Udzielamy pomocy Poszukuje najnoweszego biosa do TVS-1683XU

Discussion in 'Serwisowanie elektroniki oraz modyfikacje' started by simryc, Feb 16, 2020.

Loading...
  1. simryc
    Offline

    simryc Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Oct 10, 2015
    Messages:
    83
    Local Time:
    10:56 PM
    Ratings:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-xx83XU-RP
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-xx83XU-RP 1 GbE
    Witam,

    poszukuje biosa ktory wspierał by procesory Xeon E-22XX w serwerze TS-1683XU.
    Aktualnie posiadam:
    Code (Bash):
    1. dmidecode -s bios-version
    Code (Text):
    1. Q00MAR10
    ma ktoś może doświadczenie ?
     
  2. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Joined:
    Apr 5, 2008
    Messages:
    7,831
    Local Time:
    10:56 PM
    Ratings:
    +1,669 / 35 / -7
    Followers:
    32
    QNAP:
    TS-x77
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x77 1 GbE
    W załączniku załączam ostatni BIOS dla TS-883XU/TS-1283XU/TS-1683XU.

    Nie aktualizuj jeśli nie musisz!!!! Pamiętaj, że flashuje się za pomocą UEFI, więc bardzo łatwo uszkodzić BIOS. Po 24h kasuje BIOS z forum.
     

    Attached Files:

    • Q00MAR15.zip
      File size:
      7.2 MB
      Views:
      25
      md5_sum:
      a4b382fb67dc85d254395c6f3d52ff23
  3. simryc
    Offline

    simryc Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Oct 10, 2015
    Messages:
    83
    Local Time:
    10:56 PM
    Ratings:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-xx83XU-RP
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-xx83XU-RP 1 GbE

    Dzięki za biosa,
    wczoraj podmieniłem procka i odpalił się na starym biosie,
    jeszcze nie wiem czy tryby turba itp działają poprawnie ale qnap widzi 16 wątków.
    Dzisiaj wymieniłem pamięci ram i tutaj się zdziwiłem bo pisze ze mam 128GB ale usable 64GB. Jak wykorzystać pozostałem 64gb?
    ram_problem.

    ram_problem2.


    Wychodzi na to że nie musiałbym falshowac biosu ale może coś poprawili i może nowy procek lepiej będzie działał?
    Główny powód dla którego wymieniłem procka to to że chyba qnap ma problem z wirtualizacją, w benchmarkach i wszędzie e2124 wychodził na poziomie starej i3. Może to właśnie wina cpu
    Czy posiadasz może historię zmian w wersjach biosów? co nowego dorobili w R15 względem r10 ?
    --- Połączono posty, Feb 20, 2020, Data oryginalnego postu: Feb 20, 2020 ---
    ooo może coś z tego będzie znalazłem release_note

    Version : Q00MAR12

    -Bug Fixes
    -Newly Implemented Items
    -Changes/Updates
    1. Add memory 128GB capacity support
    --- Połączono posty, Feb 20, 2020 ---
    Poczytałem trochę o przygodach przy update i jak rozumiem zrobić mam wg tego tutorialu How-To - How to flash NAS UEFI BIOS ?
     
  4. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Joined:
    Apr 5, 2008
    Messages:
    7,831
    Local Time:
    10:56 PM
    Ratings:
    +1,669 / 35 / -7
    Followers:
    32
    QNAP:
    TS-x77
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x77 1 GbE
    Tak według tego tutka. Zobacz czy z biosem jest plik .nsh.
     
  5. simryc
    Offline

    simryc Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Oct 10, 2015
    Messages:
    83
    Local Time:
    10:56 PM
    Ratings:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-xx83XU-RP
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-xx83XU-RP 1 GbE
    W tym zipie jest nsh
    Czy tak jak wspomniałeś to jest najnowszy bios ? (a jest on z 23 sierpnia 2019)
    Jutro wieczorem będę flashowal
    SmartSelect_20200220-185510_My Files.
     
