Udzielamy pomocy Poszukuje najnoweszego biosa do TVS-1683XU

Discussion in 'Serwisowanie elektroniki oraz modyfikacje' started by simryc, Feb 16, 2020.

Loading...
  1. simryc
    Offline

    simryc Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Oct 10, 2015
    Messages:
    83
    Local Time:
    10:54 PM
    Ratings:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-xx83XU-RP
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-xx83XU-RP 1 GbE
    tak bynajmniej inżynier twierdzi, pewnie i racja jest jeśli się uwzględni najgorsze warunki pracy (skrajne temperatury, skrajne obciążenie, pełni załadowany nas dyskami, pciiami itd..) poza tym gdybając można stwierdzić że na pewno zapas tam jest. Bardzo chętnie bym wziął odpowiedzialność na siebie byle tylko mi dosłał biosa z obsługą cpu+ram :p
    Pamięci nie da się przełączyć - bios jest bardzo ubogi - w załączeniu screeny z całego biosa.
    może argument że klient bardzo ładnie prosi bo by mu to dużo rozwiązywało :p?

    masz może 11 wersje ? co prawda nie wiele da ale by była zawsze świeższa wersja
     

    Attached Files:

    • b1.
      b1.jpg
      File size:
      254.3 KB
      Views:
      0
      md5_sum:
      196e6051a9073dcd597009092e4f214e
    • b2.
      b2.jpg
      File size:
      284.1 KB
      Views:
      0
      md5_sum:
      13bc23bd94c14367f81e92098c5fe28f
    • b3.
      b3.jpg
      File size:
      230 KB
      Views:
      0
      md5_sum:
      0e5df7e998ca2c38eafd5ad7bca4c9e8
    • b4.
      b4.jpg
      File size:
      220.5 KB
      Views:
      0
      md5_sum:
      02ef18e3839f8971acc14103028b60fb
    • b5.
      b5.jpg
      File size:
      271.6 KB
      Views:
      0
      md5_sum:
      04024da7371e3e3ab5230c520a42d685
    • b6.
      b6.jpg
      File size:
      314.1 KB
      Views:
      0
      md5_sum:
      1c01ac6881b792094a4c0e42d2b98c77
  2. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Joined:
    Apr 5, 2008
    Messages:
    7,831
    Local Time:
    10:54 PM
    Ratings:
    +1,669 / 35 / -7
    Followers:
    32
    QNAP:
    TS-x77
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x77 1 GbE
    A odpal w dwóch kościach włożonych w single channel I zobacz czy wykryje 64gb
     
  3. simryc
    Offline

    simryc Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Oct 10, 2015
    Messages:
    83
    Local Time:
    10:54 PM
    Ratings:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-xx83XU-RP
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-xx83XU-RP 1 GbE
    single channel masz na myśli jedną do niebieskiego i jedną do czarnego ?
     
  4. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Joined:
    Apr 5, 2008
    Messages:
    7,831
    Local Time:
    10:54 PM
    Ratings:
    +1,669 / 35 / -7
    Followers:
    32
    QNAP:
    TS-x77
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x77 1 GbE
    Tak
    --- Połączono posty, Feb 25, 2020, Data oryginalnego postu: Feb 25, 2020 ---
    I sprawdź jeszcze na dwóch niebieskich.
     
  5. simryc
    Offline

    simryc Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Oct 10, 2015
    Messages:
    83
    Local Time:
    10:54 PM
    Ratings:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-xx83XU-RP
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-xx83XU-RP 1 GbE
    wycięło mnie wczoraj nie dojechał - dzisiaj ogarnę,
    a masz szansę zdobyć 11 wersję biosa? jak już będę robił zamieszanie to bym sprawdził.
    --- Połączono posty, Feb 26, 2020, Data oryginalnego postu: Feb 26, 2020 ---
    ho, robi się ciekawie :) myślałem że zawsze będzie 64GB usable a tu..
    jak włożę w single to widzi 64gb ale usable 32gb
    wkładając w dualu 2x32GB (2 niebieskie) to widzi 64gb i usable 64gb.
    screeny w załączeniu.

    Czy stanąłem już w martwym punkcie i powinienem
    a) pozbyć się 2 kostek bo i tak nie ma sensu ich trzymać
    b) pozbyć się 4 kostek i wymienić je na 4x16gb
    c) zostawić 4 kostki i czekać na lepsze czasy aż może uda nam się jakoś 'przekupić' gościa od biosa ?
    d) a może jakieś inne magiczne sztuczki ktoś jeszcze zna aby odpalić e2288 i 128gb ?

    :)
     

    Attached Files:

  6. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Joined:
    Apr 5, 2008
    Messages:
    7,831
    Local Time:
    10:54 PM
    Ratings:
    +1,669 / 35 / -7
    Followers:
    32
    QNAP:
    TS-x77
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x77 1 GbE
    Jutro postaram się o bios 11. Natomiast moja propozycja to lepszy CPU i 64GB ram pod warunkiem, że będziesz chłodzić sekcje zasilania.
     
  7. simryc
    Offline

    simryc Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Oct 10, 2015
    Messages:
    83
    Local Time:
    10:54 PM
    Ratings:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-xx83XU-RP
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-xx83XU-RP 1 GbE
    Lepiej 4x16 czy 2x32
    czy może to tak samo będzie działać?

    Jak rozumiem nadzieję na jakąkolwiek interakcję w połączeniu e2288 i 128gb z gościem od biosu należy raczej zaprzepaścić...?
    --- Połączono posty, Mar 3, 2020, Data oryginalnego postu: Feb 26, 2020 ---
    pomóżcie jeszcze i doradźcie czy 4x16 czy 2x32 ?
    jeżeli jest to to samo to pewnie zostawię 2x32 i może kiedyś będą nowe biosy co obsłużą więcej :)