Udzielamy pomocy Rolnictwo CHIA

Discussion in 'Inne' started by Damian, Apr 20, 2021.

Loading...
  1. Damian
    Offline

    Damian Systems Admin... Q's Expert

    Joined:
    Jan 22, 2016
    Messages:
    267
    Local Time:
    10:57 AM
    Ratings:
    +32 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    802.11ad
    TVS-x71 802.11ad
    Cześć,
    jako, że nie znam się na kryptowalutach chciałem się zapytać czy ktoś z was uruchomił farmienie CHIA na Qnapie? Skoro NAS działa 24h na dobę, może wykorzystać wolną przestrzeń dyskową jaką mam do zabawy z kryptowalutami. Ktoś z Was próbował czegoś takiego? Jest sens?
     
  2. pigers
    Offline

    pigers Do NOT CARE - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,620
    Local Time:
    10:57 AM
    Ratings:
    +1,821 / 41 / -21
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    nie masz dość produktów z CN ? :>
     
  3. Damian
    Offline

    Damian Systems Admin... Q's Expert

    Joined:
    Jan 22, 2016
    Messages:
    267
    Local Time:
    10:57 AM
    Ratings:
    +32 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    802.11ad
    TVS-x71 802.11ad
    Po za tym, że raz mi dysk współdzielony w gdrive usunęli nie mogę się przyczepić. Planują wprowadzić dodatkowe opłaty więc trzeba się śpieszyć z zakupami.
     
  4. Kong
    Online

    Kong Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Aug 8, 2011
    Messages:
    95
    Local Time:
    8:57 AM
    Ratings:
    +37 / 0 / -0
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Odpaliłem google, wpisałem "Chia" i na pierwszej polskiej stronie, na pierwszym artykule wyskoczył mi taki "fachowy" kwiatek, cytuje:
    "Teraz kryptowaluty mogą spowodować nowy niedobór komponentów komputerowych, a dokładniej tylko jedną nową kryptowalutę. Jest to Chia, która została stworzona, aby być przyjazną dla środowiska i zamiast wykorzystywać moc kart graficznych, będzie korzystać z energii dysków SSD lub dysków twardych!"

    Śkislem srogo. Opis jak na #audiovoodoo.

    Prywatnie nie wkladalbym tego na nas do czasu jak nie sprawdzisz jakie to faktycznie obciążenie generuje dla HDD/SSD i CPU.
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  5. pigers
    Offline

    pigers Do NOT CARE - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,620
    Local Time:
    10:57 AM
    Ratings:
    +1,821 / 41 / -21
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
  6. Damian
    Offline

    Damian Systems Admin... Q's Expert

    Joined:
    Jan 22, 2016
    Messages:
    267
    Local Time:
    10:57 AM
    Ratings:
    +32 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    802.11ad
    TVS-x71 802.11ad
    Już zamawiam :)
     
  7. fog
    Offline

    fog Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Jul 13, 2010
    Messages:
    32
    Local Time:
    10:57 AM
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-xx83XU-RP
    Ethernet:
    10 GbE
    TS-xx83XU-RP 10 GbE
    Farmienie będzie promowac predkosc dostepu - SSD czy pojemność - HDD

    ;]
     
  8. jerry1333
    Online

    jerry1333 System Engineer Q Specialist

    Joined:
    Oct 9, 2019
    Messages:
    127
    Local Time:
    10:57 AM
    Ratings:
    +65 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53Be
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53Be 1 GbE
    Chyba pojemność bo pojawiają się takie informacje:

     
  9. pigers
    Offline

    pigers Do NOT CARE - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,620
    Local Time:
    10:57 AM
    Ratings:
    +1,821 / 41 / -21
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
  10. jerry1333
    Online

    jerry1333 System Engineer Q Specialist

    Joined:
    Oct 9, 2019
    Messages:
    127
    Local Time:
    10:57 AM
    Ratings:
    +65 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53Be
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53Be 1 GbE
    No i dodatkowo są problemy z kupieniem dysków 10TB+ ;(
     
  11. Damian
    Offline

    Damian Systems Admin... Q's Expert

    Joined:
    Jan 22, 2016
    Messages:
    267
    Local Time:
    10:57 AM
    Ratings:
    +32 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    802.11ad
    TVS-x71 802.11ad
    A jakby użyć do tego gdrive i dysk współdzielony? Pewnie nie da rady.
     
  12. fog
    Offline

    fog Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Jul 13, 2010
    Messages:
    32
    Local Time:
    10:57 AM
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-xx83XU-RP
    Ethernet:
    10 GbE
    TS-xx83XU-RP 10 GbE
    Dużo RAM-a i jeszcze więcej HDD najlepiej w postaci serwerowych SSD...
    Właśnie nabyłem 4x10TB HC330 no ale mam tylko 16GB RAM.... kicha.
    Będzie można coś najwyżej po farmić hobbystycznie...