adriaanek

Passing Basics
Beginner
18 Maj 2015
22
0
30
Odznaki
14
QNAP
TS-x53D
Ethernet
2.5 GbE
Poz.
1

Obecnie utworzony mam Wolumen RAID 1

Chciałbym skorzystać w funkcji Migawek, więc muszę zrobić Pule Pamięci.

Czy one są bezpieczne ? Czy w przypadku awarii NAS lub jednego z dysków będzie możliwe podpięcie dysku pod kompa z Windowsem / Linuxem i podgląd tych danych na kompie?

Jak zrobić najlepiej transfer z WOLUMIN RAID1 - > PULE PAMIĘCI RAID1?

Czy one są bezpieczne ? Czy w przypadku awarii NAS lub jednego z dysków będzie możliwe podpięcie dysku pod kompa z Windowsem / Linuxem i podgląd tych danych na kompie?
Tak.
Co nie zwalnia Cię to z wykonywania kopii zapasowych danych.

Kawa i herbata - Dane w RAID są bezpieczne? Obalamy mity!
Download - Przyrostowy backup na dysk dedykowany - bezpieczniejsze niż RAID
Czy "kopią danych" można nazwać migawkę ? Czy lepiej kopiować codziennie wrażliwe dane ?

Sądziłem ze "menadżer kopii zapasowej" potrafi więcej niż tylko "Synchronizacja katalogów" na podłączony dysk pod USB, gdyż usunięcie przypadkowe danych może zostać przeze mnie zauważone po czasie synchronizacji i wtedy ważny plik zostanie usunięty tu i tu. Chciałbym aby kopie pewnych danych robiła się w wielu wersjach z wielu dni po czym będą kasować się najstarsze. Funkcja MIGAWKI wygląda na spełniającą moje oczekiwania.

podoba mi się rozwiązanie, nie potrafię sobie poradzić z wdrożeniem u siebie :(
w pliku bakcup.conf wskazuje ścieżkę, ale jak mam sprawdzić numer swojego dysku ? chodzi mi o końcówkę kodu: "DISKNO=3SPINDRIVE=0"
po rozpakowaniu archiwum "makebackup" nie ma pliku ./mkbackup.sh, czy mam go sam przygotować w oparciu o podany w tutorialu kod, zapisac do pliku i wrzucić do katalogu public ?

Byłbym wdzięczny za podpowiedź, jestem początkujący

Z góry dzięki za podpowiedź ;)

czekam z niecierpliwością :), w przypadku awarii Twoje rozwiązanie jest najbardziej użyteczne, a przywrócenie danych nie zajmie wieków.
co do usypiania, dla mnie nie jest to aż takie ważne. Są dyski co same się usypiają gdy nic się na nich nie robi i akurat mój backupowy taki jest