maniolx

Passing Basics
Beginner
15 Czerwiec 2013
7
0
1
QNAP
TS-x53D
Ethernet
40 GbE
Witam wszystkich . Parę dni temu stałem się posiadaczem pierwszego serwera sieciowego TS 112 . I powoli zaczynam żałować że się na to skusiłem . Brak szczegułowej polskiej instrukcji , dysk cały czas chodzi mimo że wszystkie usługi powyłączane , status cały czas migał itp . Obecnie mam taki problem . Stworzyłem na dysku pewną struktórę katalogów wśród których jest między innymi katalo filmy i zdjęcia . Mam załączoną usługę serwer mediów DLNA i chciałem aby serwer DLNA udostępniał tylko folder filmy a zdjęć żeby nie udostępniał . Niestety próbowałem już chyba wszystkiego i nie daje rady . Gdy załączę telewizor , to widzi on zarówno zdjęcia , jak i filmy . jak to rozgryść aby widział tylko filmy . I jeszcze jedno . wszystkie zdjęcia są wrzucone na tv w jednym katalogu a na qnapie miałem je posegregowane w różnych katalogach . Proszę o pomoc .

Hey.

Myśle, że niepotrzebnie się poddajesz. Powalcz troche z problemami, a na pewno znikną - to tylko kwestia kilku ustawień, które należą do oferowanych usług przez serwery QNAP :)

Brak szczegułowej polskiej instrukcji
Prace nad instrukcją do oprogramowania QTS 4.0 właśnie zostały wstrzymane.
Przyznaje się bez bicia - przeze mnie ;)
Instrukcja będzie tłumaczona, ale... Właśnie ale...
Doszedłem do wniosku, że cały interfejs zasługuje na ponowne tłumaczenie wraz z nowymi i według mnie prawidłowymi określeniami dla poszczególne funkcji.
Zamierzam troche poróżnić wersje angielską od tej polskiej, używając swoich własnych opisów takich jak te tutaj na forum:
Mam nadzieję, że taka wiedza nie jest Ci obca, bo w końcu to serwer magazynowania danych.

Obecnie mam taki problem . Stworzyłem na dysku pewną struktórę katalogów wśród których jest między innymi katalo filmy i zdjęcia . Mam załączoną usługę serwer mediów DLNA i chciałem aby serwer DLNA udostępniał tylko folder filmy a zdjęć żeby nie udostępniał . Niestetypróbowałem już chyba wszystkiego i nie daje rady .
A próbowałeś przenieść zdjęcia w inną lokalizację? Albo zbudować inną strukturę katalogów?

Załącz screena z konfiguracji Twojej biblioteki multimedialnej.
Pamiętaj, że jeśli jestes niezadowolony z oferowanych przez QNAP usługi udostępniania multimediów DLNA, to masz jeszcze inne serwery tego typu np. Twonky wbudowane w oprogramowanie lub z tego co pamiętam inne w Centrum aplikacji (App Center). Jest jeszcze Serviio, czy TVMOBiLi.

wszystkie zdjęcia są wżucone na tv w jednym katalogu a na qnapie miałem je posegregowane w różnych katalogach .
Usługi udostępniania multimediów DLNA sortują dane w trakcie ich przesyłania do nawiązanego nowo odbiornika, tak aby były z nim kompatybilne. I tutaj nie ma mowy o własnym sortowaniu zdjęć, chyba, że jako użytkownik wybierzesz, że chcesz wyświetlić zdjęcia po katalogach.
Jeśli natomiast inne oferowane usługi przesyłania multimediów DLNA, np. Twonky nie potrafią sortować danych w oczekiwany przez Ciebie sposób, to jest to:
a) ograniczenie po stronie Twojego odbiornika;
b) lub ograniczenie samego opracowanego standardu DLNA!

Na temat DLNA przeczytasz tutaj:

dysk cały czas chodzi mimo że wszystkie usługi powyłączane , status cały czas migał itp
To się da sprawdzić, która z usług lub jaka aplikacja powoduje, że dysk pracuje. Można nawet wyśledzić, która od czasu do czasu wzbudza dysk z standby'u.

