kolinek77, dziękuję za odpowiedź...
Po pierwsze dlaczego Purple? Fakt, że oficjalne wsparcie jest dla WD40PURZ oraz WD40PURX ale... dedykowane dla monitoringu.
Przede wszystkim mam bardzo pozytywne doświadczenia z Purchlami (czytać Purplami) w rejestratorach, tryb pracy 24/7 dodatkowo w środowisku z podwyższoną temperaturą. Poza tym rzuciła mi się na forum w oczy informacja, że "Czerwone padają jak muchy", nie wiem czy rzetelna.
Ty chcesz połączyć monitoring i stację multimedialną na Qnap w jedno urządzenie. Nie wiem czy to dobry pomysł.
Tak. Monitoring w mało ruchliwym miejscu więc zakładam, że nie będzie dużego obciążenia. A stacja Multimedialna to bardziej jako zabawka typu, czasem obejrzenie filmu lub posłuchanie radia czy muzyki przez LAN.
Był temat a nie dedykowanej karcie dla M.2 na PCIe i skończył się tym, że nie działało.
Jeśli nie chcesz się bawić ze względu na małą ilość czasu to nie ma sensu kombinować dla paru PLN.
... 500 za QM2-2S czy 650zł za QM2-2P to w moim przypadku nie tak pare PeeLeNów. Ostudziłeś mój zapał i podałeś mi cenną informację i będę ostrożny w testach, a jak mi się uda coś wyczarować to napiszę. Idea jest taka, aby przyspieszyć budrzetowo puszkę.
Poszukam gdzieś w gratach PCIE -> SATA i zobaczymy, czy ruszy zwykły SSD na SATA podpięty do kontrolera PCIE. Tak wiem, jak to brzmi... *-
... jeszcze gorzej niż wsadzanie laptopowych dysków HDD do serwera NAS... ale proszę jeszcze nie wbijać mnie na pal.
Tak w skrócie
Na początek to i tak dużo
15go lutego (czyli 43 dni temu) włożyłem do NAS całkiem nowe dyski....
Serwera używam tylko do synchronizacji (
Qsync) pomiędzy 2 telefonami (kopia plików pozostaje na serwerze) - odpuściłem na razie zabawę z multimediami typu TV czy CCTV.
Ogólnie synchronizacja przebiega 1-4 razy na dobę.... (średnio 2 razy na dobę dla każdego urządzenia). Na dobę kopiowanych jest średnio kilkanaście zdjęć o jakości "z telefonu" (co najwyżej 12 Mpx) i raz w tygodniu średnio 4 filmy po 500MB każdy) - czytać wysłane z urządzenia na serwer i w innym czasie odebrane z serwera na drugi telefon.
Dodatkowo 2 razy w tygodniu automatycznie robi się kopia zsynchronizowanych plików z serwera na dysk podpięty do niego przez USB.
Dziś odczytałem SMART jednego z dysków (RAID1):
pozycja 9: daje 1028 : 24 = prawie 43 dni... więc by się zgadzało....
(w serwerze mam tylko 2 dyski talerzowe)
Po tym czasie pozycja 3 i pozycja 4 nie powinny mieć niższych wartości przy moim minimalistycznym wykorzystaniu urządzenia? - to pierwsze pytanie
Drugie pytanie - na ile mniejsze (szacunkowo) mogłyby być powyższe wartości jeśli system serwera pracowałby na dysku SSD przez port PCI Express?