Witam,
wiele prób wczoraj się podziało, zeszło ponad 5h i tak w skrócie:
mam dwa procki stary 2124 i nowy 2288g
mam dwa komplety ramów - oryginalny 16GB i nowy 128GB
na starym biosie działa nowy i stary procek oraz nowy i stary ram ale po włożeniu 128GB ramu w systemie pisze usable 64GB i tylko tyle da się używać
w nowym biosie na nowym procku i z 128GB ramu bios wstaje system przechodzi do booting kernel i stoi - czekałem długo
po wymianie procka: nowy bios, stary procek, 128GB ramu wszystko dział i wstaje.
próby typu stary/now ram, nowy procek czy inne kombinacje gdzie występuje nowy procek powodują wiszenie booting kernel. Proby robiłem z dyskami i bez, chcialem bootowac do inicjalizacji nasa i efekt ten sam.
czyli
procek 2288 działa tylko ze starym biosem ale wówczas działa tylko 64gb ramu
procek 2124 działa zawsze i z każdym ramem i każdym biosem
boot order jest ustawiony na pmap - taki był oryginalnie i się nie zmieniał w trakcie zabaw; przy e2124 odpala się.
wydaje mi się że trzeba by wgrać pierwszy bios który obsługuje 128gb ramu - była to 12
jeżeli jest szansa załatwienia wszystkich biosów to bym spróbował jechać 14, 13, 12,11,10 bo 10 działała.
a może jest szansa aby Pan Aaron coś na szybko skorygował i wypuścił 16

?
ok to czekam może coś się wyjaśni, o tyle łatwiej w weekend, że można nockę zarwać. Serwer jet produkcyjny i w tygodniu jest na nim dużo działań.
Dzięki