Jak w temacie, co wybrać do sieci domowej:
W tej chwili mam Fritz!Box 3490 i teoretycznie wyciągam prawie maksa z łącza ale sprzęt jest już stary no i ... chcę nową zabawkę :> (a przy okazji czegoś się nauczyć).
Czego Wy używacie w domu i na jakim łączu?
A no i uprzedzając pytania: nie chcę TP-Linka, Tendy czy innego szajsu z tego gatunku (miałem, nie chcę nawet jakby za darmo rozdawali).
- Łącze Orange Światłowód 600/100Mbit - w przyszłości zmiana na 600/600 albo nawet 1Gbit jak łącze pozwoli
- Konieczny VPN w routerze z przyzwoitą wydajnością (nie musi być 600/100 ale 10/10 to za mało) - fajny byłby wireguard ale openvpn też może być (byle nie l2tp).
- W sieci są 4PC, 3 TV, 2 konsole, Qnap, serwer pod wirtualki i parę rzeczy IoT (czujniki temperatury, poboru prądu, falownik itd. ale większość po WiFi)
Nie musi mieć WiFi (mam osobne AP od Ubi)Bez WiFi, mam AP od Ubi- Nie musi mieć USB / obsługi telefonu i innych takich bajerów
W tej chwili mam Fritz!Box 3490 i teoretycznie wyciągam prawie maksa z łącza ale sprzęt jest już stary no i ... chcę nową zabawkę :> (a przy okazji czegoś się nauczyć).
Czego Wy używacie w domu i na jakim łączu?
A no i uprzedzając pytania: nie chcę TP-Linka, Tendy czy innego szajsu z tego gatunku (miałem, nie chcę nawet jakby za darmo rozdawali).