Udzielamy pomocy podmiana dysku systemowego

Discussion in 'Macierz oraz woluminy dyskowe' started by zgoneq, Dec 17, 2018.

Loading...
  1. klfklf
    Offline

    klfklf Passing Basics Beginner

    Joined:
    Feb 17, 2012
    Messages:
    19
    Local Time:
    11:02 AM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53Be
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53Be 1 GbE
    Przy okazji wymiany dysków zapytam - czy opłaca się wymieniać systemowy HDD na SSD, zwiększy to znacząco szybkość interfejsu, obsługi NAS?
    Ewentualnie gdzie mogę o tym poczytać?
     
  2. warder
    Offline

    warder Passing Basics Beginner

    Joined:
    Apr 6, 2021
    Messages:
    3
    Local Time:
    11:02 AM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-411U
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-411U 100 Mbps
    ^ pewnie zwiększy się szybkość działania, wczytywania miniaturek z cache itp.

    PS. wie ktoś może, czy w TS-431P2-4G mogę podmienić sam dysk systemowy SSD? Mam już od 4 lat system na 120GB dysku, jednak wiecznie sie zapycha i chciałbym wrzucić jakiś 1TB, jednak nie tracąc przy tym danych z pozostałych dysków.

    Kolejne dyski (3TB) też chciałbym zmienić na coś większego, ale teoretycznie jeśli będą działąć po zmianie systemowego to mogę chyba normalnie przekopiować te dane? Np. wyciągnąć dysk 3 i 4 i z dysku 2 kopiować dane na nowy dysk wsadzony do slotu 3?


    Tak to obecnie wygląda:

    upload_2021-4-6_17-59-58.
     
  3. pigers
    Online

    pigers "Debbie" - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,734
    Local Time:
    11:02 AM
    Ratings:
    +1,848 / 41 / -23
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    Można.

    da się.

    Masz tam RAID1 lub wyższy ? jak nie - to tylko kopiowanie danych poza nasa.

    Moim zdaniem:
    1. Wyłacz nasa wyjmij wszysztkie dyski
    2. Zainstaluj nowy SSD i włącz tylko z nim nasa
    3. Zrób bazową konfigurację (konta , udziały systemowe itd)
    4. podepnij stare dyski z danymi i kliknij odzyskaj w managierze dysków

    voila
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  4. whitemax
    Offline

    whitemax Systems Admin... Q's Expert

    Joined:
    Apr 23, 2014
    Messages:
    235
    Location:
    Praga, Warszawa, Poland
    Local Time:
    11:02 AM
    Ratings:
    +54 / 1 / -2
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Czy nie zadziała Backup ustawień i przywrócenie po wymianie dysku systemowego?
    Oczywiście wszystkie kroki za @pigersem, tylko zamiast konfigurować system od początku to przywrócić go z backupu.
    Ja chyba tak robiłem. Przenosiłem system z dysku SSD z pierwszej kieszeni, na dysk M2 na karcie rozszerzeń...
     
  5. Nik_t
    Offline

    Nik_t Entry Technician Q Associate

    Joined:
    May 23, 2017
    Messages:
    39
    Local Time:
    11:02 AM
    Ratings:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x73
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x73 1 GbE
    Przy kopiowaniu zasobów MC, czy któryś z dodatkowych opcji F5 (np "follow links") oprócz "Preserve attributes" powinien być zaznaczony, aby zachować powiązania i uprawnienia tak jak na starym dysku?
     
  6. whitemax
    Offline

    whitemax Systems Admin... Q's Expert

    Joined:
    Apr 23, 2014
    Messages:
    235
    Location:
    Praga, Warszawa, Poland
    Local Time:
    11:02 AM
    Ratings:
    +54 / 1 / -2
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Hej, wszystko oprócz follow links, bo nie wiadomo co tam było podlinkowane i co zaciągnie. Ostatnio tak miałem z kopiowaniem profilu z windowsa, gdzie był skrót do tego profilu i zaczęło się jakieś błędne koło i kopiowanie tych samych danych węwnatrz tego folderu ;) )))
     
  7. Nik_t
    Offline

    Nik_t Entry Technician Q Associate

    Joined:
    May 23, 2017
    Messages:
    39
    Local Time:
    11:02 AM
    Ratings:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x73
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x73 1 GbE
    Dzięki @whitemax@whitemax Już skopiowałem wszystko co miałem.
    Zaznaczyłem tylko "preserve Attributes".

