QTS czy Hero

Discussion in 'Przed zakupem...' started by Arkadiusz, Sep 5, 2021.

Loading...
Tags:
  1. Arkadiusz
    Offline

    Arkadiusz Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Jan 11, 2021
    Messages:
    63
    Local Time:
    11:26 PM
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51+ 1 GbE
    Cześć, zastanawiam się przed zakupem nowego serwera NAS czy warto brać pod uwagę system hero czy QTS, jakie jest Wasze zdanie na ten temat? czy Hero faktycznie jest lepsze czy nie zawsze?
     
  2. pigers
    Offline

    pigers Nie wiem, nie znam się!Podobno wiesz lepiej! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    12,132
    Local Time:
    11:26 PM
    Ratings:
    +1,911 / 43 / -25
    Followers:
    8
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 GbE
    null 100 GbE
  3. Ice
    Offline

    Ice Ubi Advisor Q's Architect

    Joined:
    Jan 16, 2018
    Messages:
    781
    Local Time:
    11:26 PM
    Ratings:
    +221 / 7 / -1
    Followers:
    1
    QNAP:
    TVS-x72n
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x72n 1 GbE
    Zwykły QTS.
     
  4. Arkadiusz
    Offline

    Arkadiusz Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Jan 11, 2021
    Messages:
    63
    Local Time:
    11:26 PM
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51+ 1 GbE
    Nikt więcej się nie wypowie na temat porównania? najlepiej ktoś kto przeszedł na hero lub odwronite że obydwa systemy zna
     
  5. Ice
    Offline

    Ice Ubi Advisor Q's Architect

    Joined:
    Jan 16, 2018
    Messages:
    781
    Local Time:
    11:26 PM
    Ratings:
    +221 / 7 / -1
    Followers:
    1
    QNAP:
    TVS-x72n
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x72n 1 GbE
    Na jakim NASie w ogóle to Hero?
     
  6. pigers
    Offline

    pigers Nie wiem, nie znam się!Podobno wiesz lepiej! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    12,132
    Local Time:
    11:26 PM
    Ratings:
    +1,911 / 43 / -25
    Followers:
    8
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 GbE
    null 100 GbE
    co chcesz porównać ?
     
  7. grzenio
    Offline

    grzenio Staff Contributor

    Joined:
    Sep 6, 2012
    Messages:
    542
    Local Time:
    11:26 PM
    Ratings:
    +96 / 4 / -1
    Followers:
    5
    QNAP:
    TVS-x72
    Ethernet:
    802.11ac
    TVS-x72 802.11ac
    Tylko hero. Zero problemów z systemem plików. Większe bezpieczeństwo danych. Zfs nie zna cichego uszkodzenia danych. Ale oczywiście ma swoje minusy też w postaci większego zapotrzebowania na zasoby sprzętowe. Dodatkowo deduplikacja i kompresja inline.
     
  8. Sycamor
    Offline

    Sycamor Systems Admin... Q's Expert

    Joined:
    Jun 29, 2009
    Messages:
    207
    Local Time:
    10:26 PM
    Ratings:
    +36 / 4 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Witam,

    Zostałem wywołany do tablicy, ale jestem na urlopie :p...

    Mam pod opieką 3 serwery z QTS i 1 z QTS-Hero.

    Jak napisał przedmówca też jestem zwolennikiem QTS-hero.

    Wymaga to trochę lepszego sprzętu, ale jak kupujesz nowy serwer, to i tak warto wziąć coś lepszego, by był spokój na kilka lat.

    Więcej mogę napisać w poniedziałek wieczorem, napisz, co cię konkretnie interesuje.

    Regards,

    S.
     
  9. Arkadiusz
    Offline

    Arkadiusz Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Jan 11, 2021
    Messages:
    63
    Local Time:
    11:26 PM
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51+ 1 GbE
    No właśnie zastanawiam się nad wyborem jednym z dwóch Qnap-ów, albo 473A i wtedy myślałem o hero, albo 453D. A jeśli chodzi o porównanie tych dwóch urządzeń i zakładając, że został bym przy zwykłym QTS to uważacie, że ten 473 jest dużo lepszy? z pamięcią 16GB z tego co widzę różnica cenowa między tymi urządzeniami to ok 1300-1400zł, warto dopłacać?
     
