Udzielamy pomocy podmiana dysku systemowego

Discussion in 'Macierz oraz woluminy dyskowe' started by zgoneq, Dec 17, 2018.

Loading...
  1. klfklf
    Offline

    klfklf Passing Basics Beginner

    Joined:
    Feb 17, 2012
    Messages:
    19
    Local Time:
    2:34 AM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53Be
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53Be 1 GbE
    Przy okazji wymiany dysków zapytam - czy opłaca się wymieniać systemowy HDD na SSD, zwiększy to znacząco szybkość interfejsu, obsługi NAS?
    Ewentualnie gdzie mogę o tym poczytać?
     
  2. warder
    Offline

    warder Passing Basics Beginner

    Joined:
    Apr 6, 2021
    Messages:
    3
    Local Time:
    2:34 AM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-411U
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-411U 100 Mbps
    ^ pewnie zwiększy się szybkość działania, wczytywania miniaturek z cache itp.

    PS. wie ktoś może, czy w TS-431P2-4G mogę podmienić sam dysk systemowy SSD? Mam już od 4 lat system na 120GB dysku, jednak wiecznie sie zapycha i chciałbym wrzucić jakiś 1TB, jednak nie tracąc przy tym danych z pozostałych dysków.

    Kolejne dyski (3TB) też chciałbym zmienić na coś większego, ale teoretycznie jeśli będą działąć po zmianie systemowego to mogę chyba normalnie przekopiować te dane? Np. wyciągnąć dysk 3 i 4 i z dysku 2 kopiować dane na nowy dysk wsadzony do slotu 3?


    Tak to obecnie wygląda:

    upload_2021-4-6_17-59-58.
     
  3. pigers
    Offline

    pigers Do NOT CARE - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,420
    Local Time:
    2:34 AM
    Ratings:
    +1,774 / 40 / -20
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    Można.

    da się.

    Masz tam RAID1 lub wyższy ? jak nie - to tylko kopiowanie danych poza nasa.

    Moim zdaniem:
    1. Wyłacz nasa wyjmij wszysztkie dyski
    2. Zainstaluj nowy SSD i włącz tylko z nim nasa
    3. Zrób bazową konfigurację (konta , udziały systemowe itd)
    4. podepnij stare dyski z danymi i kliknij odzyskaj w managierze dysków

    voila
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  4. whitemax
    Offline

    whitemax Systems Admin... Q's Expert

    Joined:
    Apr 23, 2014
    Messages:
    233
    Location:
    Praga, Warszawa, Poland
    Local Time:
    2:34 AM
    Ratings:
    +54 / 1 / -2
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Czy nie zadziała Backup ustawień i przywrócenie po wymianie dysku systemowego?
    Oczywiście wszystkie kroki za @pigersem, tylko zamiast konfigurować system od początku to przywrócić go z backupu.
    Ja chyba tak robiłem. Przenosiłem system z dysku SSD z pierwszej kieszeni, na dysk M2 na karcie rozszerzeń...