy mi też się udało.
    --- Połączono posty, May 7, 2019, Data oryginalnego postu: May 7, 2019 ---
    PS. a pomoże mi ktoś, które foldery przekopiować? ;)
    Oprócz tego co w CACHEDAVE
     
  9. zgoneq
    Offline

    zgoneq Systems Admin... Q's Expert

    Joined:
    Aug 16, 2015
    Messages:
    221
    Local Time:
    1:07 PM
    Ratings:
    +29 / 1 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    Jeśli tylko dane, to raczej nic więcej.
     
  10. Nik_t
    Offline

    Nik_t Entry Technician Q Associate

    Joined:
    May 23, 2017
    Messages:
    39
    Local Time:
    1:07 PM
    Ratings:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x73
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x73 1 GbE
    Przymierzam się do takiej operacji - podmiany systemowego dysku ze starego 400GB na nowy 1TB SSD (bez RAID itp). Czy dobrze rozumiem, że da radę zrobić taką podmiankę?
    Czy moge prosić o podanie właściwych kroków - bo z powyższych postów nie mam pewności czy rozumiem - a jest to jednak operacja delikatna.
    Kroki:
    1. Klonowanie - czy Stary Acornis z HirenBoota zadziała - bez namieszania w partycjach/tablicach MBR? Ewentualnie na co uważąć by nie zepsuć partycji.
    2. Instalacja czy inicjalizacja na nowym... itp.

    Z góry dziękuję za pomoc.
     
  11. zgoneq
    Offline

    zgoneq Systems Admin... Q's Expert

    Joined:
    Aug 16, 2015
    Messages:
    221
    Local Time:
    1:07 PM
    Ratings:
    +29 / 1 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    Klonowanie zadziała, ale nie da się później powiększyć partycji.
    Lepiej zainicjalizować system na nowym dysku, później włożyć stary i przegrać dane.
    Tak bym to widział, ale jeśli ktoś uważa że da się lepiej to niech pisze.
     
  12. Nik_t
    Offline

    Nik_t Entry Technician Q Associate

    Joined:
    May 23, 2017
    Messages:
    39
    Local Time:
    1:07 PM
    Ratings:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x73
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x73 1 GbE
    Czyli słusznie rozumuję, że kroki są następujące (chcąc mieć większy nowy dysk systemowy)
    1. Wkładam nowy czysty dysk i inicjuje nowy system w QNAP
    2. Wkładam stary (Systemowy) do wolnej zatoki - na gorąco jak pisze @whitemax@whitemax? (czy tu nie ma ryzyka, że QNAP nakrzaczy mi w starym i nie będę mógł ze starego już odpalić systemu w razie kłopotów)?
    Apropos UWAGI - czy to znaczy, że odtworzy udziały z dysku nadając w QTS nazwy wg ścieżek z samby - co najlepiej zrobić, żeby nie stracić powiązań do właściwych udziałów (Qfile, Qsyn, HBackupS itp)?
    3. Klikam odzyskaj. po czym odłączam stary systemowy po skopiowaniu danych.
    4. Przywracam [Restore] ustawienia starego systemu z pliku .bin (users, settings etc)
    5. Podpinam pozostałe dyski z QNAP do wolnych zatok jak w starej konfiguracji.
    6. Voila' System hula jak na starym Dysku systemowym????
     
  13. whitemax
    Offline

    whitemax Systems Admin... Q's Expert

    Joined:
    Apr 23, 2014
    Messages:
    235
    Location:
    Praga, Warszawa, Poland
    Local Time:
    1:07 PM
    Ratings:
    +54 / 1 / -2
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Po kliknięciu odzyskaj podłączy Ci stary dysk, ale będziesz musiał sobie wszystkie dane przekopiować na piechotę.
    Ja logowałem się przez FAQ SSH i kopiowałem sobie Midnight Commanderem.
    Później po przywróceniu konfiguracji z backupu standardowe sharingi zaczęły działać, ale te które stworzyłem się zamroziły, więc je usunąłem i stworzyłem jeszcze raz.
     
