tetranode

Arm Lover
Archeolog
Jan 17, 2022
17
0
1
QNAP
TS-101/TS-201
Ethernet
1 GbE
Prawdopodobnie jutro dotrze do mnie TS-230 ale już dzisiaj zastanawiam się, jak najlepiej będzie "pożenić" dyski którymi dysponuje. A więc mam do dyspozycji dysk SSD 2.5 SATA w razie potrzeby z obudową na USB 3.0, dwa dyski HDD 6TB 3.5 także w razie potrzeby z obudową 3.5 cala na USB 3.0 z swoim zasilaczem i dojdzie do tego niedługo właśnie owy serwer.

Czy warto przeznaczyć SSD jako dysk na system + aplikacje, żeby dyski twarde uruchamiały się tylko wtedy, kiedy będą potrzebne? Czy SSD dla takiego zastosowania musi znajdować się w zatoce wewnętrznej czy może być podłączone do portu USB? Myślałem też nad wersjami: 2 x HDD w środku, jeden działający gdy serwer jest włączony a drugi tylko podczas wykonywania kopii, bądź SSD i HDD roboczy w środku a drugi HDD na USB na który będą trafiać kopie.

Z tego co widzę lepszym rozwiązaniem będzie konfiguracja dysków jako pojedyncze niż uruchamianie RAID 1 z powodu łatwiejszego odzyskiwania danych w razie awarii samego serwera i przy wykonywaniu kopii jednostronnej mniejszym ryzyku podczas ataku ransomware. Czy to dobry pomysł?

W jaki sposób może być synchronizowany dysk HDD w zatoce z tym na USB? Czy jest opcja takiego ustawienia, aby na każdym z nich były te same dane?

You must log in or register to view this reply.

You must log in or register to view this reply.

Users search this thread by keywords

1. usypianie
  2. raid różnych dyskach
  3. https://forum.qnap.net.pl/threads/qnap-ts-230-jaka-konfiguracja-dysk%C3%B3w-1-x-ssd-2-x-hdd.39027/
  4. jaki dysk SSD
  5. livecd
  6. zabezpieczenie
  7. Jaki raid
  8. dyski
  9. dysk na system i aplikacje