namteh

Passing Basics
Beginner
2 Kwiecień 2014
7
2
3
40
QNAP
TS-x69L
Ethernet
802.11ac (Wi-Fi 5)
Witam,

szukałem podobnego problemu na forum, ale nie znalazłem, dlatego założyłem temat. Z góry uprzedzam, że laik ze mnie straszny w temacie serwerów i pewnie dlatego mam takie problem. Z innymi sobie poradziłem (jak udziały i katalogi, których się skasować nie da, ale da się je wyłączyć :D).

W każdym razie jeżeli wchodzę do qnap'a poprzez finder z systemu OS X to strasznie, ale to strasznie wolno chodzi, czasami zastanawiam się czy w ogóle się katalog załaduje, kopiowanie czegokolwiek graniczy z cudem, o prędkości nie wspomnę, natomiast te same czynności poprzez www i file station odbywa się w mgnieniu oka (przynajmniej w porównaniu z finderem).

Może ktoś ma jakiś pomysł ?

Dziękuję za odpowiedź.

PS: poza tym XBMC nie odtwarzał mi filmów .mkv, miał problem z filmami kręconymi z prędkością 60 kl/s itd., ale po aktualizacji firmware nagle wszystko elegancko odtwarza po hdmi, a myślałem, że kupiłem sprzęt, który będzie leżał :D

• Lubię to
Reakcje: kaktus
W każdym razie jeżeli wchodzę do qnap'a poprzez finder z systemu OS X to strasznie, ale to strasznie wolno chodzi, czasami zastanawiam się czy w ogóle się katalog załaduje, kopiowanie czegokolwiek graniczy z cudem, o prędkości nie wspomnę, natomiast te same czynności poprzez www i file station odbywa się w mgnieniu oka (przynajmniej w porównaniu z finderem).
Określ jakiego protokołu używasz do wymiany plików po sieci. Czy jest to AFP (Mac OS X), Samba (Microsoft Networking), NFS (Linux). Podaj też wersje OS X'a.
:tux:

PS. Może będzie pomocne:

FYI: Nie wiem czy przypadkiem @whitemax nie używa OS X'a ze swoim serwerkiem QNAP. Jest na forum rekordzistą przesyłu danych między serwerem QNAP a komputerem osiągając transfer rzędu 180-240MB/s - pełne 2x​1GbE. Przeczytasz o tym w tym temacie:

PS: poza tym XBMC nie odtwarzał mi filmów .mkv, miał problem z filmami kręconymi z prędkością 60 kl/s itd., ale po aktualizacji firmware nagle wszystko elegancko odtwarza po hdmi...
60 fps to mnie zaskoczyłeś! Woohoo

...a myślałem, że kupiłem sprzęt, który będzie leżał :D
TS-269L to bardzo dobry serwer! Gratulacje zakupu.
Pomimo słabszego procesora , który jest na pokładzie serii L, to seria ta jest nowszą rewizją wersji Pro z procesorem .
I jeśli się nie mylę, to podczas pierwszej inicjalizacji serwera, użytkownik wybiera jego przeznaczenie - dla SMB lub SOHO/Home. A więc nie może być tak całkiem bezużyteczny!

PS. Szkoda tylko, że Intel niechętnie chce supportować te procesory a zwłaszcza pisać dla nich nowsze drivery graficzne, które niestety nie są Open Source - QNAP zresztą również :(
I tutaj ciekawostka, która wyszła podczas wew. testów dekodowania materiału h.264 1080p na tych Atom'ach. A mianowicie, pozostaje jeszcze 40-60% zasobów graficznych podczas dekodowania wideo, które zupełnie są nie wykorzystane. Tym samym zmusza QNAP'a do produkcji nowych modeli oferując lepsze osiągi multimedialne i nowe funkcjonalności tylko dla nowych serii...
Tylko, którym teraz wierzyć? :p QNAP'owi czy Intel'owi? Skoro i tak trzymają sztame... :|

OT:
PS. Szkoda tylko, że Intel niechętnie chce supportować te procesory a zwłaszcza pisać dla nich nowsze drivery graficzne, które niestety nie są Open Source - QNAP zresztą również :(

OT: Intel zalozyl ze ATOM ma umrzec, a jego miejsce maja zastapic Celerony (chce odbudowac marke - nazwe itd.)

• Lubię to
Reakcje: Silas Mariusz
Witam, wiem, że dla osób korzystających na co dzień z w/w narzędzi (pasjonatów, zawodowców, etc.) powyższe stwierdzenia są jasne i oczywiste.

Mój etap informatycznej przygody jest na poziomie: Wchodzisz w Ustawienia systemowe -> Ogólne -> ... klikasz to czy tamto albo ładujesz ten czy tamten plik ściągnięty z tego czy innego źródła.

Wiem, że może być to śmieszne, ale tak jest :).

Korzystam z Macbooka z systemem OS X (10.8), czyli rozumiem, że protokół AFP, choć ja nic nie ustawiałem dodatkowego :).

Dzięki za wyrozumiałość i pomoc.

PS: zdarza mi się kręcić filmiki nawet 120 kl/s do późniejszej obróbki w slow motion, ale wcześniej jak pisałem albo obraz skakał albo zielony ekran - teraz na szczęście chodzi jak należy.

Korzystam z Macbooka z systemem OS X (10.8), czyli rozumiem, że protokół AFP, choć ja nic nie ustawiałem dodatkowego :)
Jak masz skonfigurowane usługi plików w serwerze NAS?
You must be registered for see images attach

Czy Finder w OS X'ie domyślnie łączy się po AFP? Możesz spróbować zmapować katalogi po SMB (Microsoft Networking) 1.0?

Hej, hej!
Podstawa w tej chwili to połączenie po protokole AFP. Po sambie mogą być kłopoty. Zamulanie i te sprawy :)
W tym wypadku potrzebny najnowszy firmware w QUNAPIE 4.1., z serwerem AFO w wersji 3.x.x. Z Macbooka łączysz się najprościej przez Jabłko+K i wpisujesz afp://adres twójego qunapa. Lub powinien pojawić się w Twoim otoczeniu siesiowym (shares). Inaczej, jeśli wchodzisz przez findera, to wchodź do "Nazwa Udziału"(AFP) nie do tego "Nazwa udziału"(SMB) ;)

• Lubię to
Reakcje: kaktus