abgar

Passing Basics
Beginner
10 Sierpień 2022
19
3
3
62
QNAP
HS-251
Ethernet
1 GbE
Zapytam bardziej doświadczonych.
Ts-251 D idzie na emeryturę. Zaraz wjedzie TS-264-8G.
Light user: 2 komputery w lanie, torrenty, ftp/webdav z zewnątrz dla znajomych, kodi. Do zabawy w wirtualki mam osobną maszynę którą zasadziłem przy naszym routerze BGP
Będzie M.2 521GB i HDD WD red 4TB
Co zasadzić ? QTS 5 czy Hero 6 ?
Nie bardzo rozumiem jak te 2 linie oprogramowania maja się rozwijać. Hero idzie do przodu a QTS jakby drepcze w miejscu.

QTS 6.0 w sierpniu/wrześniu

!= ZFS
Wiem że ZFS tylko z mojego punktu widzenia to chyba nie bardzo ma znaczenie. Bezpieczeństwo dla mnie nie jest priorytetem bo i tak co 2 dzień lecą backupy na IDrive
Czy poza zfs między tymi systemami jest jakaś różnica dla light usera ?

Hero ? niepotrzebne ci to
poza tym z 8GB RAMu to nie poszalejesz z ZFSem

Wiem że ZFS tylko z mojego punktu widzenia to chyba nie bardzo ma znaczenie. Bezpieczeństwo dla mnie nie jest priorytetem bo i tak co 2 dzień lecą backupy na IDrive
Czy poza zfs między tymi systemami jest jakaś różnica dla light usera ?
Napisałem != czyli zaprzeczenie. W żadnym wypadku zfs dla Ciebie

Czy przy moich mizernych potrzebach iść w stronę SSD cache, Qtier czy w ogóle olać temat i zrobić 2 osobne woluminy ? ( jak miałem dotychczas ?

Hey
Ja mam TS264-8g i zrobiłem mu 24 GB ramu mam aktualizację na QTSH 6 nie ma zadyszki, wszystko działa poprawnie.

Nieprawda. Ja rozumiem, że to nie są czasy instrukcji obsługi do płyt głównych, ale pewne rzeczy się nie zmieniają. Nawet gdy producenci maskują to technologiami zwiększającymi 'kompatybilność'.

• Nie dość ze ramy nie sa dual channel
  • Nie dość że mieszam wielkości ramów
  • Wbiłeś ZFS'a
  • Jeszcze brakuje tylko wirtualek i deduplikacji
nie ma zadyszki
:)
Nie wiem czy w Twoim przypadku jest sens to mierzyc, ale poczytaj troche.
GitHub - bingmann/pmbw: Parallel Memory Bandwidth Measurement / Benchmark Tool
albo postaw sobie VM'ke i sysbenchem przejedz mysql/mariadb
nie ma opcji zeby to nie wyszlo

PS..
osobne wolumeny
***WA! Encyklopedia QNAP — Leksykon spejalnie dla Was i prosze mnie juz ... wyjaśnienie na samym dole.