tomeksup

Entry Technician
Q Associate
4 Czerwiec 2019
55
2
80
Odznaki
17
QNAP
TS-100
Ethernet
802.11g (Wi-Fi 3)
Poz.
1

Witajcie

Wersja oprogramowania Firmware: 4.3.6.1154 Build 12.12.2019
Model serwera: QNAP TS-431

Chciałem zapytać was o zadanie.

1. W hybryd backup Sync - kiedy chcę pobrać raport debugowania to wywala mi komunikat

{
"error": {
"error_code": "bad_request",
"message": "'utf-8' codec can't decode byte 0xfc in position 2764: invalid start byte"
}
}

Czy to błąd firmware ?

2. Podczas robienia zadania symchronizacji jednokierunkowej qnap się zawiesił. Nastąpił brak możliwości połączenia się z qnapem. Komputery w sieci, w której qnap jest nie mogły się uruchomić. Objawiało się to czarnym ekranem przy próbie logowania do windowsa.

O co chodzi z tym logowaniem ? Po restarcie qnapa wszystkie komputery się połączyły.

O co chodzi z tym logowaniem ? Po restarcie qnapa wszystkie komputery się połączyły.

A nie masz czasem ustawionej lokalizacji dla "Pulpitu", "Dokumentów" itd. na zdalnym zasobie właśnie hostowanym na Qnap'ie? Bo nawet jeżeli miałbyś NAS'a ustawionego jako Kontroler domeny - to prędzej czy później system by się zalogował odczytując lokalnie zapisany hash poświadczeń.

Tak właśnie to wygląda, tylko pytanie, czy ten błąd nie został spowodowany np. zbyt długą ścieżką miejsca źródłowego, czy chociażby nazwą katalogu/pliku zawierającą "jakiś niedozwolony znak".

Obstawiam, że trzeba by było zalogować się do systemu operacyjnego (nie GUI!) i tam w logach pogrzebać.

P.S. Wybacz proszę, jeżeli moja odpowiedź jest w jakiś sposób niezrozumiała, przerzucam myśli do posta w locie i brak czasu na przetłumaczenie na nasz rodzimy język :)

Logi windowsa ?
nie nie... logi systemu operacyjnego NAS'a. Qnap to nic innego jak swego rodzaju "komputer" z odpowiednią dystrybucją systemu Linux na pokładzie.

Dostań się do urządzenia poprzez FAQ SSH... tam zacząłbym poszukiwania w katalogu /var/logs (to jest miejsce gdzie zapisywane są wszelkiego rodzaju logi, podejrzewam, że nawet te, których nie widać poprzez aplikację z poziomu przeglądarki).

Alternatywą jest kontakt z supportem... wtenczas Oni sami sobie sprawdzą Twoje logi i na tej podstawie będą w stanie coś podpowiedzieć... no chyba, że mają już gotową odpowiedź? ale tego się nie dowiemy, dopóki się z Nimi nie skontaktujesz

Powodzenia

Przeglądam pliki kolejno. Jakieś sugestie ?
Przejrzałem wszystkie. Dziwne logi są trzymane 1 dzień wstecz!!!! Żadnych starszych wpisów.
Te pobrane z qnapa mają tyle wpisów, że ... hoho

Mam logi z var\logs uzyskane przez PuTTY. Przejrzałem wszystkie. Maks. zapisy to 24h wstecz. Z czasu awarii nic nie ma.
Logi pobrane z poziomu konta admina - dużo więcej ale nie dokopałem się do żadnej historii.
Wysłałem ticket do supportu.

Ta ostatnia aktualizacja firmware to dramat.

u mnie nic się nie dzieje, ALE zarządzając kilkudziesięcioma Qnap'ami rozlokowanymi w kilkudziesięciu placówkach - z automatu staram się wsiąkać wszelkie możliwe do ogarnięcie przeze mnie informacje o wszelkich anomaliach... a nóż coś podobnego mi się przydarzy - warto więc posiadać już jakąkolwiek wiedzę... o ile oczywiście zachcesz się nią z nami podzielić :)

Support qnapa to dno.

Facet mi lakonicznie odpisał na moje wywody, w skrócie.

Zwiecha = biegniesz i wyciągasz wtyczke z prądu.
Padł mi dysk =uszkodzony backplane. Już raz wymieniałem back plane, co roku mam wymieniać ? Kto za to zapłaci ?
Ku..aaaa, znowu back plane, uszkodzony dysk. Dysk startuje, pyka, kluczy i wyłącza się.
Moim zdaniem qnap sprzedaje wadliwe produkty i ukrywa to.
Wymieniałem backplane w zeszłym roku w kwietniu. Mamy luty. Przypadek ?

Nie polecam nikomu tego produktu. Może warto spróbować S lub asustor.

Ku..aaaa, znowu back plane, uszkodzony dysk. Dysk startuje, pyka, kluczy i wyłącza się.
Kolejny raz dzieje się to samo - nie pomyślałeś żeby sprawdzić czy prąd OKej ? zasilacz OKej ? UPS jest ?
mówisz że QNAP jest be , a możesz o czymś nie piszesz bo myślisz że to pozornie nie ma nic do rzeczy ?
miałem case że prąd do routera/switcha był na innej fazie (niż nas) i palił urządzenie , ktoś się śmieje .. taka była konkluzja ..

niewykluczam że możesz mieć pecha (prawo Murphiego w całej rozciągłości) , buble zawsze się trafiały i nic na to nie poradzisz - tylko reklamacja

• Lubię to
Reakcje: Silas Mariusz
Na tej lini jest podpięty qnap, 2x router i jeszcze jakieśurządzenie, którego nie pamiętam. Jest to linia specjalnie pociągnięta pod urządzenia. Inne urządzenia nie ulegają awarii.

A może są jakieś przepięcia w sieci, mikro skoki napięcia itp.

Słuchaj kilka lat temu tutaj na forum pisał koleś że ma problemu ze stabilnością QNAP i regularnie robił się hard reboot raz dziennie. Tlumaczyl że ma podłączony do UPSa, że zasilacz jest w porządku. Ale zapomniał nadmienic, że do QNAPa ma podłączony tuner DVB-T a ten podłączony do anteny ze wzmacniaczem telewizyjnym. Kiedy tylko polało deszczem po elewacji budynku gdzie była zainstalowana antena QNAP regularnie się rebootowal. Co ciekawe odłączenie i przylaczenie tunera DVB-T na USB też powodowało reboot. Sprawa była już jasna. Ale użytkownik szedł w zaparte że coś jest nie tak ze sterownikami w QNAPie, a rozwiązanie okazało się trywialne. Wzmacniacz antenowy był podłączony do innej fazy w budynku. Konieczne było też odizolowanie anteny od elewacji na budynku.

Uważam, że SiewcaRyżu ma rację. Padający backpane się zdarza, ale nie tak często.

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. Raport debugowania
  2. KONTROLER DOMENY
  3. Tuner