How-To Qnap TS-251B

motylek19800

Passing Basics
Beginner
Oct 7, 2019
19
1
0
1
QNAP
TS-x51
Ethernet
100 Mbps
Jak podłączyć pod Internet Qnap . Próbowałem ale nie wychodzi. Czy ktoś mógłby pomóc krok po kroku w prosty sposób wytłumaczyć jak to zrobić?
Model to Qnap TS-251B. Oprogramowanie:5.0.0.1891 (20211221). Router: Asus RT-AC68U. Zamontowane dwa dyski Iron Wolf: Pierwszy 6 Tb, drugi 12 Tb.

Solution
Przekierowania dla różnych usług możesz wykonać z poziomu QNAP - w myqnapcloud "wyślij do routera", jeśli masz włączone upnp w routerze. Jednak jak piszą inni trzeba trochę pokombinować żeby było bezpiecznie (zmiana konta admin, zmiana portów itp), a trochę ataków ostatnio było. O wiele łatwiej i bezpieczniej jest skorzystać np: z QBELT żeby zrobić sobie dostęp po VPN (dodatkowo inne hasło do VPN i inne do dostępu do NAS, bez uprawnień ADM). Dodatkowy plus to będziesz mógł zamapować foldery, zamiast korzystać z File Station.
Żebym mógł skorzystać z Qbelt to musiałbym mieć jakiś poradnik do tego. Zmapowane foldery już mam zrobione na komputerze .
Ładnie opisane. Ale od czego zacząć żeby to skonfigurować? Qnap jest podłączony do internetu ale go niema nawet nie można zainstalować żadnych aplikacji bo brak jest internetu.

qnap jest podłączony do sieci lokalnej, nie do internetu ... no chyba że podłączyłes go bezpośrednio do dostawcy ? pomijająć ruter/switcha ?

Nie nie jest podłączony pod główny Internet. Główny Internet jest podpięty pod ruter a od niego jeden kabel idzie do qnapa drugi do jednostki centralnej.

Nie nie jest to koniec świata ale jestem początkujący w obsłudze qnapa. Trzy polecenia zrobiłem wszedłem wyskoczyło w wierszu poleceń admin i co dalej z tym zrobić? A następnie wyskoczył network error.

Tak wg obrazków robię i wyskakuję network error. Na pewno coś robię źle tylko nie wiem co.

Wyskakuje przy wpisywaniu adresu ip w programie .
1643049511112.jpeg

Post automatically merged:

Udało mi się dojść do tego momentu. I niewiem co dalej zrobić ?
1643050509959.png

masz podac hasło usera admin - znasz je ?

idzie strasznie pod górę , zrób ticketa do QNAPa

Tak do qnapa pamiętam hasło. Ale nie mogę jego wpisać w password. Wogóle nic tam nie mogę wpisać.

Na tym polega putty i większość klientów SSH że nie widać hasła, ale ono się wpisuje. Więc śmiało wpisz password i enter..

Users search this thread by keywords

1. Port forwarding
  2. komendy
  3. Rtrr
  4. asus
  5. przełącznik wirtualny