Podeślij ten screen. :Dowidzenia:

Dzięki za szybką odpowiedż . Mówisz powalcz trochę z problemami ? Tak tylko ja już walczę czwarty dzień , po około czterech godzin dziennie i już mi trochę brakuje sił i cierpliwości . Gdyby jeszcze ta szczegółowa instrukcja była po polsku to już by było jako tako . A najgorsze jest to że w necie jest tak mało informacji na tematy tych urządzeń że trudno się gdzieś zaczepić . Jedynie tu na forum widziałem jakąś szansę , lecz nie spodziewałem się tak szybkiej odpowiedzi i do tego admina . Jeszcze raz dziękuję . Poniżej zamieszczam zrzuty ekranu i log systemu . Proszę napisz jeszcze czy istnieje możliwość przesyłania plików z kompa bezpośrednio na qnapa , bo zakładki komputer nie da się otworzyć . Czytałem gdzieś że porty usb w urządzeniu nie służą do komunikacji z komputerem , więc jak to zrobić . Acha pisałeś że tłumaczysz instrukcję do aktualnej wersji oprogramowania , a czy jest gdzieś polska instrukcja do wcześniejszych wersji ?

You must be registered for see images attach

Panie administratorze chciał pan aby zamieścić screny , to zamieściłem , dodałem logi z serwera i od paru dni nic . Czy to już koniec pomocy ?

Ustalmy na czym polega obecnie Twój problem, z którym nie możesz sobie poradzić?

dysk cały czas chodzi mimo że wszystkie usługi powyłączane , status cały czas migał itp
Prawdopodobnie skanowana jest Twoja biblioteka multimediów. Sprawdź czy nie ma też uruchomionych zadań w ustawieniach transkodowania.

chciałem aby serwer DLNA udostępniał tylko folder filmy a zdjęć żeby nie udostępniał . Niestety próbowałem już chyba wszystkiego i nie daje rady
Czy po zmianie ustawień w bibliotece multimediów została ona ponownie przeskanowana? Podaj również wersje oprogramowania na której pracuje serwer.

Proszę napisz jeszcze czy istnieje możliwość przesyłania plików z kompa bezpośrednio na qnapa , bo zakładki komputer nie da się otworzyć . Czytałem gdzieś że porty usb w urządzeniu nie służą do komunikacji z komputerem , więc jak to zrobić .
Dokladnie tak. Do portów USB możesz podłączyć dodatkowy dysk, drukarkę czy UPS (...)

Acha pisałeś że tłumaczysz instrukcję do aktualnej wersji oprogramowania , a czy jest gdzieś polska instrukcja do wcześniejszych wersji ?
QTS 4.0 znacząco się różni od poprzednich wersji. Czy próbowałeś korzystać z pomocy dostępnej w interfejsie użytkownika?

Prawdopodobnie skanowana jest Twoja biblioteka multimediów. Sprawdź czy nie ma też uruchomionych zadań w ustawieniach transkodowania.
Czyli moja biblioteka która miała kilkadziesiąt zdjęć jest skanowana 5 dni bez przerwy ? . Chyba nie . Transkodowanie też nie było ruszane . Problem zniknął dopiero po instalacji od nowa .

Czy po zmianie ustawień w bibliotece multimediów została ona ponownie przeskanowana? Podaj również wersje oprogramowania na której pracuje serwer.
Biblioteka nie była przeskanowana . Wersja oprogramowania 4.0.1 (2013/06/04)

Dokladnie tak. Do portów USB możesz podłączyć dodatkowy dysk, drukarkę czy UPS (...)
To że można podłączyć dodatkowy dysk, drukarkę czy UPS to ja wiem . Ja chciałbym podłączyć np .laptopa aby z jego dysku zgrać zdjęcia , które zajmują ok . 40 GB . Można zgrać po lanie pliki , ale całych folderów z plikami już jakoś nie potrafię .

QTS 4.0 znacząco się różni od poprzednich wersji. Czy próbowałeś korzystać z pomocy dostępnej w interfejsie użytkownika?
Próbowałbym gdyby był on w języku polskim , lecz niestety nie jest

Czyli moja biblioteka która miała kilkadziesiąt zdjęć jest skanowana 5 dni bez przerwy ?
Jeśli w ustawieniach biblioteki multimedialnej jest zaplanowane regularne skanowanie - to tak będzie.
Więc aby dowiedzieć się co wzbudza dysk z uśpienia należy czytać logi zdarzeń i połączeń z serwerem. A gdy już jest pewność, że nie ma żadnych podejmowanych połączeń z serwerem, które wzbudzają dysk z uśpienie, skorzystać z metody opublikowanej przeze mnie w linku:

. Można zgrać po lanie pliki , ale całych folderów z plikami już jakoś nie potrafię .
To jak kopiujesz pliki na serwer?!