  6. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Joined:
    Apr 5, 2008
    Messages:
    7,831
    Local Time:
    10:56 PM
    Ratings:
    +1,669 / 35 / -7
    Followers:
    32
    QNAP:
    TS-x77
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x77 1 GbE
    Powodzenia. ;)
     
  7. simryc
    Offline

    simryc Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Oct 10, 2015
    Messages:
    83
    Local Time:
    10:56 PM
    Ratings:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-xx83XU-RP
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-xx83XU-RP 1 GbE
    Silias a masz może wcześniejsze wersje biosu np 14 lub 13 lub 12 ?

    po wgraniu nowego biosa qnap wstaje do momentu booting kernel. Potem qts nie chce wystartować
    CPU w biosie widzi, ram widzi.
    Włożyłem oryginalną kostkę ramu i nie pomogło, będe jeszcze procka cofał i zobaczę co będzie ale dziwne to.
    Update poszedł dobrze, wszystko działa a qts nie bootuje, dyski wyjęte próbuje z DOMa bootować i nic w Qfinder nie widzi go nic, nie pobiera ipka z dhcp, ewidentnie wisi w tym miejscu. Z drugiej strony jak normalnie startował to z tego co pamiętam też ekran tak wyglądał booting kernel i już a system działał

    ok podsumowując
    po update biosu, qnap działa jedynie na procku e2124.
    Z procesorem e2288g płyta wstaje, bios działa ale qts nie startuje, wisi na booting the kernel

    Silias proszę udostępnij mi jak możesz 10 którą miałem oraz 12 wersję biosu, tam była dodana kompatybilność z 128GB ramu a może jeszcze e2288g będzie działal
    wolę mieć mniej ramu a mocniejszego procka bo na oryginalnym to dramat jest

    booting.

    menu1.

    menu2.

    --- Połączono posty, Feb 22, 2020, Data oryginalnego postu: Feb 21, 2020 ---
    Silas ratuj :)
     
  8. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Joined:
    Apr 5, 2008
    Messages:
    7,831
    Local Time:
    10:56 PM
    Ratings:
    +1,669 / 35 / -7
    Followers:
    32
    QNAP:
    TS-x77
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x77 1 GbE
    Hmm ciekawe. RAM nie zmieniałes? Co z boot orderem? Jest poprawny z UEFI?

    Co do BIOSa to raczej przez weekend nie załatwię.
    --- Połączono posty, Feb 22, 2020, Data oryginalnego postu: Feb 22, 2020 ---
    Czekaj czyli na starym procki działa?
     
  9. simryc
    Offline

    simryc Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Oct 10, 2015
    Messages:
    83
    Local Time:
    10:56 PM
    Ratings:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-xx83XU-RP
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-xx83XU-RP 1 GbE
    Witam,
    wiele prób wczoraj się podziało, zeszło ponad 5h i tak w skrócie:
    mam dwa procki stary 2124 i nowy 2288g
    mam dwa komplety ramów - oryginalny 16GB i nowy 128GB

    na starym biosie działa nowy i stary procek oraz nowy i stary ram ale po włożeniu 128GB ramu w systemie pisze usable 64GB i tylko tyle da się używać
    w nowym biosie na nowym procku i z 128GB ramu bios wstaje system przechodzi do booting kernel i stoi - czekałem długo

    po wymianie procka: nowy bios, stary procek, 128GB ramu wszystko dział i wstaje.

    próby typu stary/now ram, nowy procek czy inne kombinacje gdzie występuje nowy procek powodują wiszenie booting kernel. Proby robiłem z dyskami i bez, chcialem bootowac do inicjalizacji nasa i efekt ten sam.
    czyli
    procek 2288 działa tylko ze starym biosem ale wówczas działa tylko 64gb ramu
    procek 2124 działa zawsze i z każdym ramem i każdym biosem

    boot order jest ustawiony na pmap - taki był oryginalnie i się nie zmieniał w trakcie zabaw; przy e2124 odpala się.

