Pomoc QNAP TS 473 dyski m2 sata 3

Status
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.

wojciecho87

Nowy użytkownik
Noobie
9 Marzec 2023
3
1
1
3
38
QNAP
TVS-x73
Ethernet
1 GbE
Cześć.
Mam pytanie odnośnie mojego modelu qnap ts473, obecnie mam system na dyskach talerzowych wraz z danymi w RADI 1 jest to seagate ironwolf 14TB.
Czy jest sens zakupić dyski m2 (sata 3 z tego co wiem są kompatybilne) i postawić na nich system? Czy faktycznie zauważę różnice w wydajności?
Oglądam się za modelem: Western Digital SA510 500GB M.2 SATA III WDS500G3B0B , są w dość sensownej cenie - czy ktoś takie posiada?

Pozdrawiam

Rozwiązanie
Dzięki.
Dysk ssd dotarł(1 sztuka) i właśnie działam, mam tylko zagwozdkę jak do użytku domowego skonfigurować qnapa. Właściwie zależy mi na wymianie plików między urządzeniami oraz streaming po dlna dla tv :)
Odnośnie dysku ssd na którym postawię system, jednak dwa dyski ssd są bezpieczniejszym rozwiązaniem bo jak jeden z nich padnie to jeszcze będę uratowany - a co w przypadku jak mam jeden ssd, który się uszkadza a na dwóch pozostałych dyskach seagate 14tb znajdują się dane w raid 1? Czy wtedy po przeinstalowaniu systemu będę mógł zajrzeć do tego voluminu?

Może z doświadczenia zasugerujesz jak to pokonfigurować aby odczuć różnicę w wydajności, na początku jest wybór rodzaju woluminu...
Status
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. jaki dysk na system
  2. jaki raid
  3. dlna
  4. system na raid
  5. radiator ts-264
  6. dysk m2
  7. jaki radiator
  8. System na ssd
  9. radiator