K

krzysiek1

Guest
Witam,
Mam problem z polskimi znakami w nazwach plików. TS-419U udostępniam użytkownikom na dwa sposoby:
1) jako komputer w otoczeniu sieciowym (samba),
2) jako udział podmontowany jako nfs do debiana (na debianie udostępniony jest proftpd).

Zamiast polskich liter są znaki zapytania lub krzaczki i do tego brak dostępu do pliku. Problem występuje jeżeli plik wrzuconych kolejno:
ftp client (np. fillezilla ale też inne) -> debian -> nfs -> qnap
a odczytany przez sambę z otoczenia sieciowego. Oczywiście to samo jest w drugą stronę.
Jeżeli plik jest skopiowany na QNAPa przez sambe i wylistowany przez terminal to polskie są prawidłowe.

Strona kodowa na debianie: pl_PL.UTF-8, na QNAPie: en_US.UTF-8.
Próbowałem zmienić na QNAPie ale nic to nie dało (http://wiki.qnap.com/wiki/Country_Locale) a po restarcie i tak ustawienia wracały do standardowych.

Szukałem w opcjach montowania nfs. Jednak w fstab’ie dla nfs parametry codepage iocharset są niedostępne.
Oczywiście na początku szukałem w ustawieniach QNAP’a przez przeglądarkę. Ustawienie: System Administration/ General Settings / Language / Filename Encoding mam obecnie na: “Slavic/Latin 2”.

Obecnie rozwiązanie to ponowne logowanie przez ftp i zmiana nazwy pliku na nazwę bez polskich znaków. Przy dużej liczbie userów jest to bardzo niewygodnie i "nieładne" rozwiązanie.

Może ktoś ma jeszcze jakieś pomysły? Będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam,
Krzysiek

Witam

To jest problem z FTP. Z tego co pamietam w transferze ftp nie ma mozliwosci 'poinformowania' o rodzaju uzywanego kodowania znakow. A w debianie chyba nie ma zadnego serwera ftp dajacego mozliwosc wymuszenia kodowania.

Najprostrzym workaround na to jest uzycie klienta ftp, w którym można ustawić/wymusic kodowanie UTF-8 np: filezilla itp.

Teoretycznie tak, tylko na ftp łączy się dużo osób swoimi klientami ftp. Nie jestem w stanie narzucić używanie tylko jakiś wybranych klientów. Zresztą jest coś jednak nie tak na linii połączenia obu serwerów i tu chciałbym znaleźć jakieś rozwiązanie.
Niedługo będzie zmiana debiana na ubuntu serwer i zobaczymy czy coś się zmieni. Swoją drogą wydawałoby się, że w ogóle nie powinno być problemów: i tu i tu UTF-8. Chyba, że na qnap jest coś źle skonfigurowane. Niby w zmiennej (po FAQ SSH z terminala: echo $LANG) jest en_US.UTF-8 a od strony zarządzania przez www w ogóle nie ma wyboru UTF-8 i jest np. Slavic/Latin 2. Coś tu mi nie gra z qnap.

Pozdrawiam,
Krzysiek

A więc, kodowanie znaków w QNAP'ie ustawia się dla klientów FTP, którzy nie łączął się z obsługą Unicode, wtedy serwer FTP przesyła informacje w wybranym systemie kodowania (dla Polski: Slavic/Latin 2). A więc, jeśli użytkownik będzie się łączył z klienta wspierającego Unicode, wszystkie znaki powinny być wyświetlane poprawnie.

To napewno, nie rozwiaze problemu, ale moze sprobuj zmienic strone kodowania po stronie debiana na: en_US.UTF-8
Dobrze byloby rowniez to sprawdzic na innym OS'ie - moze problem jest po stronie OS'a, a może po stronie NFS - dobrze byloby wiedziec.

Staram się pomóc, ale nawet nie wiem jak, bo nie mam jak to sprawdzić.

Pozdrawiam

Jeśli otrzymałeś poprawną odpowiedź na swoje pytanie, oznacz ją jako prawidłowe rozwiązanie za pomocą ikony znajdującej się obok wiadomości.

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. polski znaki
  2. *