Procesory w QNAP TS-[24]5[13].

asceta

Entry Technician
Q Associate
4 Kwiecień 2017
37
6
8
Kraków
www.asceta.pl
QNAP
TS-x53A
Ethernet
1 GbE
cześć,

jestem tu nowy, przekopuję się przez wątki szukając informacji na temat modeli, ich parametrów, plusów i minusów.. na początku w planach był dwuzatokowy QNAP TS-251A, po czym po paru dniach i 100+ wątkach zmieniło się na QNAP TS-253A, w tej chwili zastanawiam się także nad czterozatokowym TS-45x, być może nawet TS-453A. Budżet z gumy nie jest, poza QNAP trzeba kupić dyski i dobrze rozgryźć temat co/gdzie/jak będzie tam archiwizowane. Tak samo, jak nie wiem jeszcze w jaki sposób te dyski będą skonfigurowane i jaki ustalę sobie system utrzymywania danych ważnych/mniej ważnych/zupełnie mało ważnych :), 4 zatoki dają po prostu większą elastyczność. Można zacząć od dwóch dysków jak w modelach TS-25x, a potem..

Co do decyzji o sprzęcie QNAP..
jest mnóstwo wątków porównujących różne modele, sam producent daje także możliwość robienia prostych zestawień. Ale nie znalazłem takiego wątku, w którym te procesory byłyby jakoś opisane a ich cechy przeanalizowane. Nie wspomnę o innych komponentach użytych na płytach QNAP, ale o nich nie mam żadnej wiedzy, nie będę w tej sprawie zabierał głosu. Przydałoby się wiedzieć, jakie kontrolery dysków są używane w różnych modelach.

Na swoje potrzeby zrobiłem sobie takie zestawienie procesorów:

Link: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1QmL6W57l62v1ACtMbPwi4FT924CrRZxDG0BUj3NMBdQ/edit#gid=0

Jak widać, modele TS-x53A mają najmocniejsze procki (N3150: 4 rdzenie, wsparcie sprzętowe do AES, nowszy moduł graficzny GPU).
Modele TS-x25 (bez żadnych plusów czy literek) mają najsłabsze procki (J1800: 2 rdzenie, 1MB cacheL2, brak wsparcia dla AES, starszy model GPU)

W modelach TS-x251costam już jest trudniej. Albo wybieramy więcej rdzeni (4 dla TS-x51+ z J1900) albo nowocześniejszy procek (TS-x51A z N3060), co prawda z 2 rdzeniami, ale za to ze sprzętowym AES, nowszym modułem GPU, niższym TDP.

Dla jednych szyfrowanie AES może mieć znaczenie, dla innych nie, w zależności od zastosowania QNAP- pozostawiam tą kwestię bez komentarza. Wątków na temat szyfrowania w QNAP jest zdecydowanie najmniej- jakby ten temat był najmniej istotny ;)

Procki N są nowsze, produkowane w 14nm procesie technologicznym, mają niższe zużycie energii/niższy TDP (to dla tych, co patrzą na rachunki za prąd), mają też nowszy moduł graficzny (Intel HD Graphics generacja 8, z tym, że wg Intela te dwa N mają nieco inne 'warianty' GPU- w danych Intela pojawiają się inne częstotliwości pracy, przy N3060 pojawia się określenie IHD 400), mają sprzętowe wsparcie do AES. Magistrala do DRAM taktowana jest zegarem 1600MHz.

Procki J są starsze, 22nm, większe zużycie energii/wyższy TDP, starszy moduł graficzny (IHDG generacja 7), nie mają wsparcia do szyfrowania AES. Wg Intela sterownik DRAM obsługuje moduły z częstotliwością 1333MHz i transfer do/z DRAM jest nieznacznie wolniejszy.

nie mam także żadnego benchmarka dla QNAP.
Syntetyczne/uniwersalne benchmarki nie mają tu sensu, po pierwsze ze względu na platformę systemową (dedykowany OS bazujący na linuxie), po drugie ze względu na specyficzną architekturę sprzętową i wykorzystanie tych procesorów.. może ktoś jednak próbował (może nawet producent?) stworzyć jakiś benchmark pod tą platformę? Można więc jedynie porównywać 'wrażenia' z obsługi platformy.

W wątkach widziałem wielokrotnie podawane sekwencje QNAP wg "wydajności", wydaje mi się jednak, że takie 'kolejkowanie' modeli jest bardzo uzależnione od wykorzystania QNAP. I od definicji "wydajność", która jest mocno uzależniona od zastosowania.

Może się mylę, poprawcie mnie (po to ten wątek, bez dyskusji kroku w przód nie zrobię)- ale wydaje mi się, że jednak nowsze procesory N3060 (2 rdzenie) z nowszym GPU powinny lepiej sobie radzić z kodekami 4K od starszego 4-rdzeniowego J1900 ze starszą wersją GPU. Powinny wypaść lepiej w transkodowaniu, wyświetlaniu mediów itp itd. Na stronach Intela i w innych źródłach nie znalazłem (jeszcze) konkretów co do obsługiwanych rozszerzeń procesora dla dekodowania strumieni 4K. Chętnie poszerzę tabelkę o odpowiednie kolumny związane z obsługą nowych kodeków, jeśli ktoś dostarczy mi odpowiednie informacje.

W innych zastosowaniach- w wirtualizacji- oczywiście ilość rdzeni jest ważniejsza, więc z kolei J1900 wypadnie lepiej od N3060.

Oglądałem arkusz z modułami DDR, które kupowaliście/testowaliście. Zastanawiam się jednak, jak to się ma do publikowanych przez Intela informacji na temat taktowania pamięci przez procesory z serii J (Intel wspomina o obsłudze 1333MHz). Czy dla QNAP z procesorami z serii J też polecalibyście moduły DDR3L-1600MHz? (po prostu będą wolniej działały? :)

W teorii (dokumentacja Intel) procesory obsługują do 8GB RAM, ale widzę, że z powodzeniem wsadzacie do swoich QNAP 16GB. Czy to jest w jakiś sposób uzależnione od modelu QNAP, czy we wszystkich "TS-[24]5[13]." można zainstalować 16GB?

Dziękuję
Arek

Aby zobaczyć tę odpowiedź, musisz się zalogować lub zarejestrować.

• Lubię to
Reakcje: killjoy

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. x53A
  2. ts-453pro bios