DanielTyminski

Nowy użytkownik
Noobie
25 Styczeń 2022
1
1
3
34
QNAP
TS-x53D
Ethernet
802.11ad
Dzień dobry,
dziś dokonałem zakupu Nas'a Qnap 453d 4g. Chciałbym prosić o pomoc przy jego konfiguracji.
Na tę chwilę dokupiłem 2 dyski hdd WD Red 4tb i zastanawiam się czy dokupować ssd.
Jest to mój pierwszy server, oglądałem trochę filmików na YT , trochę czytałem forum.
Server ma mi służyć głównie w mojej firmie - prowadzę 3 osobowe biuro projektowe. Chciałbym współdzielić dane z moimi pracownikami oraz (jeśli się da) stworzyć jakąś platformę gdzie każdy z pracowników miałby rozpisane co danego dnia ma do zrobienia. Najlepiej jak by pracownik mógł tworzyć notatki i rozpisywać na koniec co udało mu się zrobić a czego nie udało mu się zrobić.
Kolejnym pomysłem jest stworzenie bazy muzycznej oraz bazy filmów (oczywiście chciałbym aby do tego nie mieli wglądu moi pracownicy.
W związku z tym mam kilka pytań:
1)Czy dobrze kombinuje: 1dysk - SSD 2.5/M2 na system/2dysk 3.5 4tb na pliki firmowe/3dysk 3.5 4tb mirror - jako kopia zapasowa plików firmowych/4 dysk 3.5 lub 2.5 ssd na multimedia domowe (filmy muzyka)
2)Planuje dokupić kartę rozszerzeń i dokupić dysk M2 i to na nim postawić server. Czy jest sens inwestować przy moich potrzebach w kartę rozszerzeń i dysk M2. Jakiej wielkości dysk jest potrzebny na taki system? Może zamiast karty rozszerzeń i M2 wystarczyło by SSD 2.5?
3)Mam w tej chwili w firmie internet mobilny z nju mobile (agregacja 3 pasm huawei b818) wyniki speed testem Wynik Speed Test Limitu mam 130gb/msc. Czy da to radę. Za około pół roku w biurze powinienem mieć już światłowód i tutaj kolejne pytanie - jak się do tego przygotować - karta rozszerzeń do qnapa wtedy jest konieczna?
4)Qnap jest w wersji 4gb i chciałbym dołożyć ramu. Myślałem ,żeby na początek dokupić kość 16gb a kiedy okaże się mało dokupić kolejne 16gb. Czy zostawić zatem tylko jedną kość 16gb a te 4gb zdemontować, czy mogą być przez pierwszy okres użytkowania obie kości 4+ 16?
5)Do servera zapewne potrzebuje UPS, ktoś coś poleci? Budżet mały tak +/- 500zł?
6)Mam stronę internetową firmy( na hostingu webd) i w przypadku postawienia servera może warto by było przenieść ją na swój server?

Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam

Aby zobaczyć tę odpowiedź, musisz się zalogować lub zarejestrować.

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. QM2-2P-244A
  2. QM-2P-244A dysk
  3. Ts-453d
  4. Chłodzenie
  5. QM2-2S-220A dyski
  6. qm2-p2-244a
  7. QNAP TS-453D karta rozszerzeń
  8. przenieść system na ssd