Sam wciąż nie zdecydowałem się na własnego domowego NAS-a, ale zarówno Grzesiek, jak i Tomek gorąco mnie do tego namawiają. Patrzę, porównuję i sprawdzam ceny - do zestawienia urządzeń, które mogę wybrać doszły właśnie nowe serwery domowe QNAP.

TS-128 i T-228 mają zapewnić transfer danych z prędkością do 100 MB/s, co powinno pomóc w budowaniu domowego centrum multimedialnego dla wielu użytkowników przy jednoczesnym zachowaniu wysokiej wydajności. myQNAPcloud pozwoli na zdalny dostęp do zgromadzonych na dyskach plików z poziomu przeglądarki lub przy użyciu aplikacji mobilnej.

TS-128/228 pozwolą na łatwe tworzenie kopii zapasowych w systemach Windows i OSX, synchronizację danych między dwoma serwerami, dadzą możliwość przechowywania danych w chmurze zewnętrznej oraz dostęp do nowej aplikacji Hybrid Backup Sync, która łączy w sobie funkcje ochrony, odzyskiwania oraz synchronizacji danych. Funkcja powinna się przydać osobom używającym Google Drive lub Dropboxa.

aantyweb.pl_wp_content_uploads_2016_03_TS_128.webp

Sprzęty będą wspierać technologię DLNA i pozwolą na dostęp do multimediów z poziomu Smart TV, konsoli i odtwarzaczy multimedialnych. Dzięki aplikacji Surveillance Station będzie natomiast mogli podłączyć dwie kamery IP (przy dodatkowej licencji do 8 kamer), może się to więc okazać ciekawą opcją dla osób, które chcą stworzyć niedrogi system monitoringu.

Modele nowych serwerów QNAP mają kosztować od 687 zł.

(Źródło)

Oznaczyłeś post użytkownika jako rozwiązanie swojego pytania. Jeśli odpowiedź tego użytkownika nie jest trafna, zalecamy usunięcie rozwiązania z jego postu.