Help Router pod Orange Światłowód

jerry1333

void *ptr
Contributor
Oct 9, 2019
711
4
370
63
Tomaszów Mazowiecki
github.com
QNAP
TS-x73A
Ethernet
1 GbE
Jak w temacie, co wybrać do sieci domowej:
  • Łącze Orange Światłowód 600/100Mbit - w przyszłości zmiana na 600/600 albo nawet 1Gbit jak łącze pozwoli
  • Konieczny VPN w routerze z przyzwoitą wydajnością (nie musi być 600/100 ale 10/10 to za mało) - fajny byłby wireguard ale openvpn też może być (byle nie l2tp).
  • W sieci są 4PC, 3 TV, 2 konsole, Qnap, serwer pod wirtualki i parę rzeczy IoT (czujniki temperatury, poboru prądu, falownik itd. ale większość po WiFi)
  • Nie musi mieć WiFi (mam osobne AP od Ubi) Bez WiFi, mam AP od Ubi
  • Nie musi mieć USB / obsługi telefonu i innych takich bajerów
Zastanawiam się nad Mikrotik hEX S (RB760iGS) ale nie wiem czy ogarnie w przyszłości mocniejsze łącze? Jaka będzie wydajność gdybym chciał dodać reguły to firewalla? Nowy Mikrotik RB5009UG+S+IN to pewnie overkill dla większości łączy ale jest sens wydać kasę?
W tej chwili mam Fritz!Box 3490 i teoretycznie wyciągam prawie maksa z łącza ale sprzęt jest już stary no i ... chcę nową zabawkę :> (a przy okazji czegoś się nauczyć).
Czego Wy używacie w domu i na jakim łączu?

A no i uprzedzając pytania: nie chcę TP-Linka, Tendy czy innego szajsu z tego gatunku (miałem, nie chcę nawet jakby za darmo rozdawali).

You must log in or register to view this reply.

• Like
Reactions: jerry1333

• Love

• Like

• Like

Users search this thread by keywords

1. Orange światłowód
  2. openvpn
  3. skynet
  4. https://forum.qnap.net.pl/threads/router-pod-orange-%C5%9Awiat%C5%82ow%C3%B3d.39435/
  5. ubiquiti