Hey.
Myśle, że niepotrzebnie się poddajesz. Powalcz troche z problemami, a na pewno znikną - to tylko kwestia kilku ustawień, które należą do oferowanych usług przez serwery QNAP
Brak szczegułowej polskiej instrukcji
Prace nad instrukcją do oprogramowania QTS 4.0 właśnie zostały wstrzymane.
Przyznaje się bez bicia - przeze mnie
Instrukcja będzie tłumaczona, ale... Właśnie ale...
Doszedłem do wniosku, że cały interfejs zasługuje na
ponowne tłumaczenie wraz z nowymi i według mnie prawidłowymi określeniami dla poszczególne funkcji.
Zamierzam troche poróżnić wersje angielską od tej polskiej, używając swoich własnych opisów takich jak te tutaj na forum:
https://forum.qnap.net.pl/threads/port-trunking.3469/
Mam nadzieję, że taka wiedza nie jest Ci obca, bo w końcu to serwer magazynowania danych.
Obecnie mam taki problem . Stworzyłem na dysku pewną struktórę katalogów wśród których jest między innymi katalo filmy i zdjęcia . Mam załączoną usługę serwer mediów DLNA i chciałem aby serwer DLNA udostępniał tylko folder filmy a zdjęć żeby nie udostępniał . Niestetypróbowałem już chyba wszystkiego i nie daje rady .
A próbowałeś przenieść zdjęcia w inną lokalizację? Albo zbudować inną strukturę katalogów?
Załącz screena z konfiguracji Twojej biblioteki multimedialnej.
Pamiętaj, że jeśli jestes niezadowolony z oferowanych przez QNAP usługi udostępniania multimediów DLNA, to masz jeszcze inne serwery tego typu np. Twonky wbudowane w oprogramowanie lub z tego co pamiętam inne w Centrum aplikacji (App Center). Jest jeszcze Serviio, czy TVMOBiLi.
wszystkie zdjęcia są wżucone na tv w jednym katalogu a na qnapie miałem je posegregowane w różnych katalogach .
Usługi udostępniania multimediów DLNA sortują dane w trakcie ich przesyłania do nawiązanego nowo odbiornika, tak aby były z nim kompatybilne. I tutaj nie ma mowy o własnym sortowaniu zdjęć, chyba, że jako użytkownik wybierzesz, że chcesz wyświetlić zdjęcia po katalogach.
Jeśli natomiast inne oferowane usługi przesyłania multimediów DLNA, np. Twonky nie potrafią sortować danych w oczekiwany przez Ciebie sposób, to jest to:
a) ograniczenie po stronie Twojego odbiornika;
b) lub ograniczenie samego opracowanego standardu DLNA!
Na temat DLNA przeczytasz tutaj:
https://forum.qnap.net.pl/threads/dlna-the-digital-living-network-alliance.3562/
dysk cały czas chodzi mimo że wszystkie usługi powyłączane , status cały czas migał itp
To się da sprawdzić, która z usług lub jaka aplikacja powoduje, że dysk pracuje. Można nawet wyśledzić, która od czasu do czasu wzbudza dysk z standby'u.
Podeślij ten screen.

owidzenia: