Hej, czy wiecie do czego służy pamięć w tym miejscu jak ponizej? Korzystam z Radarr i zaniepokoiła mnie wolna przestrzeń w powyższym miejscu. Da się ją jakoś zwiększyć?
rootfs - czyli katalog glowny partycji systemu plikow - "/" w przypadku systemów zintegorwanych embedded - jest systemem wirtualnym uruchamia sie urzadzenie qnap, lub inne z embedded linux odczytuje z nosnika pamieci tj. jak DOM lub HDD obraz z systemem operacyjnym ... i mountuje go w lokalizacji /dev/ram jako pamięć wirtualną z RAM o wielkosci całkowitej 280MB (bo tyle potrzebuje bazowy firmware) po czym przewala tam dane z pliku .tar.gz do pamieci wirtualnej system startuje z wykorzystaniem tych plikow (w tym momencie możemy to traktować jako SSD a nawet szybciej) i voila... nasz system dziala w tzw. pamieci wirtualnej reszta aplikacja dziala z dysku to co odkryłeś to tzw. Embedded OS to wynik zjawiska odpalania linuxa na platofmie ARM w serwerach NAS, telefonach komórkowych i dzisiaj w systemach NAS absolutnie nic nie pokojącego
Tak ogólnie wszystkiego używam bez kontenera. Bo jestem niedzielnym użytkownikiem. Tutaj Q uważam ze odwalił kawał dobrej pracy zostawiając możliwość instalacji programów ze sklepu. Powiedz proszę jakie korzyści ma kontener? Czy nie ma problemu pracy miedzy sobą Radarr i Jacket itp? No i jak podglądasz działanie kontenerów. Może w końcu się przekonam do tego sposobu pracy.
1. mam praktycznie najnowszą wersję sonarr/radarr/jackett itd , podziękowania dla fleet , powiedz mi ile buildów(wersji) jesteś w plecy w stosunku do strony producenta ? 2. kontenery są odizolowane od qnapa - zezwalasz tylko na dostęp do tego do czego ma mieć 3. wydajność - przydzielam każdemu kontenerowi tylko tyle zasobów ile ma mieć - zauważ że teraz twój radarr może zabrać ci zabrać wszystkie CPU i zjeść cały RAM i nic na to nie poradzisz - docker skutecznie limituje to 4. powtarzalność - możesz wziąć swoją definicję kontenerów i zainstalować je gdzie indziej , przerzucić dane ustawień - i będzie działał dalej jakby nigdy nic 5. separacja programu od systemu i danych, dla radarra musisz zainstalować QMono - kontener ma to już w sobie, jdownloader wymaga javy itd 6. każdy kontener jest read-only (mocno generalizuje) , ustawienia należy trzymać poza kontenerem, dzięki temu nie ma problemów z cofaniem wersji (pozdrawiam @Pawliko i jego problem z QBittorentem na VMce) Jak widać - działa a) container station - zło konieczne b) portainer -kontener do zarządzania kontenerami - popatrz na film
Rowniez jestem na najnowszej wersji...bo te aplikacje maja autoupdater xD VM rowniez pozwala przydzielic tyle zasobow, ile chce. Ale po co? Skoro jak widac na w/w zdjeciu sonar,radar,jacker, i 4 inne powiazne aplikacje nie robia zadnego problemu z wydajnoscia. Na wykresie masz srednie uzycie zasobow na przestrzeni TYGODNIA. Jak widac nie ma potrzebny nic ograniczac ani kombinowac To duzy plus, ale to samo daje ci robienie backapu calej VM Ale ogolnie pigers ma racje, docker > VM. Z tym ze mam mocny serwer, i szczerze kolo dupy mi lata czy VM z tymi programami wezmie mi 0.5% CPU, czy 0.2% jak przejde na dockera
To teraz każ koledze zainstalować nową VMKe (gdzie sam przyznał WTF) Do zastosowań multimedialnych - pokazuje pazura. --- Połączono posty, Feb 20, 2021, Data oryginalnego postu: Feb 20, 2021 --- Emby mam w kontenerze - jeden czort czy plex czy emby --- Połączono posty, Feb 20, 2021 --- chociaż dla plexa jest jeden fajny kontener którego mega zadroszcze - ombi ssie przy nim : Docker Hub z emby sobie poczekam --- Połączono posty, Feb 20, 2021 --- ah - no i zapomniałem o najważniejszym! jak testujesz kontenery - to nie pozostawisz po sobie bałaganu ! zabijasz kontener, kasujesz obraz i tyle w temacie
Nie, na innej VM yy, no widzisz, nie ma obrazu dockera i juz sobie nie radzisz z instalacja manualna xD? Kasujesz cala vm wpizdu i tyle w temacie
To ostatnia rzecz ponieważ mam słabego NAS. Czy muszę przydzielić z góry zasoby dla kontenera? Czy weźmie sobie tyle ile ma wolnych zasobów NAS. Przy VM pamiętam że musiałem z góry założyć ile chce zabrać z swojego NAS. Zastanowię się nad tym. Do tej pory nie umiałem sobie z tym poradzić. Wysłane z mojego XQ-AT51 przy użyciu Tapatalka
jak masz wolne 1 CPU i 4 GB ramu to da sie to zrobić jeśli container station się odpala - to jesteś w domu