Udzielamy pomocy radarr i brak miejsca / (/dev/ram)

Discussion in 'Narzędzia użytkowe' started by _Floyd, Feb 20, 2021.

Loading...
  1. _Floyd
    Offline

    _Floyd Beta Tester Beta Tester

    Joined:
    Feb 6, 2011
    Messages:
    1,783
    Location:
    Warszawa/Żyrardów
    Local Time:
    4:19 AM
    Ratings:
    +201 / 6 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x53A 802.11ac
    Hej, czy wiecie do czego służy pamięć w tym miejscu jak ponizej?
    upload_2021-2-20_16-3-15.

    Korzystam z Radarr i zaniepokoiła mnie wolna przestrzeń w powyższym miejscu.

    Da się ją jakoś zwiększyć?
     
  2. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Joined:
    Apr 5, 2008
    Messages:
    8,761
    Local Time:
    4:19 AM
    Ratings:
    +1,830 / 39 / -9
    Followers:
    37
    QNAP:
    TS-x77
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x77 1 GbE
    rootfs - czyli katalog glowny partycji systemu plikow - "/"
    w przypadku systemów zintegorwanych embedded - jest systemem wirtualnym
    hmmm
    uruchamia sie urzadzenie qnap, lub inne z embedded linux
    odczytuje z nosnika pamieci tj. jak DOM lub HDD obraz z systemem operacyjnym
    ... i mountuje go w lokalizacji /dev/ram jako pamięć wirtualną z RAM o wielkosci całkowitej 280MB (bo tyle potrzebuje bazowy firmware)
    po czym przewala tam dane z pliku .tar.gz do pamieci wirtualnej
    system startuje z wykorzystaniem tych plikow (w tym momencie możemy to traktować jako SSD a nawet szybciej)
    i voila...
    nasz system dziala w tzw. pamieci wirtualnej
    reszta aplikacja dziala z dysku

    to co odkryłeś to tzw. Embedded OS
    to wynik zjawiska odpalania linuxa na platofmie ARM
    w serwerach NAS, telefonach komórkowych
    i dzisiaj w systemach NAS

    absolutnie nic nie pokojącego
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  3. pigers
    Offline

    pigers Do NOT CARE - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,153
    Local Time:
    4:19 AM
    Ratings:
    +1,726 / 40 / -20
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    używasz radarra bez kontenera ? a ble !
     
    • Owca Owca x 1
  4. _Floyd
    Offline

    _Floyd Beta Tester Beta Tester

    Joined:
    Feb 6, 2011
    Messages:
    1,783
    Location:
    Warszawa/Żyrardów
    Local Time:
    4:19 AM
    Ratings:
    +201 / 6 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x53A 802.11ac
    Tak ogólnie wszystkiego używam bez kontenera. Bo jestem niedzielnym użytkownikiem. Tutaj Q uważam ze odwalił kawał dobrej pracy zostawiając możliwość instalacji programów ze sklepu.

    Powiedz proszę jakie korzyści ma kontener? Czy nie ma problemu pracy miedzy sobą Radarr i Jacket itp? No i jak podglądasz działanie kontenerów. Może w końcu się przekonam do tego sposobu pracy.
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  5. pigers
    Offline

    pigers Do NOT CARE - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,153
    Local Time:
    4:19 AM
    Ratings:
    +1,726 / 40 / -20
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    1. mam praktycznie najnowszą wersję sonarr/radarr/jackett itd , podziękowania dla fleet (L), powiedz mi ile buildów(wersji) jesteś w plecy w stosunku do strony producenta ?
    2. kontenery są odizolowane od qnapa - zezwalasz tylko na dostęp do tego do czego ma mieć
    3. wydajność - przydzielam każdemu kontenerowi tylko tyle zasobów ile ma mieć - zauważ że teraz twój radarr może zabrać ci zabrać wszystkie CPU i zjeść cały RAM i nic na to nie poradzisz - docker skutecznie limituje to
    4. powtarzalność - możesz wziąć swoją definicję kontenerów i zainstalować je gdzie indziej , przerzucić dane ustawień - i będzie działał dalej jakby nigdy nic
    5. separacja programu od systemu i danych, dla radarra musisz zainstalować QMono - kontener ma to już w sobie, jdownloader wymaga javy itd
    6. każdy kontener jest read-only (mocno generalizuje) , ustawienia należy trzymać poza kontenerem, dzięki temu nie ma problemów z cofaniem wersji (pozdrawiam @Pawliko@Pawliko i jego problem z QBittorentem na VMce)

