Pomoc Przeniesienie systemu na dysk NVME

Pecus

Entry Technician
Q Associate
7 Luty 2015
86
18
8
52
Warszawa
QNAP
TS-x51
Ethernet
1 GbE
Dzień dobry Panowie.

Było kilka podobnych dyskusji (wszystkie przeczytałem) ale dość starych i nie do końca opisujących mój "problem".
Mam TS-673A na którego zmigrowałem się z TS-451.
W tej chwili 1 SSD (wolumin statyczny i system) i 5 HDD w RAID5.
Aaaaa na SSD jest kontener z Immich...
Mam dysk NVME który chcę dołożyć i to na nim mieć system. Nie zamierzam zmieniać nic w konfiguracji poza tym "drobiazgiem", jeśli coś będę grzebał, to potem, na spokojnie.

Czy taka procedura zadziała?:
1. robię kopię ustawień systemu
2. wyłączam NASa
3. wkładam NVME i wyjmuje resztę dysków.
3. instaluję system na NVME
3a. (bo nie wiem czy dobrze myślę) instaluję wszystkie aplikacje (a nie mam ich wiele i wszystko Qnapowe), tak by znalazły się na NVME.
4. odtwarzam kopię ustawień i w chwili restartu wkładam pozostałe dyski tak by system wystartował tak jak ustawienia mu wskazują :)
5. Cieszę się bo wszystko działa tak jak poprzednio a system i aplikacje są na NVME :)

Punkt 4 robiłem już kiedyś po zmianie dysku systemowego na większy i zadziałało to "od dotyku", serwer odpalił sie po prostu ze starą konfiguracją od razu widząc wszystkie dyski i ich konfigurację.

200.gif

tylko zrób sobie dobrze kopie danych immicha Backup and Restore | Immich
jak robiłeś wg instrukcji z forum - powinno zadziałać od strzała jak odbudujesz kontenery (bo dane i plik compose masz w jednym miejscu).

• Lubię to
Reakcje: Kong
Zrobiłem.
Zadziałało, ale nie tak jak się spodziewałem, choć finalnie na plus.

Wykonałem punkty od 1 do 4 (no i oczywiście wcześniej zrobiłem backup bazy Immicha)
A i na początek takie info. Na dysku SSD miałem dwa foldery udostępnione:
Kontenery - to oczywiste i tam Immich i dane kontenerów
Fotografie - to mój folder z fotografiami, bo nie korzystam z tego co robi Immich, mam własną strukturę gromadzoną od lat i jest ona jako Biblioteka Zewnętrzna i Immichu podpięta.

A i jeszcze ważne być może, dla pewności by nic się nie uruchomiło bez mojej kontroli przed Operacją zatrzymałem Container Station, i dopilnowałem by było zatrzymane także przed punktem 4 :)

Po odpaleniu punktu 5 zastałęm wszystko "prawie" działające.
Poza tym, że w zarządzaniu folderami udostępnionymi foldery z mojego dysku SSD (wspomniane powyżej) znalazły się na NVME !!!
Oczywiście nie istniały na NVME, ale system je tam przypisał w związku z tym nie można ich było usunąć z poziomu GUI ani zrobić cokolwiek innego (zmiana konfiguracji czy odświarzanie na nich też nie działało. W przypadku folderu Kontenery (tak jak i przed Operacją) dodatkowo widniała blokada ze względu na dockera oczywiście.
Na SSD foldery były i mogłem je ponownie udostępnić tyle że pod innymi nazwami.

A ja byłem pewny, że QNAP trzyma te dane w oparciu o Identyfikatory dysków...

I tak chciałem przenieść kontenery na NVME więc zabrałem się do tego tak:
Z konsoli utworzyłem na NVME foldery Kontenery i Fotografie, tak by było to zgodne z tym co widać w GUI.
Z GUI usunąłem Fotografie (bo teraz już się dało) i stworzyłem na nowo wskazując poprawną lokalizację na SSD.
Z Kontenerami nie mogłem tak zrobić (blokada), ale stwierdziłem, że po prostu skopiuję całą zawartość tego folderu z SSD na NVME i odpalę Immicha z NVME. Zachciało mi się (ja głupi :) ) zrobić tę kopię z poziomu File Station 6 i już w trakcie kopiowania pokazało mi ponad 500 plików, których z jakiś powodów nie mogło skopiować. Przerwałem więc i normalnie z konsoli odpaliłem cp i skopiowała się całość.

Po tym wszystkim wystartowałem Container Station i.... od razu ruszyło :)

Czyli Kontenery mam przeniesione na NVME a Fotografie zostały na SSD.

Przepraszam, za esej, ale może komuś to pomoże.

A teraz jak odpalić Hardware Transcoding w Immich na Qnapie (mam kartę NVIDIA P2000 w slocie), sterowniki zainstalowane i w ustawieniach sprzętu karta udostępniona wyłącznie Container Station :)