Rozwiązany [RAID6 Disk Volume: Drive 1 2 3 4 5 6 7 Hot Spare Disk: 8] Examination failed.

Dyskusja w 'Macierz oraz woluminy dyskowe' rozpoczęta przez użytkownika stabit, 4 Styczeń 2014.

Ładowanie...
  1. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 553
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    18:32
    Oceny:
    +1 462 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Nie. Wszystkie dyski muszą być podłączone jednocześnie.

    Nie widzę takiej potrzeby...
     
  2. stabit
    Offline

    stabit Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    1 Czerwiec 2009
    Wiadomości:
    16
    Local Time:
    18:32
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    1.
    Nie mam możliwości technicznych podłączenia wszystkich dysków jednocześnie do PC - więc realizacja odzyskiwania nie będzie możliwa.

    2.
    Więc sytuacja wydaje się bez wyjścia

    3. Nie mam pewności co do tego 4 tego dysku (?), może jednak przed recreate powtórzyć procedurę wymiany 4 dysku
    na świeży z półki sklepowej (inny producent - rozmiar ten sam) więc i pewność będzie większa że będzie dobry.

    4. Mogę również spróbować podmienić elektronikę na wcześniejszym dysku 4 więc jego zawartość będzie odpowiadała stanowi
    z przed awarii (o ile się uda uruchomić)

    Może trochę spekuluję, ale przed ostatecznym podjęciem decyzji o recreate chciałbym skonsultować jeszcze te propozycje / możliwości które mogę jeszcze ewentulanie wykonać dla pewności.
     
  3. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 042
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    18:32
    Oceny:
    +1 113 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Tylko przypomnę: BACKUP BACKUP i jeszcze raz BACKUP ;)
     
  4. stabit
    Offline

    stabit Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    1 Czerwiec 2009
    Wiadomości:
    16
    Local Time:
    18:32
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Wszystkie możliwości wyczerpałem pozostaje Recreate.
    --- Połączono posty, 4 Styczeń 2014, Data oryginalnego postu: 4 Styczeń 2014 ---
    Zatem @Silas MariuszSilas Mariusz jeżeli możesz mi jeszcze poświęcić chwilę na wykonanie Recreate, będę wdzięczny.

    Pozdrawiam
     
  5. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 553
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    18:32
    Oceny:
    +1 462 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Czyli co, działamy?
     
  6. stabit
    Offline

    stabit Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    1 Czerwiec 2009
    Wiadomości:
    16
    Local Time:
    18:32
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Tak, działamy ... Już udostępniam macierz.
    --- Połączono posty, 8 Styczeń 2014, Data oryginalnego postu: 7 Styczeń 2014 ---
    Myślę, że macierzy nie uda się podnieść. Pozostaje jedynie ponowna konfiguracja i przywrócenie danych z kopii zapasowej.
    --- Połączono posty, 8 Styczeń 2014 ---
    Jakie jest Twoje zdanie?
     
  7. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 553
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    18:32
    Oceny:
    +1 462 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Przykro mi, ale po przeprowadzonych rozmowach z doświadczonymi osobami na temat RAID każda ma inne zdanie. W dodatku nikomu nie podoba się niepoprawność w kolejności dysków.
     
  8. stabit
    Offline

    stabit Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    1 Czerwiec 2009
    Wiadomości:
    16
    Local Time:
    18:32
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witam. Nie jest tak źle, choć było gorąco.


    Udało się odtworzyć wszystkie dane z macierzy kopii. Stracono dane z około 1 mc-a.
    Tyle czasu nie wykonała się synchronizacja między macierzami (główna - backup).
    Okazało się że w macierzy kopii uszkodzeniu uległ jedynie zasilacz, więc kopia wróciła do łask.

    Jedno jest pewne:

    1. SZANUJMY BACKUP,
    2. Nie ufajmy Raid,
    3. Sprawdzajmy cyklicznie Badblocks na dyskach.

    DUŻE podziękowania dla Mariusza Silasa za OGROMNĄ POMOC.
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1