    wydaje mi się że trzeba by wgrać pierwszy bios który obsługuje 128gb ramu - była to 12
    jeżeli jest szansa załatwienia wszystkich biosów to bym spróbował jechać 14, 13, 12,11,10 bo 10 działała.
    a może jest szansa aby Pan Aaron coś na szybko skorygował i wypuścił 16;)?

    ok to czekam może coś się wyjaśni, o tyle łatwiej w weekend, że można nockę zarwać. Serwer jet produkcyjny i w tygodniu jest na nim dużo działań.
    Dzięki
     
  10. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Joined:
    Apr 5, 2008
    Messages:
    7,831
    Local Time:
    10:56 PM
    Ratings:
    +1,669 / 35 / -7
    Followers:
    32
    QNAP:
    TS-x77
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x77 1 GbE
    @simryc@simryc prosze o informację:
    W jakich slotach i jakiej pojemności jaki brand i model pamięci RAM zainstalowałeś.
    Podaj konfiguracje uwzględniając oryginalne pamięci i ich producenta oraz model.

    BIOS Q00MAR12 może być nieoficjalnym wydaniem.

    @simryc@simryc update
    image_2020_02_24T08_02_56_447Z.
     

    Attached Files:

    • Q00MAR12.zip
      File size:
      7 MB
      Views:
      3
      md5_sum:
      626178b39cd961b7aad1cc62b5383868
    • Q00MAR10.zip
      File size:
      6.9 MB
      Views:
      2
      md5_sum:
      30d95916eba32a6604274ed0d6087a50
  11. simryc
    Offline

    simryc Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Oct 10, 2015
    Messages:
    83
    Local Time:
    10:56 PM
    Ratings:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-xx83XU-RP
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-xx83XU-RP 1 GbE
    Dziękuję za te pliki :)

    czy jest szansa jeszcze na 13 i 14 - miałbym komplet do testów,

    wymiana procesora to jednak spore działanie (czyszczenie, nakładanie pasty, dokręcanie radiatora itd a wszystko trzeba starannie i precyzyjnie) - wygodnie było by po założeniu procka przetestować wszystkie biosy.

    Oryginalne pamięci to APACER 2 kości po 8GB każda (78.C1GSC.4050B) i na nich testuję zmiany konfiguracji wkładam do niebieskich slotów.

    dodatkowo dokupiłem 4x32GB - odpowiedniki M391A4G43MB1-CTD - firmy integral (samsunga nie dało się kupić) ale na nich i na 2124 działa dobrze i stabilnie

    moja konfiguracja to ts-1683xu-rp, chce uruchomić na procku e2288g oraz 128GB ramu intek ( w załączeniu konfiguracja) - jeśli o coś innego chodzi to proszę o informację.
    konfiguracja.
    --- Połączono posty, Feb 24, 2020, Data oryginalnego postu: Feb 24, 2020 ---
    psia kość,
    czyli wychodzi na to że 128 ramu i 2288 nie będzie...? aż się wierzyć nie chce.
    O tyle dziwne że w zasadzie 2288g się odpalił i dobrze działał ale widział tylko 64GB ramu
    --- Połączono posty, Feb 24, 2020 ---
    a była by jeszcze szansa na te pośrednie biosy ?
    --- Połączono posty, Feb 24, 2020 ---
    różnica wydajności pomiędzy 2124 a 2288 jest ogromna - w załączeniu screeny z benchmarków które zrobiłem przy zabawach. Dla tego tak bardzo mi zależy :)
    porownanie_cpuz.
     
  12. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Joined:
    Apr 5, 2008
    Messages:
    7,831
    Local Time:
    10:56 PM
    Ratings:
    +1,669 / 35 / -7
    Followers:
    32
    QNAP:
    TS-x77
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x77 1 GbE
    W załączniku są wersje 13 i 14.

    Jeśli zerkniesz na changelog z wersji 15 to zobaczysz w nim:
    I to własnie dlatego prawdopodobnie ten CPU nie uruchamia się z tym BIOSem.

    Zatem jeśli wgrasz wersje 14 to jest szansa, że Twój CPU i RAM sie uruchomi. Ale gwarancji co do stabilności nie ma, bo to jak napisałem wyżej:
    Jednak jeśli rzeczywiscie uruchomi sie jedno i drugie to pasuje abys przeprowadził kilka testów.

    1) Disk fill tool
    Code (Bash):
    1. cd /share/Public
    2. wget https://panthema.net/2013/disk-filltest/disk-filltest-0.7.1-linux.tar.bz2
    3. bzip2 -d disk-filltest-0.7.1-linux.tar.bz2
    4. tar xf disk-filltest-0.7.1-linux.tar
    5. chmod +x disk-filltest-64bit
    6. ./disk-filltest-64bit -f 100
    Weryfikacja ma przejść poprawnie jak poniżej.
    Code (Text):
    1. Writing files random-######## with seed 1582536595
    2. Wrote 1024 MiB random data to random-00000000 with 1041.922046 MiB/s
    3. Wrote 1024 MiB random data to random-00000001 with 861.357714 MiB/s
    4. Verifying files random-######## with seed 1582536595
    5. Read 1024 MiB random data from random-00000000 with 3310.852739 MiB/s
    6. Read 1024 MiB random data from random-00000001 with 3270.751186 MiB/s
    7. Error opening next file random-00000002: No such file or directory
    2) Mem test
    Memory Test - QNAPedia

    3) CPU usage - odpal jakąś wirtualke, uruchom jakiś benchmark i obserwuj stabilność systemu
     

    Attached Files:

    • Q00MAR13.zip
      File size:
      7 MB
      Views:
      2
      md5_sum:
      08bd3904c0a600740951ec12eb036b10
    • Q00MAR14.zip
      File size:
      7.2 MB
      Views:
      2
      md5_sum:
      acd02e3df8bccac90b7dae2d5c721b77
  13. simryc
    Offline

    simryc Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Oct 10, 2015
    Messages:
    83
    Local Time:
    10:56 PM
    Ratings:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-xx83XU-RP
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-xx83XU-RP 1 GbE
    ok, dzięki za to,
    dzisiaj wieczorem jak mnie nie zmorzy to spróbuję :)
     
  14. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Joined:
    Apr 5, 2008
    Messages:
    7,831
    Local Time:
    10:56 PM
    Ratings:
    +1,669 / 35 / -7
    Followers:
    32
    QNAP:
    TS-x77
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x77 1 GbE
    Rozmawiałem z technikiem z branży IT, aby dowiedzieć się coś więcej na temat steppingu i TDP.
    Stepping nie wpływa na to, że procesor nie będzie wspierany, jednak tak jak przypuszczalem:
    oznacza, że inżynierowie z QNAP'a, zeby dodać wsparcie dla nowych procesorów pewnie usuneli Twój z listy, bo brakuje pamięci, żeby pomiescic całą liste.

    Natomiast kłopotem jest TDP. Procesor z 95W TDP odpalisz na płycie gotowej do pracy z TDP 80W jednak sekcja zasilania - "takie małe płaskie sukinsyny", obok procesora mogą dostać w dupe. Będzesz musiał je dodatkowo chłodzić jakimiś wiatrakami. Warto kupić jakieś radiatory podobne do tych co stosuje się dla dysków NVMe.