    Czy gdybym zaznaczył pozostałe, to zyskałbym coś w świetle poniższego? (udało mi się tylko znaleźć wyjaśnienie dla "dive into subdir..." i jak rozumiem jest niewskazane, Ale nie znajduje manuala MC mówiącego o pozostałych).

    Była to migracja z TS-251A na TS-473A.
    Więc nie zadziałało Restore ustawień QTS z 251A (zapewnie przez 64bity na nowym).
    Po kopiowaniu w MC, w zasadzie wszystko trzeba było na piechotę.
    Zmieniłem ścieżki udziałów, ręcznie ustawiłem uprawnienia.
    Ogólnie wszystko dobrze - choć robota na piechotę.

    Niestety nie widzi mi NASa w Windows10 (Explorerze). ControlPanel-Win/Mac/NFS poustawiane wg zaleceń i nadal nie widzi go Windows.
    Dodatkowo nie działa upload dużych plików poprzez http (Chrome).
    Będę szukał wątków, ale jeśli jest szybka rada to będę wdzięczny za pomoc
     
  8. whitemax
    Offline

    whitemax Systems Admin... Q's Expert

    Joined:
    Apr 23, 2014
    Messages:
    235
    Location:
    Praga, Warszawa, Poland
    Local Time:
    11:02 AM
    Ratings:
    +54 / 1 / -2
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Windows i jego obsługa sieci to jest temat dla ufologów.
    W exploatorze windows wpisz \\nr IP serwera\ i enter.
    Jeśli dobrze ustawiłeś udziały w NASie i samba działa poprawnie powinno się w exploatorze pojawić okienko logowania i dalej już udostępnione udzialy...
     
  9. Nik_t
    Offline

    Nik_t Entry Technician Q Associate

    Joined:
    May 23, 2017
    Messages:
    39
    Local Time:
    11:02 AM
    Ratings:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x73
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x73 1 GbE
    Po adresie I nie znajduje ani nowego ani starego.
    Po Nazwie "\\nazwaQNAP" znajduje stary (widoczny w Explorerze: Sieć\Komputery) i NIE znajduje nowego
     
  10. Wezyr
    Offline

    Wezyr Moderator Q's Professional

    Joined:
    Jan 9, 2016
    Messages:
    171
    Local Time:
    11:02 AM
    Ratings:
    +30 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x51 100 Mbps
    Czyli tak naprawdę nie ma nadal, przyjaznego dla użytkownika, rozwiązania takiej sytuacji? Stawianie i konfigurowanie wszystkiego od nowa, w takiej sytuacji, to słabe rozwiązanie.
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  11. pigers
    Online

    pigers "Debbie" - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,734
    Local Time:
    11:02 AM
    Ratings:
    +1,848 / 41 / -23
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    słabe rozwiązanie dalej jest lepsze od żadnego !
     
  12. Wezyr
    Offline

    Wezyr Moderator Q's Professional

    Joined:
    Jan 9, 2016
    Messages:
    171
    Local Time:
    11:02 AM
    Ratings:
    +30 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x51 100 Mbps
    @pigers@pigers - w sumie to NIE jest rozwiązanie, praktycznie to samo co "Format jest rozwiazaniem" w przypadku starych Windowsów... Niby można, ale to bez sensu.
     
    • Śmieszne Śmieszne x 1
  13. pigers
    Online

    pigers "Debbie" - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,734
    Local Time:
    11:02 AM
    Ratings:
    +1,848 / 41 / -23
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    niechce mi się już produkować nt "zdolności" użytkowników.

    cześć i czołem
    qnap sprzedany :)
     
  14. Wezyr
    Offline

    Wezyr Moderator Q's Professional

    Joined:
    Jan 9, 2016
    Messages:
    171
    Local Time:
    11:02 AM
    Ratings:
    +30 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x51 100 Mbps
    "Papapa Maszkaro!"
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  15. Nik_t
    Offline

    Nik_t Entry Technician Q Associate

    Joined:
    May 23, 2017
    Messages:
    39
    Local Time:
    11:02 AM
    Ratings:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x73
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x73 1 GbE
    Nie bardzo rozumiem, co mają do tego użytkownicy?
    Jeśli dobrze rozumiem, jedyną szansą na to aby Win widział QNAP jest postawienie QNAP od nowa.
    To już nawet nie loteria a raczej Rosyjska Ruletka, jeśli szansa na to że Win nadal nie będzie go widział jest nieznana?
    Dodam że chodzi o Win10 i QTS postawiony od zera tydzień temu.