Revvers

Passing Basics
Beginner
26 Listopad 2021
14
0
1
44
QNAP
null
Ethernet
null
Cześć, im więcej czytam tym więcej mam wątpliwości jak skompletować dyski do NAS

Zakupiłem serwer QNPA TS-453D-4GB rozbudowany do 16GB.
Planowałem 2 dysków HDD 4TB pracująch w RAID 1, padło na IronWolf ST4000VN008 ze względu na rok produkcji 2019
Myślałem o zakupie karty QM2-2S-220A i dysk SSD WDS500G1R0B.

Przeczytałem najlepsze praktyki co do pamięci masowej i stwierdziłem że do kupie drugi SSD by pracowały w RAID 1.

I naszła mnie refleksja po co to wszystko? Czy ma sens ładować tyle kasy jeżeli ta maszyna ma służyć tylko do:
multimedia, photo station, password manager, czasami VPN (w podroży), szyfrownaie niektórych folderów, konteneryzacja/virtualizacja (usługi dla domowników, ewentualnei jako środowisko do testów, być może OS na jednej maszynie), może mała chmura, przechowywanie danych (dokumenty i pliki), synchronizacja z urządzeniami w tym mobilnymi pod katem dokumentów i zdjęć.

Mam drugi nas od S, który służy jako backupowy dla komputerów które mam w domu do przechowywanie image do recovery systemów)
Z kamer nie będę korzystał bo mam wideorejestrator który spełnia moje oczekiwania.
Muzyki i filmów nie będę gromadził, ele będe chciał udostepnić usługę Direct dla TV bo czasami się zdarzy jakiś film rodzinny do przechowania, wesele, komunia etc. Jeszce myślę o wykorzytania HDMI do telewizji przez internet, ale bardziej na żadanie.

Chciałbym aby to płynnie działało, zwłaszcza narzędzi SI do rozpoznawania i katalogowania zdjeć w locie, synchronizacja z urządzeniami mobilnymi. oraz ewentualne szyfrowanie wybranych folderów, internet do max 700/60 MB/s

Zastanawiam sie czy ma sens RAID 1 dla SSD,
Czy robić RAID 1 dla HDD, czy może wystarczy na SSD mieć RAID 1 a więcej zasobów na HDD gdzie na drugim bym robił backupy ? Z tego co wiem zawsze mogę dokupić 3 dysk HDD i wtedy wpiąć je w RAID 1

Aby zobaczyć tę odpowiedź, musisz się zalogować lub zarejestrować.

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. ts-453D
  2. ST4000VN008
  3. coral
  4. różne dyski
  5. coral tpu
  6. kopia danych NAS na dysku usb
  7. QNAP QM2-2S-220A
  8. coral ai
  9. QM2-2S-220A dyski