Zaznaczenie w PuTTY jest automatycznie kopiowane do schowka, a aby dodac screen, należy użyć przycisku 'Dodaj plik' pod formularzem.
Zaktualizowałem instrukcje pobrania skryptu. Jednak robi się off-topic, więc proszę założyć nowy temat w odpowiednim dziale:

Jeśli w ustawieniach biblioteki multimedialnej jest zaplanowane regularne skanowanie - to tak będzie.
Więc aby dowiedzieć się co wzbudza dysk z uśpienia należy czytać logi zdarzeń i połączeń z serwerem. A gdy już jest pewność, że nie ma żadnych podejmowanych połączeń z serwerem, które wzbudzają dysk z uśpienie, skorzystać z metody opublikowanej przeze mnie w linku:

To jak kopiujesz pliki na serwer?!
Zgrywam najpierw foldery z plikami na pendrive , potem wkładam go do qnapa i za pomocą komendy przenieś , przenoszę do odpowiedniego katalogu . Metoda beznadziejna , powolna i nigdy nie przeniesie dużych folderów . Zawsze gdzieś przerwie i katalogi nie są kompletne . Niestety nie tak to sobie wszystko wyobrażałem . Wtopiłem 800 zł za sprzęt który nie potrafi nawet szybko przesłać danych po usb z kompa do qnapa . No i nie rozumiem dlaczego w file station nie można przekopiować folderu a tylko pliki . A i jeszcze jedno . W trzeciej odpowiedzi jest link do logów z mojego serwera .Zerknąłeś tam ?

No i nie rozumiem dlaczego w file station nie można przekopiować folderu a tylko pliki .
Popatrz jak ja to robie:
  1. Wybieram katalog, daje kopiuj 'Kopiuj'
  2. Wybieram miejsce docelowe, daje 'Wklej'

Wtopiłem 800 zł za sprzęt który nie potrafi nawet szybko przesłać danych po usb z kompa do qnapa
Bo to nie jest kieszeń USB.
...lecz serwer.
A teraz patrz, pokaże Ci jak prawidłowo i szybko obsługuje się serwer:
  1. Wybieram katalog, który chce skopiować.
  2. Wybieram miejsce na serwerze, do którego chce przekopiować wybrany folder.
  3. Kopiuje się ...

Popatrz jak ja to robie:
  1. Wybieram katalog, daje kopiuj 'Kopiuj'
  2. Wybieram miejsce docelowe, daje 'Wklej'

Chyba coś się nie rozumiemy . Ja nie chcę skopiować folderów będących na serwerze , tylko w moim laptopie , a tych filestation nie kopiuje - tylko pliki .

Bo to nie jest kieszeń USB.
...lecz serwer.
A teraz patrz, pokaże Ci jak prawidłowo i szybko obsługuje się serwer:

Czy istnieje sprzętowy problem niemożliwy do przeskoczenia w procesie produkcji , aby taki transfer bo usb się odbywał ? Na pewno nie .

Czy istnieje sprzętowy problem niemożliwy do przeskoczenia w procesie produkcji , aby taki transfer bo usb się odbywał ? Na pewno nie
Na pewno tak.
Serwer to komputer, a wbudowany w nim interfejs - a właściwie kontroler USB pełni funkcje Hosta - czyli serwera.
Cytując opis uniwersalnej magistrali szeregowej znajdujący się na wikipedii: "Architektura USB składa się z serwera (hosta), wielu portów USB oraz urządzeń do nich podłączonych." ( )

a tych filestation nie kopiuje - tylko pliki
Standard protokołu HTML opisany w dokumentach technicznych RFC ( Request for Comments) nie przewiduje możliwości przesyłania katalogów - tylko i wyłącznie plików. Jest to dokładnie opisane w dokumencie RFC1867:

Aby swobodnie korzystać z serwera i jego magazynowania danych należy używać do tego prawidłowych protokołów przesyłu, tj. dla użytkoników systemu operacyjnego Microsoft Windows: Sieć Microsoft czy FTP.Tu masz film jak tworzyć udziały sieciowe:
You must be registered for see medias

A tu drugi - jak mapować udziały sieciowe w systemie Windows:
You must be registered for see medias

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. tvmobili