  14. Nik_t
    Offline

    Nik_t Entry Technician Q Associate

    Joined:
    May 23, 2017
    Messages:
    39
    Local Time:
    1:07 PM
    Ratings:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x73
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x73 1 GbE
    Czyli po kliku odzyskaj QNAP nic sam nie odzyskuje, ale daje mi podpiąć stary dysk. Czyli krok 3 wygląda:
    3. Klikam odzyskaj pozwala podpiąć mi Stary dysk, loguje się do FAQ SSH commanderem - kopiuję sam na piechotę.
    Standardowe sharingi (Camera, Multimedia, Public etc)?
    Pytanie A. Tzn że wszystkie swoje udziały (takie jak na starym dysku) tworzę w QTS ręcznie DOPIERO PO skopiowaniu w FAQ SSH?
    Pytanie B Czy z pliku ustawień odtworzy mi ich parametry (uprawnienia dostepu userów, aplikacji - np Multimedia Station itp, Transcoding itp), czy to też będzie potem piechotą odtwarzane?
     
  15. whitemax
    Offline

    whitemax Systems Admin... Q's Expert

    Joined:
    Apr 23, 2014
    Messages:
    235
    Location:
    Praga, Warszawa, Poland
    Local Time:
    1:07 PM
    Ratings:
    +54 / 1 / -2
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Tak, musisz sobie dane sam poprzenosić na piechotę.
    Wszystkie ustawienia zostaną przywrócone z backupu, konta użytkowników też.
    Może u Ciebie punkty udostępniania też przywrócą się działające. U mnie trochę namieszałem i zmieniła się nazwa dysku, dlatego te udziały były zamrożone, bo ścieżki prowadziły do innego dysku. Pewnie dało by się to naprawić w plikach konfiguracyjnych, ale że używam i samby i afp na maka, nie chciało mi się tego szukać i robić na piechotę. Szybciej dla mnie było usunąć te stare udziały i stworzyć nowe.
     
  16. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Joined:
    Apr 5, 2008
    Messages:
    8,894
    Local Time:
    1:07 PM
    Ratings:
    +1,871 / 39 / -9
    Followers:
    39
    QNAP:
    TS-x77
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x77 1 GbE
    Wystarczyło je edytować.
     
  17. zgoneq
    Offline

    zgoneq Systems Admin... Q's Expert

    Joined:
    Aug 16, 2015
    Messages:
    221
    Local Time:
    1:07 PM
    Ratings:
    +29 / 1 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    Dokładnie jak koledzy piszą, udziały się pokażą ze starego dysku. Wtedy dane przekopiować, odłączyć dysk, przywrócić ustawienia i podpinać kolejne czyste dyski.
     
  18. whitemax
    Offline

    whitemax Systems Admin... Q's Expert

    Joined:
    Apr 23, 2014
    Messages:
    235
    Location:
    Praga, Warszawa, Poland
    Local Time:
    1:07 PM
    Ratings:
    +54 / 1 / -2
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Silasku, nie dało się, były nieaktywne w managerze, można było je tylko usunąć. Trzeby by bezpośrednio w konfigu.
     
  19. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Joined:
    Apr 5, 2008
    Messages:
    8,894
    Local Time:
    1:07 PM
    Ratings:
    +1,871 / 39 / -9
    Followers:
    39
    QNAP:
    TS-x77
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x77 1 GbE
    trzeba zmienic wtedy dysk na ktore są przypisane :)
    da sie da sie ;)
    albo robiles to na bardzo starym firmware
     
  20. Nik_t
    Offline

    Nik_t Entry Technician Q Associate

    Joined:
    May 23, 2017
    Messages:
    39
    Local Time:
    1:07 PM
    Ratings:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x73
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x73 1 GbE
    Dzięki, wkońcu muszę się do tego zabrać. Na pewno zrodzą się nowe pytania i wątpliwości.