    Jak widać - działa ;)

    a) container station - zło konieczne
    b) portainer -kontener do zarządzania kontenerami - popatrz na film
     

    Attached Files:

  6. Pawliko
    Offline

    Pawliko TP-Link Pro Owner Q's Professional

    Joined:
    Oct 13, 2018
    Messages:
    435
    Local Time:
    4:19 AM
    Ratings:
    +82 / 3 / -3
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Rowniez jestem na najnowszej wersji...bo te aplikacje maja autoupdater xD
    ai.imgur.com_h5b5bU2.
    VM rowniez pozwala przydzielic tyle zasobow, ile chce. Ale po co? Skoro jak widac na w/w zdjeciu sonar,radar,jacker, i 4 inne powiazne aplikacje nie robia zadnego problemu z wydajnoscia. Na wykresie masz srednie uzycie zasobow na przestrzeni TYGODNIA. Jak widac nie ma potrzebny nic ograniczac ani kombinowac ;)

    To duzy plus, ale to samo daje ci robienie backapu calej VM ;)

    Ale ogolnie pigers ma racje, docker > VM.
    Z tym ze mam mocny serwer, i szczerze kolo dupy mi lata czy VM z tymi programami wezmie mi 0.5% CPU, czy 0.2% jak przejde na dockera :D
     
  7. _Floyd
    Offline

    _Floyd Beta Tester Beta Tester

    Joined:
    Feb 6, 2011
    Messages:
    1,783
    Location:
    Warszawa/Żyrardów
    Local Time:
    4:19 AM
    Ratings:
    +201 / 6 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x53A 802.11ac
    To jeszcze spytam. Plexa macie w kontenerze?

    Wysłane z mojego XQ-AT51 przy użyciu Tapatalka
     
  8. pigers
    Offline

    pigers Do NOT CARE - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,153
    Local Time:
    4:19 AM
    Ratings:
    +1,726 / 40 / -20
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    To teraz każ koledze zainstalować nową VMKe (gdzie sam przyznał WTF) :>

    Do zastosowań multimedialnych - pokazuje pazura.
    --- Połączono posty, Feb 20, 2021, Data oryginalnego postu: Feb 20, 2021 ---
    Emby mam w kontenerze - jeden czort czy plex czy emby
    --- Połączono posty, Feb 20, 2021 ---
    chociaż dla plexa jest jeden fajny kontener którego mega zadroszcze - ombi ssie przy nim ;( : Docker Hub

    z emby sobie poczekam :|
    --- Połączono posty, Feb 20, 2021 ---
    ah - no i zapomniałem o najważniejszym!
    jak testujesz kontenery - to nie pozostawisz po sobie bałaganu ! zabijasz kontener, kasujesz obraz i tyle w temacie :>
     
  9. Pawliko
    Offline

    Pawliko TP-Link Pro Owner Q's Professional

    Joined:
    Oct 13, 2018
    Messages:
    435
    Local Time:
    4:19 AM
    Ratings:
    +82 / 3 / -3
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Nie, na innej VM :D
    yy, no widzisz, nie ma obrazu dockera i juz sobie nie radzisz z instalacja manualna xD?
    Kasujesz cala vm wpizdu i tyle w temacie :D
     
  10. pigers
    Offline

    pigers Do NOT CARE - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,153
    Local Time:
    4:19 AM
    Ratings:
    +1,726 / 40 / -20
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    doczytaj reszte posta :p
     
  11. _Floyd
    Offline

    _Floyd Beta Tester Beta Tester

    Joined:
    Feb 6, 2011
    Messages:
    1,783
    Location:
    Warszawa/Żyrardów
    Local Time:
    4:19 AM
    Ratings:
    +201 / 6 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x53A 802.11ac
    To ostatnia rzecz ponieważ mam słabego NAS. Czy muszę przydzielić z góry zasoby dla kontenera? Czy weźmie sobie tyle ile ma wolnych zasobów NAS. Przy VM pamiętam że musiałem z góry założyć ile chce zabrać z swojego NAS.

    Zastanowię się nad tym. Do tej pory nie umiałem sobie z tym poradzić.

    Wysłane z mojego XQ-AT51 przy użyciu Tapatalka
     
  12. pigers
    Offline

    pigers Do NOT CARE - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,153
    Local Time:
    4:19 AM
    Ratings:
    +1,726 / 40 / -20
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    jak masz wolne 1 CPU i 4 GB ramu to da sie to zrobić

    jeśli container station się odpala - to jesteś w domu