    Także musisz coś pokombinować, bo szkoda zeby uwalić płyte.
    controller_01.
    (Zdjęcie przykładowe z innego modelu)
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  15. simryc
    Offline

    simryc Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Oct 10, 2015
    Messages:
    83
    Local Time:
    10:56 PM
    Ratings:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-xx83XU-RP
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-xx83XU-RP 1 GbE
    Dzięki za informację,
    dzisiaj zbadam co i jak jest obciążone termicznie i się podzielę, dodatkowo załączam dla potomnych zdjęcie mojej płyty z zaznaczoną sekcją zasilania cpu i idę szukać radiatorków.
    Jak rozumiem wychodzi na to, że przy dobrej woli inżynierów qnapa mogli by dopisać e2288g do listy cpu i by śmigał.
    Pewnie i jak by wola była i to i wbudowaną grafikę by można było obsłużyć ? to jest szkoda że się w poprzednich moich nasach i w tym marnuje się zintegrowane gpu.
    sekcja_zasilania.
     
  16. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Joined:
    Apr 5, 2008
    Messages:
    7,831
    Local Time:
    10:56 PM
    Ratings:
    +1,669 / 35 / -7
    Followers:
    32
    QNAP:
    TS-x77
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x77 1 GbE
    Gdyby nie to TDP ;)
    --- Połączono posty, Feb 24, 2020, Data oryginalnego postu: Feb 24, 2020 ---
    Uruchomiłeś?
     
  17. simryc
    Offline

    simryc Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Oct 10, 2015
    Messages:
    83
    Local Time:
    10:56 PM
    Ratings:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-xx83XU-RP
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-xx83XU-RP 1 GbE
    Silas
    Jak na razie nie bangla nawet i na 12
    masz może 11 wersję biosa? już tak poddając się bym sprawdził.
    po wgraniu z powrotem 10 działa
    --- Połączono posty, Feb 24, 2020, Data oryginalnego postu: Feb 24, 2020 ---
    tak z nudów sprawdziłem jeszcze te temperatury i nawet nie tyle cewki co klucze się głównie grzeją (te czarne małe układziki) w załączeniu zdjęcie

    temperatury.
    O dziwo procek w tym wszystkim najchłodniejszy jest:)

    na biosie 10 po włączeniu robi beepa POSTa
    a na 12 już nie co prawda do biosa można wejść i tam pięknie wszystko pisze że procka wykrył itd. ale beepa nie ma.
     
  18. pigers
    Online

    pigers [PowerUser] - nie wiem i nie znam się Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    9,418
    Local Time:
    10:56 PM
    Ratings:
    +1,391 / 36 / -15
    Followers:
    5
    QNAP:
    TS-453 PRO
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-453 PRO 1 GbE
    przecież można zapodac na klucze termopada i radiatory
     
  19. simryc
    Offline

    simryc Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Oct 10, 2015
    Messages:
    83
    Local Time:
    10:56 PM
    Ratings:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-xx83XU-RP
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-xx83XU-RP 1 GbE
    tak i myślę czynić,
    zdjęcie powyżej jest zrobione jeszcze z e2124 (oryginalnym cpu), dzisiaj po dniu pracy zmierzę z e2288g

    Silas czy znasz się na tyle z gościem od biosów że była by szansa aby mimo wszystko dodał obsługę 2288 i 128gb ramu? TDP nie wydaje się być problemem bo na 10 działa stabilnie, robiłem cpu stress i jest ok, dodatkowo dodam chłodzenie kluczy i będzie git. Szkoda mi tracić połowy ramu.
    Poprośmy może ładnie Pana Tsai i w moim imieniu dobre polskie piwko obiecajmy :p?
     
  20. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Joined:
    Apr 5, 2008
    Messages:
    7,831
    Local Time:
    10:56 PM
    Ratings:
    +1,669 / 35 / -7
    Followers:
    32
    QNAP:
    TS-x77
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x77 1 GbE
    Nie mam argumentow :) Jak mam wytłumaczyć inzynierowi BIOS'a zeby dodał obsługe CPU, kiedy TDP jego jest za wysokie jak na ten model? :p
    Słuchaj, a spróbuj przełączyć pamięci w single channel. Zobacz czy jest w ogóle taka opcja w biosie :)