Cześć,
kiedyś potrzebowałem aby konkretny klient po podłaczeniu do QVPN(OpenVPN) dostawał zawsze ten sam adres w lokalnej sieci, chyba korzystałem z tego lub tego wątku.
Ogólnie wszystko działało, rzadko uzywałem VPN, ale ostatnio nie mogłem się połączyć - VPN po stronie QNAPa był włączony.
Co zrobiłem:
- usunąłem wspomnianą modyfikacje - ale OpenVPN przestał się uruchamiać,
- odinstalowałem całe QVPN i zainstalowałem (dwukrotnie
).
Nadal wyskakuje mi problem jak na screenie poniżej, ma ktoś gotowe rozwiązanie tego problemu, lub przynajmniej pomysł gdzie znajdę wiecej logów? (lub jak to zdebguować?)
Update:
przeglądarce request do QNAPa zwraca taki błąd
generalnie problem istnieje nie tylko dla OpenVPN ale dla uruchomienia każdego serwera VPN z QVPN.
kiedyś potrzebowałem aby konkretny klient po podłaczeniu do QVPN(OpenVPN) dostawał zawsze ten sam adres w lokalnej sieci, chyba korzystałem z tego lub tego wątku.
Ogólnie wszystko działało, rzadko uzywałem VPN, ale ostatnio nie mogłem się połączyć - VPN po stronie QNAPa był włączony.
Co zrobiłem:
- usunąłem wspomnianą modyfikacje - ale OpenVPN przestał się uruchamiać,
- odinstalowałem całe QVPN i zainstalowałem (dwukrotnie
Nadal wyskakuje mi problem jak na screenie poniżej, ma ktoś gotowe rozwiązanie tego problemu, lub przynajmniej pomysł gdzie znajdę wiecej logów? (lub jak to zdebguować?)
Połączono posty:
Update:
przeglądarce request do QNAPa zwraca taki błąd
Natomiast tutaj tail -f /var/log/network/QVPN.log mam taki log:{
"error": 48,
"reason": "qservice api return error"
}
21899 [ERROR] qvpn.cc [164] is_network_intersect:is_network_intersect: NetworkService.api.check_network_intersect, ip: 198.18.7.1, mask: 255.255.255.0, qs_call failed ret:-4101, data: .
21899 [ERROR] qvpn.cc [1461] modify:48, qservice api return error
3385 [ERROR] qvpn.cc [164] is_network_intersect:is_network_intersect: NetworkService.api.check_network_intersect, ip: 10.8.0.2, mask: 255.255.255.0, qs_call failed ret:-4101, data: .
3385 [ERROR] qvpn.cc [1461] modify:48, qservice api return error
generalnie problem istnieje nie tylko dla OpenVPN ale dla uruchomienia każdego serwera VPN z QVPN.