  10. grzenio
    Offline

    grzenio Staff Contributor

    Joined:
    Sep 6, 2012
    Messages:
    542
    Local Time:
    11:26 PM
    Ratings:
    +96 / 4 / -1
    Followers:
    5
    QNAP:
    TVS-x72
    Ethernet:
    802.11ac
    TVS-x72 802.11ac
    Ja używam 472xt i bardzo sobie chwalę. Ale chcę go sprzedać z hero. Jak byś chciał. Komplet z dyskami. Planuję wymianę na wersję rack
     
  11. Arkadiusz
    Offline

    Arkadiusz Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Jan 11, 2021
    Messages:
    63
    Local Time:
    11:26 PM
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51+ 1 GbE
    Dzięki za ofertę, ale jednak wolę cośnowego kupić, tylko zastanawiam się pomiędzy tymi dwoma modelami czy warto dopłacać
     
  12. grzenio
    Offline

    grzenio Staff Contributor

    Joined:
    Sep 6, 2012
    Messages:
    542
    Local Time:
    11:26 PM
    Ratings:
    +96 / 4 / -1
    Followers:
    5
    QNAP:
    TVS-x72
    Ethernet:
    802.11ac
    TVS-x72 802.11ac
    Warto. I polecam serię x72 naprawdę bardzo udana konstrukcja.
     
  13. Arkadiusz
    Offline

    Arkadiusz Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Jan 11, 2021
    Messages:
    63
    Local Time:
    11:26 PM
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51+ 1 GbE
    A jaka cena cię interesuje za tego qnapa?
     
  14. grzenio
    Offline

    grzenio Staff Contributor

    Joined:
    Sep 6, 2012
    Messages:
    542
    Local Time:
    11:26 PM
    Ratings:
    +96 / 4 / -1
    Followers:
    5
    QNAP:
    TVS-x72
    Ethernet:
    802.11ac
    TVS-x72 802.11ac
  15. Arkadiusz
    Offline

    Arkadiusz Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Jan 11, 2021
    Messages:
    63
    Local Time:
    11:26 PM
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51+ 1 GbE
  16. Sycamor
    Offline

    Sycamor Systems Admin... Q's Expert

    Joined:
    Jun 29, 2009
    Messages:
    207
    Local Time:
    10:26 PM
    Ratings:
    +36 / 4 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Witam ponownie.

    Wróciłem :-(z urlopu i w dniu wczorajszym pojawiła się aktualizacja QTS hero z werji 4.x do 5.0.

    Zrobiłem i jestem pod wrażeniem : przy 32 GB RAM zapindala to jak rakieta. Dziś popatrzyłem na moje katalogi i stwierdziłem, ze sporo miejsca się marnuje (np. przydzielona przestrzeń to 500 GB, a zajęte raptem 20 GB). Kilka kliknięć myszką i już mam 100 GB, a zmiana wielkości tego katalogu trwała dosłownie 5, no może 8 sekund, ale raczej 5 :D.

    Więc znajdź sobie tańszy model, ale z możliwością instalacji QTS hero. Polecam.

    Dlaczego ? Bo np. masz możliwość ustawienia zapisu danych w danym katalogu jako WORM (Write Once Read Many). Osobiście używam tego do zapisu obrazu z kamer.

    Myślę, że zalet tego systemu jest więcej, na razie to nowość i dopiero go poznajemy.

    W domu mam starszy serwer TS-651 i żałuję, że nie da na nim się postawić QTS hero.

    Pozdrawiam,

    S.
     
  17. Arkadiusz
    Offline

    Arkadiusz Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Jan 11, 2021
    Messages:
    63
    Local Time:
    11:26 PM
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51+ 1 GbE
    Bardzo dziękuję za podpowiedź, na taką konkretną radę liczyłem, bardzo dziękuję.
    A jesli chodzi o modele to tylko z literką H mają hero czy np 473A też? no i gdzieś była wzmianka że hero na procerosach intel, więc tutaj 473A też by nie pasowało, ale może coś pomieszałem, podpowie ktoś?
     
  18. Sycamor
    Offline

    Sycamor Systems Admin... Q's Expert

    Joined:
    Jun 29, 2009
    Messages:
    207
    Local Time:
    10:26 PM
    Ratings:
    +36 / 4 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Musi być z literką h w nazwie.

    S.
     
  19. gkowal
    Online

    gkowal Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Apr 21, 2008
    Messages:
    43
    Local Time:
    11:26 PM
    Ratings:
    +16 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x73
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-x73 10 Mbps
  20. Sycamor
    Offline

    Sycamor Systems Admin... Q's Expert

    Joined:
    Jun 29, 2009
    Messages:
    207
    Local Time:
    10:26 PM
    Ratings:
    +36 / 4 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    A to coś nowego,

    od początku, jak się hero pokazało, to była ścisła separacja systemów, Hero tylko na serwery z literką h.

    S.